Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z obrotami na biegu jałowym w C1.8XE E2

Featured Replies

Napisano

Witam ! Mam problem z moją asterką (C1.8XE E2 93r. ) i prosił bym szanownych kolegów o pomoc ewentualnie diagnoze ! Otuż :

1. Od pewnego czasu mam za wysokie obroty na biegu jałowym ok 1100

2. kiedy silnik się juz rozgrzeje to zaczynają obroty skakać o 200 300 w góre z po chwili w dół !!! wszystko trwa ok 2 sekund !

3. Nie zauważyłem spadku mocy silnika !!!

Co to może być ???

A i jeszcze jedno ! Silniczek krokowy wymyty i nasmarowany a kody usterek to 15-czujnik temperatuty i kod 91 ( co to może być ????) !

Proszę pomużcie bo straszni mnie to wkurza !!!

z góry dziękuje !

Napisano

> Witam ! Mam problem z moją asterką (C1.8XE E2 93r. ) i prosił bym

> szanownych kolegów o pomoc ewentualnie diagnoze ! Otuż :

> 1. Od pewnego czasu mam za wysokie obroty na biegu jałowym ok 1100

> 2. kiedy silnik się juz rozgrzeje to zaczynają obroty skakać o 200

> 300 w góre z po chwili w dół !!! wszystko trwa ok 2 sekund !

> 3. Nie zauważyłem spadku mocy silnika !!!

> Co to może być ???

> A i jeszcze jedno ! Silniczek krokowy wymyty i nasmarowany a kody

> usterek to 15-czujnik temperatuty i kod 91 ( co to może być

> ????) !

> Proszę pomużcie bo straszni mnie to wkurza !!!

> z góry dziękuje !

91 to sonda lambda. Proponuje sprawdzic wlasnie te sonde, przeplywomierz oraz potencjometr polozenia przepustnicy.

Jak? Wszystko znajdziesz w archiwum zlosnik.gif Sprawdz tez szczelnosc calego dolotu i

uszczelke pod krokowcem. Generalnie problemy z obrotami biegu jalowego w c18xe sa bardzo powszechne hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuje za radę bow.gif! Jutro biorę się do sprawdzenia !!! Strasznie mnie ciekawił kod 91 !!! Przejrzałem całą ksiązke serwisowa i nie znalazłem tego kodu !!! Dziękuje ! Zdam relacje z poszukiwań ! Pozdrawiam !

Napisano

> Dziękuje za radę ! Jutro biorę się do sprawdzenia !!! Strasznie mnie

> ciekawił kod 91 !!! Przejrzałem całą ksiązke serwisowa i nie

> znalazłem tego kodu !!! Dziękuje ! Zdam relacje z poszukiwań !

> Pozdrawiam !

tutaj masz wszystkie kody topbuzz.co.uk dla c18xe - Siemens Simtec 56.0/56.1waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Witam !Troche mi sie zeszło ze sprawdzaniem ale niestety brak czasu! Sprawdziłem Przepływomierz , czujniki temperatury i sonda mi jeszcze została do sprawdzenia ale to zrobie jutro bo będe miał miernik pojawił sie jednak błąd 38 dotyczący właśnie sondy mam rozumiec że to jest przerwa w obwodzie ?

Muszę jeszcze sprecyzować pewne fakty !!!

Moje problemy zaczęły się kiedy to jechałem moim asteroidem przy -28 stopniach ! Wszystko było dobrze do czasu kiedy to nagle w trakcie jazdy przepustnica tak jakby się zacieła i silnik pracował na najwyższych obrotach (na czerwonym polu ) ! Musiałem wyłączyć silnik w obawie przed jakimś uszkodzeniem bo pedał przyspieszenia nie reagował na nic !!! Kilkakrotnie odpalałem go i miałem ten sam problem (obroty na max) ! W końcu po jakimś czasie odpaliłem ponownie auto i nie wchodził juz w obroty na max ale przez jakis czas miałem stałe 2000 !!! Pużniej spadły ale nadal utzrymuja się na wysokim poziomie 1200 1500 !!! Czy może być to jakś wzkazówka do diagnozy ???

Zauważyłem tez że apetyt na paliwo wzrosło !!!

Zrobiłem mały test i w trakcie pracy silnika(rozgrzanego) rozłanczałem po kolei kostki od czujników temperatury, sondy , przepływomierza(silnik zgasł) ale dopiero gdy odłączyłem silniczek krokowy falowanie ustało a obroty ustaliły sie na 2000 ! Czy może być to krokowiec !

Szczerze powiem że jak bym miał kase to bym powymieniał to wszystko ale nie mam i prubuje dociec co jest konkretnie żeby niepotrzebnie nie płacić ! A i jeszce jedna rzecz ! Kiedy jadę na tz. luzie obroty ustalaja sie na 1500 ale kiedy się zatrzymam obroty zaczynaja falować !

Już mnie to dobija i jeżeli się nie uda czegos naprawić samemu to jestem zmuszony jechac płacic za robocizne !!! I nie mam pewności że trafie na fachowca i mi rzeczywiście pomoże !

Prosze o pomoc i rade ! z góry dziękuje !!! frown.gif

Napisano

sprawdz czujnik połozenia przepustnicy, moze byc uwalony i obroty moga szalec.

Napisano
  • Autor

Spróbuje ale zastanawia mnie jedno ! Co ma potencjometr przepustnicy do temperatury silnika ? Kiedy zimny obroty wysokie ale nie faluja - gorący ogroty zaczynaja falowac !!! MOże faktycznie- jak ktos juz stwierdził na forum- " auto ma tez duszę "... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.