Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Transmiter FM

Featured Replies

Napisano

Cześć:)

Ma ktoś z was transmiter FM który umozliwia przysyłanie dzwieku z mp3 do radia? Czy to wejdzie w miejsce przy zapalniczce w astrze F? Czy popielniczka nie przeszkadza? Czy taki transmiter nie wprowadza wam zakucen? Ja tak myslalem zeby cos takiego sobie kupic i zamontowac dodatkowe gniazdo zapalniczki w schowku i tam to wszytko upchnac bo w sumie nic nie bylo by widac:)

Napisano

> Cześć:)

> Ma ktoś z was transmiter FM który umozliwia przysyłanie dzwieku z mp3

> do radia? Czy to wejdzie w miejsce przy zapalniczce w astrze F?

> Czy popielniczka nie przeszkadza? Czy taki transmiter nie

> wprowadza wam zakucen? Ja tak myslalem zeby cos takiego sobie

> kupic i zamontowac dodatkowe gniazdo zapalniczki w schowku i tam

> to wszytko upchnac bo w sumie nic nie bylo by widac:)

mam

zasilanie baterie (2xAAA) lub zapalniczka

nadaje na falach 106.7 106.9 107.2 107.5

zaklocenia wystepuja jedynie w poblizu nadajnika (w moim przypadku PKiN w promieniu okolo 7km)

czyli lepiej zejsc wtedy z czestotliwosci zajetej przez jakas stacje (w wawie 107,5 to np Radio Zet)

zasieg calkiem dobry takiego urzadzenia - okolo 30m

ja swoj transmiter zamontowalem w schowku

kable ladnie poprowadzilem sobie z boczku wink.gif i nie przeszkadza mi wizualnie

pasmo przenoszenia 20hz-20khz

nie slysze zubozenia dzwieku przy zabawie z transmiterem

a co wiecej moge sobie t.fm wyjac z fury, polozyc na stoliku w ogrodzie i sluchac muzy z astry przy otwartych drzwiach wink.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

Jaki masz model tego transmitera? Ile cie kosztowal? Kupiles na allegro? W schowku masz zamontowane gniazdo zapalniczki czy to ten przewod co to przeprowadziles to zasilanie z zapalniczki?

Napisano

> Jaki masz model tego transmitera? Ile cie kosztowal? Kupiles na

> allegro? W schowku masz zamontowane gniazdo zapalniczki czy to

> ten przewod co to przeprowadziles to zasilanie z zapalniczki?

taki model:

http://www.allegro.pl/item103495950_transmiter_fm_sluchaj_mp3_cd_w_aucie_4xfm_led.html

cena 50 pln

kabel leci z zapalniczki do schowka smile.gif

Napisano

> pasmo przenoszenia 20hz-20khz

Nie kwestionuje jakości, niemniej podawanie pasma 20Hz-20kHz to nieuczciwość producenta.

Stereo FM ma 30Hz-15kHz. Taka technologia i nikt tego nie przeskoczy.

Napisano
  • Autor

Ja to bym chciał takie cos:

http://allegro.pl/item104888226_muzyka_mp3_mp4_cd_w_aucie_transmiter_4xfm_usb_tu.html

Bo to tez ma zasilanie iPoda z gniazda zapalniczki przez USB i baterie nie sa potrzebne:)

tylko nie wiem czy wejdzie mi tam gdzie jest zapalniczka i czy nie bedzie ta popielniczka przeszkadzac bo ten transmiter ma duzy leb:/ a narazie nie chce mi sie rozbierac pol samochodu ( jak bede mial wiecej wolnego czasu to planuje powymieniac spalone zarowki w pokretlach nawiewu i za jednym zamachem zrobie drugie gniazdo zapalniczki w schowku:) To bedize taki "wypasiony" mega audio schowek:) przynajmiej jak zostawie iPOda to nikogo nie bedzie kusic zeby wlamac sie do schowka go sobie pozyczyc angryfire.gif

Napisano

Oddałbym Ci mój transmiter za darmo, ale się wku.....łem i wyrzuciłem angryfire.gif.

