Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Predkosc licznikowa SC, a wskazania GPS

Featured Replies

Napisano

Czy mierzyl ktos przeklamania licznikowe z GPS-em? Przymierzam sie do takiego testu. Zobaczymy ile przeklamuje. No wiec moze dzis wieczorkiem napisze wiecej jak wyszlo. No chyba ze ktos ma juz dane?

Napisano

> Czy mierzyl ktos przeklamania licznikowe z GPS-em? Przymierzam sie do

> takiego testu. Zobaczymy ile przeklamuje. No wiec moze dzis

> wieczorkiem napisze wiecej jak wyszlo. No chyba ze ktos ma juz

> dane?

..mi pokazywalo roznice 2-3 km/h

Napisano
  • Autor

> ..mi pokazywalo roznice 2-3 km/h

Zgadza sie, u mnie bylo podobnie, wiec dlaczego mowi sie ze jak sie jedzie np. 150km/h to tak naprawde ok 140 albo nawet mniej? Skoro GPS pokazuje predkosc dosc dokladnie. Aha kola mam tak jak fabryka mowi 155/65 R13.

Napisano

> Zgadza sie, u mnie bylo podobnie, wiec dlaczego mowi sie ze jak sie

> jedzie np. 150km/h to tak naprawde ok 140 albo nawet mniej?

> Skoro GPS pokazuje predkosc dosc dokladnie. Aha kola mam tak jak

> fabryka mowi 155/65 R13.

A czy ktoś wspomniał tutaj o dokładności użądzenia GPS?? Robiłem magisterke na GPSie wiec coś o tym wiem. A niech strace coś wam poopisuje.

Sa dostępne 3 rodzaje systemów pozycjonowania:

- GPS - znany tez pod nazwa Navstar, jest satelitarnym systemem pozycjonowania, stworzonym i zarzadzanym przez siły zbrojne Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, udostepnionym do publicznego uzytku. Działanie systemu opiera sie na satelitach wysyłajacych zakodowany sygnał, na podstawie którego odbiorniki GPS okreslaja swoje połozenie. Czesc kosmiczna składa sie z 24 satelitów. Satelity rozmieszczone sa na szesciu orbitach, na wysokosci 20200 kilometrów nad ziemia. Na kazdej orbicie znajduja sie cztery satelity. Z kazdego punktu na ziemi widocznych jest 6 do 11 satelitów. Satelity okrazaja ziemie, raz na około 24 godziny znajdujac sie nad tym samym punktem. Czesc naziemna systemu składa sie ze stacji kontrolnych rozmieszczonych na ziemi. Główna stacja znajduje sie w Schriver Air Force Base w stanie Kolorado. Stacje naziemne odczytuja sygnały z satelitów i obliczaja dane, na podstawie których wyznaczane sa sygnały nawigacyjne wysyłane przez satelity. Uzytkownicy korzystaja z systemu GPS za pomoca urzadzen, które na podstawie odbieranych z satelitów sygnałów wyznaczaja dane o swoim połozeniu, predkosci i czasie. Predkosc wyznaczana jest jako zmiana połozenia w czasie, lub z wykorzystaniem efektu Dopplera. Czas w odbiorniku jest ustawiany na podstawie sygnału z satelitów, które sa wyposazone w zegary atomowe. Dane nawigacyjne wysyłane z centrum sterowania zawieraja informacje o poprawkach niezbednych do przeliczenia czasu GPS na własciwy czas UTC (Universal Coordinated Time). Zapewnia dokładnosc pozioma 22 metry, pionowa 27,7 metra i 200 nanosekund czasu.

- Glonass - (Globalnaja Navigacionnaja Sputnikovaja Sistema) jest systemem nawigacji satelitarnej budowanym równolegle do systemu GPS przez Zwiazek Radziecki. Aktualnie system jest utrzymywany i rozwijany przez Federacje Rosyjska, spadkobierce ZSRR. Podobnie do GPS, GLONASS pozwala na korzystanie z dwóch trybów pracy, o róznych dokładnosciach. Odpowiednikiem SPS jest sygnał o standardowej precyzji, a PPS sygnał o wysokiej precyzji. Dokładnosc w trybie pracy o standardowej precyzji wynosi 50 metrów w poziomie, 70 metrów w pionie i 1 mikrosekunde czasu.

- Galileo - Galileo jest systemem nawigacji satelitarnej projektowanym przez Unie Europejska i Europejska Agencje Kosmiczna. W przeciwienstwie do systemów omówionych wczesniej jest projektowany i zarzadzany przez instytucje cywilne, co ma przyczynic sie do podniesienia jakosci usług. Według planów system powinien wejsc do normalnej eksploatacji w 2008 roku. Czesc kosmiczna systemu docelowo składac sie bedzie z 30 satelitów, po 10 na trzech orbitach. Darmowy serwis przeznaczony do wyznaczania współrzędnych horyzontalnych będzie miał dokładność od 15 do 4 m, wysokość z dokładnością od 35 do 8 m i czasu.

Alem sie rozpisał 270751858-jezyk.gif

Ogólnie najdokładniejszy będzie Galileo, GPS jest dosyć dokłądny ale w wersji dla wojska. A Glonass to juz rupieć i pewnie sie niedlugo posypie.

HOWK!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.