Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane III 1,6 16v nie chciał pracować na benzynie...

Featured Replies

Napisano

Wróciłem z pracy do domu, zawiozłem dzieci z babcia na plac zabaw i... I nie odjechałem. Tzn odjechałem wymuszając odpalenie na gazie.

Na benzynie odpalał i gasł. Nigdy wcześniej tak nie było.

Dojechałem do domu. Po dłuższym namyśle z trudem wyjąłem pompę paliwa. Okazało się, że rozpadł się oring uszczelniający zaworek przelewowy (czy coś takiego) pompy. Pompa przez to nie dawała odpowiedniego ciśnienia (taki mój domysł).

Rower miedzy nogi i po oring. Założyłem i  jakieś 4,5 godziny próbowałem dokręcić nakrętkę na baku mocującą pompę. Ile przy tym poszło kulsonów w powietrze.

W końcu się udało i auto niby na benzynie chodzi. Ale potrafi się zakrztusić między 3 a 4 tyś obrotów.

Na gazie chodzi idealnie. Nie wiem czy nie trzeba będzie zainwestować w pompę. Może mieć już za małą wydajność.

W każdym razie plastikowa nakrętka na pompie to jest po prostu hicior. Dawno się tak nie narobiłem. A przy kolejnym wyjmowaniu pompy trzeba założyć nową, bo u tej połamałem wypustki.

Ato ma prawdziwe 74000km

Edytowane przez biniu

Napisano
  • Autor

No muszę podjechać do znajomego i zmierzyć. Ale chyba skończy się wymianą.

Napisano
  • Autor

Chyba uda mi się kupić oryginał za około 400 w nurcie. A ciśnienie 1,5 bara. Lipa.

Napisano

Wymieniłeś jeden oring czy dwa na regulatorze ciśnienia, bo jak jeden to nadal paliwo może przelatywać ,, bokiem,, MIN ciśnienie  3,5 bara.Przerabiałem temat kilkakrotnie. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ale tam nie ma dwóch oringów

Napisano

Jakiej średnicy miałes ten oring.Robiłem to u siebie i dobierałem dwa. Chyba że masz inny typ kosza pompy, ja mam z jednym przewodem bez przelewu.Pompe też wymieniłem, koszt 35 zł uniwersalna 4.5 bara, działa.

Napisano
  • Autor

Z jednym przewodem. A oring 7 mam. Grubość 2,5 mm. Większego się nie dało. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tak. Nowa pompa. Śmigamy dalej.

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Problem z pompą wrócił po roku.

Roczna pompa BOSCH-a powiedziała dziękuję , nie pompuję.

A, że musiałem zrobić auto na szybko, to rozebrałem starą i okazało się, że wydmuchany był oring na połączeniu wkładu pompy do plastikowej obudowy.

Zrobiłem uszczelkę z węża paliwowego gumowego, zbrojonego o średnicy wewnętrznej 8mm i zewnętrznej bodajże 15mm. Taki pasterek 5mm grubości.

Na zawór zwrotny oring 8mm x 2mm i pompa smiga.

Do tej rocznej dobrałem oringi na spokojnie za całe 1,20 zł. I też raczej jest naprawiona.
Niestety w aucie z LPG te oringi ciśnienie niszczy a do tego widzę że się rozpuszczają lekko.

Napisano

No nie wiem, czy to wina lpg. Ja od zalozenia gazu jezdzilem trzy lata i nie mialem problemow z pompa. A przebieg mialem identyczny :)

Napisano
  • Autor

Pozostaje jeszcze syfiasta benzyna (rozpuszczalnik) ale dolewam na różnych stacjach. A w obu pompach ten sam problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.