Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[działka] Nowy dach na starej altanie

Featured Replies

Napisano

Jest sobie stara altana: https://1drv.ms/u/s!AoLFG-q6L0iCgtUUt7j6yB4G4Lqf5A

Aż sam się dziwie, że przetrwała ostatnią zimę :)

Pomysł jest taki, żeby zerwać obecny dach (czytaj: jego resztki), podciągnąć z jednej strony trochę wyżej ścianę, żeby uzyskać jednolity równy spad, położyć nowe krokwie (np. 7x14cm?), dać membranę, na to łaty, i przykryć to np. blachą trapezową.

Ściany są szerokie na pół cegły. Budyneczek ma ~3x4 m. Dach byłby z jednej strony wyciągnięty z 3-4 m i podparty na słupach - coś a'la zadaszony taras.

Pytania:

1. czy krokwie kładzie sie bezpośrednio na cegle, czy coś podkłada?

2. co ile cm powinny być krokwie?

3. czy membrana (przeciw skraplaniu pary) jest konieczna?

4. jakieś sugestie?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, mayster_tcz napisał:

Jak tylko pół cegły to wylałbym mały wieniec.

Czyli, że całość wkoło obszalunkować i zalać betonem? IMO drogo, czaso- i pracochłonnie.

Rozmawiałem wczoraj ze stolarzem. Na ścianach, na których maja być podparte krokwie chce położyć belki (murłaty). Myślę, że to wystarczy.

Edytowane przez tomeq77

Napisano
Dnia 24.04.2018 o 13:05, tomeq77 napisał:

Czyli, że całość wkoło obszalunkować i zalać betonem? IMO drogo, czaso- i pracochłonnie.

Rozmawiałem wczoraj ze stolarzem. Na ścianach, na których maja być podparte krokwie chce położyć belki (murłaty). Myślę, że to wystarczy.

Ale najpoprawniej  ;] drogo, czaso i pracochłonnie = porządnie.

Sama murłata w tym wypadu pewnie się sprawdzi, ale niech stolarz da Ci gwarancje że to nie [...] :oki:Bez murłaty raczej nikt nie położy Ci krokwi na cegły.

Na taką altankę membrane można by odpuścić, nie będziesz tam mieszkał przecież, podejrzewam, że ocieplać dachu też nie będziesz.

:nono:

Edytowane przez Orochimaru

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, komor napisał:

Sama murłata w tym wypadu pewnie się sprawdzi, ale niech stolarz da Ci gwarancje że to nie yebnie

Żaden stolarz niestety takiej gwarancji mi nie da. To się okaże w momencie, kiedy strącę stare pokrycie :)

Godzinę temu, komor napisał:

Bez murłaty raczej nikt nie położy Ci krokwi na cegły.

Gadałem ze stolarzem/dacharzem. Będą murłaty, krokwie co 1m i łaty. Membranę i blachę sam na to położę.

Dzięki. za odp.

Edytowane przez tomeq77

Napisano

Gdyby był na cegłę to jak dla mnie spoko, ale pół cegły to mało stabilna ścianka.

Ta altana nie ma przecież 300m, kupisz trochę desek, beton można gotowy w workach jak nie masz czym mieszać, stal że złomowiska (tanio). I w jedno popołudnie masz robotę zrobioną. W wieniec możesz zatopić pręty 8 i murłaty elegancko przykręcasz, a tak co, masz lekki dach leżący luzem na ścianie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.