Kupiłem na Allegro inny model, ale z identycznymi parametrami (ci goście przepisują od siebie). Srodze się zawiodłem. Moim zdaniem jakość gorsza od telefonu. Testowałem w samochodzie i w domu - same złe wyniki. Beznadziejna dynamika dźwięku, szumy, wrażenie waty w uszach, zakłócenia od sąsiednich samochodów w korku (Poldka z iskrzącymi świecami usłyszysz z kilkunastu metrów). Odpuściłem. sick.gif

Weź pod uwagę, że sygnał z transmitera idzie nie w linii prostej do radia, tylko do anteny (musi przejść, a własciwie obejść blachy nadwozia), co powiększa zakłócenia. Jeśli masz antenę z tyłu, to jeszcze gorzej. Musisz mieć instalację elektryczną w prefekcyjym stanie (głupio jest słyszeć własne wycieraczki w radyju).

Jest lepsze wyjście, choć bardziej pracochłonne. Założyłem do radyja, na wejściu zmieniarki CD, kabelek z wtyczką i teraz moje MP3 daje czadu bez strat i zkłóceń. Nie warto iść na łatwiznę.

Napisano

Można kupić odtwarzacz mp3 firmy Pentagram z wbudowanym nadajnikiem FM. Cena 512-tki to ok. 250 zł. Jak z jakością transmisji i dźwięku? Nie wiem, bo nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia. Swoje radyjko (Philips Car 400) przerobiłem kosztem 20 zł i mogę podłączyć dowolne urządzenie zewnętrzne. Aktualnie mam discmana

Do wszystkich "nieświadomych" wink.gif

Wg przepisów unijnych, nadawanie sygnału radiowego bez zezwolenia jest karalne. Dlatego ów Pentagram ma tę opcję domyślnie wyłączoną, ale na płycie dołączonej do urządzenia jest program włączający nadajnik FM.

Napisano

> Oddałbym Ci mój transmiter za darmo, ale się wku.....łem i wyrzuciłem

> .

> Kupiłem na Allegro inny model, ale z identycznymi parametrami (ci

> goście przepisują od siebie). Srodze się zawiodłem. Moim zdaniem

> jakość gorsza od telefonu. Testowałem w samochodzie i w domu -

> same złe wyniki. Beznadziejna dynamika dźwięku, szumy, wrażenie

> waty w uszach, zakłócenia od sąsiednich samochodów w korku

> (Poldka z iskrzącymi świecami usłyszysz z kilkunastu metrów).

> Odpuściłem.

> Weź pod uwagę, że sygnał z transmitera idzie nie w linii prostej do

> radia, tylko do anteny (musi przejść, a własciwie obejść blachy

> nadwozia), co powiększa zakłócenia. Jeśli masz antenę z tyłu, to

> jeszcze gorzej. Musisz mieć instalację elektryczną w prefekcyjym

> stanie (głupio jest słyszeć własne wycieraczki w radyju).

> Jest lepsze wyjście, choć bardziej pracochłonne. Założyłem do radyja,

> na wejściu zmieniarki CD, kabelek z wtyczką i teraz moje MP3

> daje czadu bez strat i zkłóceń. Nie warto iść na łatwiznę.

nie slysze u siebie zaklocen biglaugh.gif czyli elektryka ok

co do sygnalu to w mojej ocenie sygnal nie idzie bezposrednio do anteny ale idzie bezposrednio do radia..sprawdze co sie stanie jak sie odkreci antene..albo napisze inaczej..jesli t.fm znajduje sie blisko radia to niby czemu sygnal ma byc lapany wylacznie przez antene?

jutro napisze czy mam racje

pozdro

Napisano

> nie slysze u siebie zaklocen czyli elektryka ok

> co do sygnalu to w mojej ocenie sygnal nie idzie bezposrednio do

> anteny ale idzie bezposrednio do radia..sprawdze co sie stanie

> jak sie odkreci antene..albo napisze inaczej..jesli t.fm

> znajduje sie blisko radia to niby czemu sygnal ma byc lapany

> wylacznie przez antene?

> jutro napisze czy mam racje

> pozdro

Ehmmm... jak by to wytłumaczyć... crazy.gif

Nadajnik w transmiterze wysyła sygnał "w przestrzeń". Twoje radio z kolei zbiera wszelkie sygnały z powietrza za pomocą instalacji antenowej samochodu. Tak więc sygnał z transmitera musi wydostać się z wnętrza samochodu przez blachy, szyby, itp. na zewnątrz, a tam antena zbiera go razem z tym wszystkim co fruwa w powietrzu i kabelkiem dostarcza do wejścia antenowego w radyju. Choćby transmiter leżał 5 cm od radyja, to i tak sygnał FM musi pokonać dystans paru metrów.

