Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mała awaria podgrzewania CWU

Featured Replies

Napisano

Taka sytuacja: w nocy wywaliło jedną z różnicówek, okazało się, że odpowiada za to obwód podgrzewacza wody. Nie ogarniam jak działa w domku, w którym mieszkam układ CO i CWU ale ogółem jest piec w kuchni, niedawno włączyłem go na stałą pracę a wyłączyłem grzałkę elektryczną CWU. Grzałka ma opór 18 Ohm ale po podłączeniu przewodu fazowego znów wywala różnicówkę. Grzałka wygląda tak:

cotherm-3-kw-14-immersion-heater-element

Co się zepsuło (pewnie grzałka ;]) i jak to naprawić? Mocowana w dolnej części 150l zbiornika, ponad nim jest jakiś dodatkowy zbiorniczek połączony rurką. 

Napisano

Skoro wywala różnicówkę to pewnie dostała zwarcia do obudowy. Naprawa przez wymianę. Chyba, że znajdziesz jakieś przebicie w puszce grzałki, które da się usunąć?

Napisano

kupuje się nową grzałkę, odkręca się starą (tylko najpierw trzeba ze zbiornika spuścić wodę), przykręca się nową (klucz chyba 55 albo 60), wkłada się termostat ( to biało-zielone) i podłącza się zasilanie .

Napisano
  • Autor

dzięki wielkie. Powiedzcie mi jeszcze jak z tym spuszczaniem wody, jak to zrobić i jak później napełnić?

W ogóle śmieszna sprawa, wczoraj właściciel domu się akurat kontaktował w związku z przeglądem instalcaji gazowych i grzewczych i będziemy ustawiać termin przeglądu a dziś taka usterka. Bardzo możliwe, że firma to usunie w ramach ubezpieczenia od usterek ale jeśli nie to zawsze mogę zabłysnąć ;)

Napisano
23 godziny temu, Igorek napisał:

Powiedzcie mi jeszcze jak z tym spuszczaniem wody, jak to zrobić i jak później napełnić?

Nie wiem jak to możliwe ale u mnie serwisant wymieniał taką grzałkę na gwarancji bez spuszczania wody.

Zasobnik pionowy Galmet 150l. Grzałka na dole. Kiedy powiedział, że po prostu odkręci i wymieni nie mogłem uwierzyć w to co słyszę. Byłem przy tym. Spodziewałem się, że po wyjęciu grzałki zrobi wielkie: "bultyk" i będę miał 150l. wody na podłodze w kotłowni. Tymczasem nic takiego się nie stało. Poleciało kilka kropel. Do dzisiaj nie mogę uwierzyć, że podciśnienie utrzymało tę wodę. Jeszcze rozumiem gdyby otwór był od dołu.

Grzałka zwykła, jak na zdjęciu z pierwszego postu.

Edytowane przez Joki

Napisano
  • Autor
16 minut temu, Joki napisał:

Nie wiem jak to możliwe ale u mnie serwisant wymieniał taką grzałkę na gwarancji bez spuszczania wody.

Zasobnik pionowy Galmet 150l. Grzałka na dole. Kiedy powiedział, że po prostu odkręci i wymieni nie mogłem uwierzyć w to co słyszę. Byłem przy tym. Spodziewałem się, że po wyjęciu grzałki zrobi wielkie: "bultyk" i będę miał 150l. wody na podłodze w kotłowni. Tymczasem nic takiego się nie stało. Poleciało kilka kropel. Do dzisiaj nie mogę uwierzyć, że podciśnienie utrzymało tę wodę. Jeszcze rozumiem gdyby otwór był od dołu.

Ja jednak nie będę próbował ;]

Napisano
14 minut temu, Igorek napisał:

Ja jednak nie będę próbował ;]

Nie próbuj jeśli ktoś kto zawodowo się tym zajmuje nie potwierdzi.

Napisano
Dnia 17.11.2017 o 22:41, Joki napisał:

...

Jesteś pewien, że grzałkę?  Może wymieniał Ci sam termostat?  Bo zwyczajnie nie wierzę w takie cuda, że przez dziurę 5/4 cala (lub 6/4) nie lała się woda.

Napisano
3 godziny temu, gondoljerzy napisał:

Jesteś pewien, że grzałkę?  Może wymieniał Ci sam termostat?  Bo zwyczajnie nie wierzę w takie cuda, że przez dziurę 5/4 cala (lub 6/4) nie lała się woda.

Tak, grzałkę. Jestem pewny. Termostat sam instalowałem na pastę termoprzewodzącą w dziurę 1/4".

Byłem przy tym i nic mi się nie przyśniło. Serwisant pewnie miał ubaw, że patrzę z przerażeniem jak odkręca na żywca i dopytuję, czy się nic nie wyleje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.