Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wodomierz ogrodowy?

Featured Replies

Napisano

Witam Ekipa.

Mam pytanie odnośnie wodomierzy.

Rozszczelnił mi się wodomierz w ogrodzie i nie wiem, czy wodomierze mają układ i odległość gwintów (na wejściu i wyjściu) jakieś standardowe i bez problemu kupię pasujący, czy muszę iść ze starym wodomierzem i dobrać coś co będzie pasowało do zamontowanych rurek metalowych?

Aktualnie siedzi tam wodomierz Bmeters

Dzięki za info.

Pozdr.

Edytowane przez RSSSS

Napisano

Uchwyt wodomierza powinien pozwolić na regulację. Jeśli tak nie jest, to wodomierze są stanardowe, ale zwróć uwagę na rozmiar gwintów ( z reguły 3/4'') oraz przepływ (wystarczy fotka tarczy). Z taką wiedzą idź do sklepu :) 

Oczywiście, jeśli to nie problem, to wygodniej będzie po prostu wodomierz wziąć ze sobą.

P.S. Jeśli nie będzie w zestawie, to kup nowe uszczelki :) 

Napisano

Teoretycznie długości wodomierzy są jednakowe tj. 1/2" jednej firmy ma tę samą długość co 1/2" innej. Zwróć uwagę tylko jaki masz przekrój czy 1/2" czy też 3/4". Osobiście zakładam że na ogródku nie masz większego jak pół cala.

Ten wodomierz masz zamontowany tak "luzem" tylko na rurkach czy w konsoli?

Bo jeśli w konsoli to masz możliwość regulacji długości.

Edytowane przez tezetek

Napisano
4 godziny temu, RSSSS napisał:

Mam pytanie odnośnie wodomierzy.

Podstawowe pytanie, to czy to jest wodomierz "dla rozrywki", czy dla wodkanu, bo jeżeli to drugie, to ma plomby i sam go sobie nie wymieniaj, tylko wezwij wodkan.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Lucyfer napisał:

Podstawowe pytanie, to czy to jest wodomierz "dla rozrywki", czy dla wodkanu, bo jeżeli to drugie, to ma plomby i sam go sobie nie wymieniaj, tylko wezwij wodkan.

Do celów rozliczeń prywatnych oczywiście, udostępnianie wody między sąsiadami.

Napisano

Mróz go załatwił?

16 godzin temu, RSSSS napisał:

Rozszczelnił mi się wodomierz w ogrodzie

Napisano
  • Autor
38 minut temu, volf6 napisał:

Mróz go załatwił?

Geniusz, który robił instalację zamontował w ogródku wodomierz do ciepłej wody...

Już wymieniłem, wymiary są standaryzowne.

Napisano
20 minut temu, RSSSS napisał:

Geniusz, który robił instalację zamontował w ogródku wodomierz do ciepłej wody...

To akurat nie przeszkadza

Wodomierz do wody ciepłej można zamontować na przewodzie wody zimnej. Jest to jednak nieopłacalne, gdyż zwykle jest on droższy. Wodomierze do wody zimnej można montować tylko na przewodach wody zimnej.

A mróz załatwi każdy:phi:

Napisano
1 godzinę temu, RSSSS napisał:

Akurat w tym przypadku nie ma znaczenia czy jest na ciepłą czy zimną. Bardziej zastanawiałbym się jak zabezpieczyć taki wodomierz na zimę...bo jeśli jest gdzieś na otwartym terenie to masz pewne że go znów rozwali. Najlepszym rozwiązaniem jest...demontaż na okres zimowy.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, tezetek napisał:

Akurat w tym przypadku nie ma znaczenia czy jest na ciepłą czy zimną. Bardziej zastanawiałbym się jak zabezpieczyć taki wodomierz na zimę...bo jeśli jest gdzieś na otwartym terenie to masz pewne że go znów rozwali. Najlepszym rozwiązaniem jest...demontaż na okres zimowy.

Jak nie będzie w nim wody to powinien przeżyć, firma, która robiła ogród tego przy starym nie dopilnowała...

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, volf6 napisał:

To akurat nie przeszkadza

A mróz załatwi każdy:phi:

Myślałem, że w tych do gorącej wody są inne uszczelki.

Jak będzie odcięty od wody to też zimy nie przetrwa?

Napisano

Jeżeli zostanie pusty, to nic mu się nie stanie. Jeśli będzie w nim woda, to po prostu rozsadzi go przy pierwszym mrozie. Wiem co mówię, raz zapomniałem spuścić wody z układu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.