Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki motor do F-ki kombi

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Jaki silnik bedzie najlepszy do F-ki Caravan, Bardziej skłaniam się do dieselka i nie wiem, bo są aż 3 modele i wszystkie 1,7 , a może jednak benzynka?

Napisano

> Jak w temacie. Jaki silnik bedzie najlepszy do F-ki Caravan, Bardziej

> skłaniam się do dieselka i nie wiem, bo są aż 3 modele i

> wszystkie 1,7 , a może jednak benzynka?

mam taki jak w opisie+lpg i uwierz mi że te 90 koników przy tej masie nawet gdy coś przewożę daje radę--depniesz i leeci :-)

Napisano

Osobiście szukałbym diesla. A jak już benzyna to pewnie z gazem. Na swoim przykładzie moge powiedzieć że takie minimum które musi być to 1,6 75KM. Chyba że jestes "Pan Kapelusz" wtedy to i 1,4 60KM dasz rade.

Napisano

Diesle w F-ce były nawet cztery typy, zależy jaki rocznik Ciebie interesuje. Do 1994r można spotkać dwa silniki wolnossące pochodzące od GM (moc około 60KM). Po 1994r motory GM zostały zastąpione turbodoładowanym 1,7DTL mocą 68 KM. Od początku produkcji do końca był używany także motor ISUZU o mocy 86KM z dużym temperamentem i zazwyczaj bardzo chwalony.

Sam jeżdze Astrą z silnikiem GM 1,7 DTL i powiem, że da się tym jeździć podobnie jak 1,6 8V.

Napisano

Kilka słów o dieslach.

Z doświadczenia mogę podpowiedzieć jedno - jeśli zdecydujesz się na diesla z turbiną, to zanim zaczniesz go użytkować, pooglądaj sobie wszelkie możliwe do przetarcia przewody. Mi w dtl'ce przewód oleju do chłodnicy raczył się przetrzeć (fabryczny montaż) skutkiem czego, najpierw myślałem o remoncie silnika (zatarty na panewce korbowodowej), ale jak się dowiedziałem jak jest z cenami gratów do diesli i ich dostępności (mieszkam w Warszawie i teoretycznie nie powinno być problemu), zwłaszcza panewek o konkretnych nadwymiarach, to sobie odpuściłem i zająłem się szukaniem drugiego silnika...

Dla przykładu dodam, że komplet panewek korbowodowych, głównych oraz pierścieni do silnika X17DTL to wydatek rzędu 1000zł.

A teraz trochę plusów smile.gif Zależy czego wymagasz od auta. Mi szczerze mówiąc 68KM w zupełności wystarcza do sprawnego poruszania się, również wyprzedzania w trasie - kwestia nauczenia się możliwości silnika, a nie marudzenia, że koników mało. Auto odwdzięcza się w miarę normalnym spalaniem, choć nie ukrywam, że przy mojej nodze w warszawskich korkach, nie miałem problemu z dojściem do 9l... Ale z kolei przy spokojnej jak na możliwości własnych nerwów schodziłem poniżej 7l. Trasa - spokojnie poniżej 5l, mi na odcinkach 500km przy dość nerwowej jeździe (110-130km/h) i dużej ilości wyprzedzania zawalidróg wszelkiej maści wychodziło średnio 6l.

Piszę w czasie przeszłym, bo jak to będzie na nowym motorku to pewnie zacznie się okazywać dopiero koło soboty...

Jeśli wymagałbyś mimo wszystko czegoś więcej od diesla, to zostaje Isuzu - 82KM. Natomiast jeśli szukałbyś czegoś tańszego koniecznie w dieslu (tzw. muł roboczy), to z racji dostępności i cen cześci (nieporównywalnie niższych niż do wersji doładowanych) polecam wersję wolnossącą.

Tyle o dieslach.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.