Co więcej - to jest bardzo słaby sygnał (o zasięgu kilkunastu metrów) w porównaniu z "prawdziwymi" nadajnikami radiowymi. A po drodze do radia musi jeszcze pokonać wszelkie radiowe zakłócenia latające w powietrzu - systemy łączności, antyradary, CB, stacje radiowe, urządzenia energetyczne, GSM oraz żeby było śmieszniej - podobne transmitery w pobliżu, pracujące na tej samej częstotliwości. Lubisz słuchać muzy z samochodu obok, bo gostek ma silniejszy nadajnik? W takich warunkach przeklniesz po kilku dniach wszelką przyjemność z słuchania muzyki.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem tych urządzeń, sprawdziłem to w praktyce i uważam, że szkoda wyrzucać pieniądze w błoto. Lepiej te parę dych dołożyć do radia z wejściem CD lub AUX i mieć pełną, niezakłóconą satysfakcję.

Napisano
  • Autor

Do kolegi G_stanislaw :

A przerbiales to radyjko CAR 400 na podstaiwe instrukcji w astra.autokacik.pl?? I jak tak przerobiles to nie ma zaklucen, zadnych szumow itp?

A nie wiecie czy w orginalne zadio z Opla: PHILIPS SC202 da sie wstawic takie line in na takiej samej zasadzie co w car400?

Odtwarzacz juz mam: mp4 1GB Sony <calkiem niezly bajer> i chcialem go zapakowac do auta:)

Do kolegi shelmahh:

Jaki model masz tego transmitera ze nie masz szumow:)

Napisano

> Do kolegi G_stanislaw :

> A przerbiales to radyjko CAR 400 na podstaiwe instrukcji w

> astra.autokacik.pl?? I jak tak przerobiles to nie ma zaklucen,

> zadnych szumow itp?

> A nie wiecie czy w orginalne zadio z Opla: PHILIPS SC202 da sie

> wstawic takie line in na takiej samej zasadzie co w car400?

> Odtwarzacz juz mam: mp4 1GB Sony i chcialem go zapakowac do auta:)

> Do kolegi shelmahh:

> Jaki model masz tego transmitera ze nie masz szumow:)

Tak. Robiłem wg przepisu z tej strony. Ale udało mnie się ukryć przełącznik za klawiszem od przewijania taśmy (magneto i tak nie działa) i z zewnątrz nic nie widać smile.gif

SC202 to chyba blaupunkt? jeśli tak to zobacz tu

http://www.studio24.prv.pl/ KABLOMANIA Line In - Out Wejścia liniowe

jest pokazane jak przerobić gniazdo iso w blaupunktach, żeby mieć line in, bez grzebania w radyjku.

Napisano
  • Autor

dzieki za linka, ciekawa stronka:) A wracajac do mojego radyjka to mam orginalniego PHILIPS SC 202 wiem ze wyglada tak samo jak blaupunkta nawet oznaczenie jest to samo a jednak to PHILIPS na czym polega roznica to nie wiem:)

Juz nie wiem czy kupic z transmitere czy pobawic sie z radiem i wyposazyc je w line in 893goodvibes.gif

Napisano

> dzieki za linka, ciekawa stronka:) A wracajac do mojego radyjka to

> mam orginalniego PHILIPS SC 202 wiem ze wyglada tak samo jak

> blaupunkta nawet oznaczenie jest to samo a jednak to PHILIPS na

> czym polega roznica to nie wiem:)

> Juz nie wiem czy kupic z transmitere czy pobawic sie z radiem i

> wyposazyc je w line in

Miałem ten sam dylemat. Zdecydowałem się na małe lutowanie i jestem happy. Jeśli boisz się sam lutować, to idź do jakiegoś fachowca (ze schematem podłączenia kabelków) a on na pewno dojdzie o co chodzi. Byćmoże procesory dźwięku w philipsach są takie same niezależnie od modelu?

Napisano

> Miałem ten sam dylemat. Zdecydowałem się na małe lutowanie i jestem

> happy. Jeśli boisz się sam lutować, to idź do jakiegoś fachowca

> (ze schematem podłączenia kabelków) a on na pewno dojdzie o co

> chodzi. Byćmoże procesory dźwięku w philipsach są takie same

> niezależnie od modelu?

