Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FIAT SIENA Czujniki cofania Golden Eye NA DOBRY POCZĄTEK

Featured Replies

Napisano

Chciałbym, krótko przedstawić montaż czujników cofania (Golden Eye 2616) w Fiacie Siena.

Zamontowałem takie czujniki, w czarnym pasie tylnego zderzaka.

Wysokość ok 62cm. Otwory powierciłem wiertłem do drewna (oryginalne dodawane do zestawu jest zbyt duże 21mm, czujnik ma 20mm). Z przeprowadzeniem przewodów nie było żadnych problemów. Przewody wprowadzone są do samochodu w tym samym miejscu gdzie przewody do podświetlenia tablicy rejestracyjnej.

Centralka czujników została zamontowana pod okładziną bagażnika, przy prawym świetle. Stamtąd też wziąłem napięcie zasilające (do oryginalnej kostki zostały dolutowane 2 przewody +biały i -czarny- doprowadzające napięcię do lampy cofania)

Przewód do wyświetlacza został poprowadzony prawą stroną dołem pod wykładziną bagażnika, pod kanapą pasażera, a następnie w plastikowych listwach, przy progach (od wewnątrz samochodu).

Ostatecznie wyświetlacz został zamontowany nad lusterkiem wstecznym- został przyklejony.

Uwagi:

a) nie korzystać z oryginalnego wiertła - zbyt duż średnica otworu

(lub wcześniej sprawdzić)

b) sam montaż nie jest kłopotliwy, każdy powinien sobie poradzić

c) czujniki zewnętrze oddalone od końcówki zderzaka o ok 15-18cm muszą być idealnie prostopadle do lini auto (stosujemy odpowiednie podkładki z zestawu), bo inaczej będą łapały przeszkody poza obrysem auta (tak jest w moim przypadku)

d) sprawdzamy miernikiem gdzie jest plus, a gdzie minus, aby nie zniszczyć czujników

e) !!! Zamontowanie czujników na podanej przeze mnie wysokości powoduje, że nie wykrywają one niskich przeszkód (z tej wysokości czuniki mogą nie wykryć przeszkody o wys. nawet wiadra, ale proszę postawić wiadro przy tylnym zderzaku i okaże się, że zmieści się pod zderzak !!!).

f) idealnie gdyby czujniki były na wys. ok 45cm, ale wtedy wszyscy którzy mają zderzaki w kolorze nadwozia oszpecą sobie samochód.

g) czujnki reagują dosyć wolno więc będziemy musieli wolno cofać !

Pozdrawiam wszystkich majsterkowiczów, postaram się dołączyć zdjęcia/

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wyświetlacz nie został zamontowany na środku lusterka, dlatego, że przeszkadzałby w regulacji lusterkiem. W ten sposób możemy wygodnie chwycić prawą ręką część lusterka.

zamontowanie wyświetlacza: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e05125411ea33a0.html

zamontowanie sond:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1951bfa2cae63b71.html

Z tej odległości został wykryty słup żelbetonowy

(60cm)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6af1d9c51c45f9f5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a275003e50e2dfb.html

Napisano

mam pytanie na jakiej wysokosci masz zamontowane czujki??

zalecane 45-60cm max, a jak mierzyłem u siebie w Palio ten pasek to wychodzi ok 65cm

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mam pytanie na jakiej wysokosci masz zamontowane czujki??

> zalecane 45-60cm max, a jak mierzyłem u siebie w Palio ten pasek to

> wychodzi ok 65cm

Zgadza się, mam zamontowane na wysokości ok 62-64cm

Moim zdaniem, spokojnie można je zamontować także na wys. 65cm

ok.gif

Napisano

Pisałeś o wiadrze... tak sobie myślę, że czujniki cofania są do rzeczy, których nie widać. taki słup to widac z kilometra i z metra a takiego wiaderka, słupka parkingowego, murku, tego nie widać i żeby nie okazało się, że czujniki też nie zobaczą.