Panowie..pewnie,ze wejscie w radyjku to lepsza opcja niz t.fm.

tyle,ze wole zainwestowac w jakies fajne radio do samochodu niz przerabiac car400..od razu z wejsciem w razie jakbym chcial mp3 podczepiac

moj model t.fm to ten co podalem w linku..zaklocen nie mam i nie wale sciemy bo jaka mialbym radoche jezdzic z brzeczeniem w tle?

moja rada dla tych co chca kupic sobie t.fm

wadliwym elementem jest kabelek,ktory podlaczamy do mp3

szybko sie "zrywa" gdzies w srodku i jest maly problem..proponuje aby bylo wygodniej dolutowac bezposrednio do plytki drukowanej w t.fm kabelki z chinchami i kupic sobie kabel chinch-maly jack i bedzie oka.

w weekend bede przerabial swojego transmiterka i dam znaka co sie dzieje..a akcje z odkrecona antena zaraz Wam opisze..zejde na parking i dam znaka za godzine

pozdro

Napisano

> Panowie..pewnie,ze wejscie w radyjku to lepsza opcja niz t.fm.

> tyle,ze wole zainwestowac w jakies fajne radio do samochodu niz

> przerabiac car400..

Jeśli mogę coś zasugerować, to używane radio z wejściem zmieniarki CD lub AUX można kupić już od 200 PLN. Może być nawet kaseciak.

Ja sprawiłem sobie przechodzonego Blaupunkta (miłośników innych marek proszę o niekomentowanie mojego wyboru - tu chodzi o ideę wink.gif ) za 220 PLN. Ma wejście CD/AUX i wchodzi bez problemu w fabryczną kostkę ISO (plus dla niemieckich produktów, japońce wymagają przejściówki), znajdującą się w Astrze. Trzeba tylko po zidentyfikowaniu pinów wlutować w wejście CD/AUX kabelek zakończony mini-jackiem do podłączenia mp3 - i po robocie smile.gif

Kabel można schować gdziekolwiek, u mnie jest przeciągnięty do drzwi, gdzie mam zamocowany uchwyt na mp3. I gra gitara brawo.gif

Napisano

Pewnie, że można zainwestować kupę kasy lub nawet 200 zł wink.gif ale:

1. Wygląd mojego radyjka bardzo mi odpowiada.

2. W samochodzie spędzam od 2-5 godz./dobę a jadąc koncentruję się na tym, co dzieje się na drodze. Oczywiście, gdyby głośniki charczały lub miały brzmienie jak radiobudzik, to bym się wkurzył smile.gif

3. Jakość dźwięku i brzmienie jest dla mnie wystarczające.

4. Przeróbka kosztowała mnie 20 zł + 30 min. składania

i najważniejsze:

5. Radość z tego, że zrobiło się coś samemu bez szkody dla radyjka i jego wyglądu.

Poza tym... nie to ładne/fajne co ładne/fajne, ale to co się kumu podoba. To rzecz gustu, a o gustach sie nie dyskutuje.

Napisano

> Pewnie, że można zainwestować kupę kasy lub nawet 200 zł ale:

> 1. Wygląd mojego radyjka bardzo mi odpowiada.

> 2. W samochodzie spędzam od 2-5 godz./dobę a jadąc koncentruję się na

> tym, co dzieje się na drodze. Oczywiście, gdyby głośniki

> charczały lub miały brzmienie jak radiobudzik, to bym się

> wkurzył

> 3. Jakość dźwięku i brzmienie jest dla mnie wystarczające.

> 4. Przeróbka kosztowała mnie 20 zł + 30 min. składania

> i najważniejsze:

> 5. Radość z tego, że zrobiło się coś samemu bez szkody dla radyjka i

> jego wyglądu.

> Poza tym... nie to ładne/fajne co ładne/fajne, ale to co się kumu

> podoba. To rzecz gustu, a o gustach sie nie dyskutuje.

Panowie

Po pierwsze sprawdzilem czy odkrecenie anteny spowoduje pogorszenie sie sygnalu. Nie powoduje smile.gif transmiter lezy sobie teraz u mnie miedzy siedzeniami z przodu jakby co.

Po drugie przerobilem wyjscie z jacka na chinche i zabezpieczylem aby zadne kabelki sie nie porwaly/polamaly i powodowaly zaklocenia..

dzisiaj ladnie poukrywam kabelki i z widocznych instalacji bedzie widac jedynie ladowarke w zapalniczce i kabelek,ktory wpinam do mp3,ktory lezy przy TIDzie

generalnie jest oka czyli zaklocen brak a dynamika dzwieku na dobrym poziomie zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.