Znam kilka osób co mają czujniki i wniosek jest jeden: one tak ogłupiają ludzi, że każdy w coś przycedził... Te czujniki niektórych rzeczy w ogóle nie widzą a ludzie ufają im ślepo...

Napisano

> Znam kilka osób co mają czujniki i wniosek jest jeden: one tak

> ogłupiają ludzi, że każdy w coś przycedził... Te czujniki

> niektórych rzeczy w ogóle nie widzą a ludzie ufają im ślepo...

Wszystko zależy z jaką szybkością cofasz. niestety gdy jest ona spora czujnik nie zdąży wysłać i odebrać sygnału i dzwonek jest nieunikniony

Napisano
  • Autor

> Pisałeś o wiadrze... tak sobie myślę, że czujniki cofania są do

> rzeczy, których nie widać. taki słup to widac z kilometra i z

> metra a takiego wiaderka, słupka parkingowego, murku, tego nie

> widać i żeby nie okazało się, że czujniki też nie zobaczą.

> Znam kilka osób co mają czujniki i wniosek jest jeden: one tak

> ogłupiają ludzi, że każdy w coś przycedził... Te czujniki

> niektórych rzeczy w ogóle nie widzą a ludzie ufają im ślepo...

Zgadza się, jeśli chodzi o ogłupianie to to potrafią napewno !

Trzeba jednak z nich korzystać z głową tak jak pisałem powyzej.

Co do wiadra:

Gdyby zamontować czujniki niżej, to na pewo takie obiekty zostałyby wykryte, ale ja chciałem uniknać wiercenia otworów w lakierowanej części zderzaka, o czym też pisalem.

Gdyby to była Siena EL, z nie lakierowanym zderzakiem, pewnie zamontował bym je niżej, ale jeżeli byśmy je zamonotowali za nisko, to efekt byłby taki, że wszystkie krawężniki (kamienie itp) byłyby wykrywane jako przeszkody i efekt ogłupienia byłby całkowity.

Napisano

No właśnie, bo tak naprawdę rewelacyjne efekty daje KAMERA z tyłu jak w nissanie. Wtedy sam widzisz czy to krawężnik czy płot czy wiadro.

BTW jak działają czujniki z przodu i z tyłu? Jak się je podłącza, do wstecznego się nie da bo jak wrzucisz jedynkę nie będą działać. Chyba, że te z przodu są też tylko do cofania i "chowania nosa", ale to bez sensu przecież.

Napisano
  • Autor

> No właśnie, bo tak naprawdę rewelacyjne efekty daje KAMERA z tyłu jak

> w nissanie. Wtedy sam widzisz czy to krawężnik czy płot czy

> wiadro.

> BTW jak działają czujniki z przodu i z tyłu? Jak się je podłącza, do

> wstecznego się nie da bo jak wrzucisz jedynkę nie będą działać.

> Chyba, że te z przodu są też tylko do cofania i "chowania nosa",

> ale to bez sensu przecież.

Jak dzialają, te do przodu, też nie wiem ! Chyba muszą mieć jakiś włącznik, żeby cały czas nie pracowały.

Kamera

Chyba najlepsze rozwiązanie, ale kosztowne. Sama kamerę można kupić za ok 130-160zł, ale monitor LCD jest dosyć drogi ~400zł

Do monitora LCD dochodzi jeszcze jeden problem: zakres temperatury pracy ! Te tanie mają za małą tolerancje i przy -10

jak i przy +60 (a takie temperatury występuja w nagrzanym samochodzie) mogą w ogóle nic nie wyświetlać !

• 2 lata później...
Napisano

Jestem zainteresowany montażem czyjników cofania w mojej Sience, ale zastanawia mnie jedna sprawa, a mianowicie co czujniki powiedzą na hak, który mam zamontowany w samochodzie? Zaczep haka nie jest niestety demontowalny, więc czy nie będzie powodował zakłóceń w pracy czujników?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.