Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator ....

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie czy wasze stilowozy maja jakieś szczególne upodobania co do akumulatorów.... dlaczego, zatem

Kiedy miałem tzw orginał mimo,że podwóch latach zaczynał niedomagać nigdy , ale to nigdy nie było problemu z rozruchem. Minoł jednak jeszcze rok i aku poszedł do smieci a na jego miejsce zamontowałem 60Ah 600A Bosha i tu zaczynaja sie święta wielkanocne czy jak kto woli jaja. Akumulator użytkowałem jakiś miesiąc a że cacucho po soli jeżdzić nie lubi do go do garażu na 5 tygodni. Dzis zero prądu sciana.gif.... zero ,żadna kontrolka nawet nie zajarzy. Alarm był wyłączony.Wygląda to tak jakby nie było akumulatora

Zna ktoś przepis na tą nienormalna sytuację A może , jak ktoś produkuje żarcie dla psa i wiertarki to powinien dac sobie spokoj z robieniem akumulatorów. O firmie która sprzedała a teraz olewa sprawe może innym razem

Napisano

> zamontowałem 60Ah 600A Bosha i tu zaczynaja sie święta

> wielkanocne czy jak kto woli jaja. Akumulator użytkowałem jakiś

> miesiąc a że cacucho po soli jeżdzić nie lubi do go do garażu na

> 5 tygodni. Dzis zero prądu .... zero ,żadna kontrolka nawet nie

> zajarzy.

Ze 2-3 lata temu był test akumulatorów w Motorze i Bosh zajął ostatnie lub przedostatnie miejsce. Marka na etykiecie a wewnątrz badziewie.

Napisano

> Ze 2-3 lata temu był test akumulatorów w Motorze i Bosh zajął

> ostatnie lub przedostatnie miejsce. Marka na etykiecie a

> wewnątrz badziewie.

Zgadza się, jak akumulator to tylko Centra lub Jenox ok.gif

Napisano

> Zgadza się, jak akumulator to tylko Centra lub Jenox

Centra jest super, wymiata, nie kupiłbym nic innego ok.gif

Napisano

Jeśli kupiłeś wieksza pojemnosc aku a jeżdzisz na krótkich dystansach to moze byc nawet gorzej. Bo wieksze akumulator jest bardziej niedoładowany i szybciej podlega procesom starzenia.

A jeśli podejrzewasz instalacje w Stilo, że bierze za duży prąd podczas postoju prąd, to mogą Ci w ASO sprawdzić. Mi sprawdzali kiedy padł mi oryginalny akumulator, ale wszystko było ok.

Napisano

> Jeśli kupiłeś wieksza pojemnosc aku a jeżdzisz na krótkich dystansach

> to moze byc nawet gorzej. Bo wieksze akumulator jest bardziej

> niedoładowany i szybciej podlega procesom starzenia.

> A jeśli podejrzewasz instalacje w Stilo, że bierze za duży prąd

> podczas postoju prąd, to mogą Ci w ASO sprawdzić. Mi sprawdzali

> kiedy padł mi oryginalny akumulator, ale wszystko było ok.

dobrze gada bow.gif Niektórzy mniej obeznani w temacie sądzą, że jak wsadzą wielkie coś to im będzie lepiej. Prawda jest taka, że przy dużej pojemności akumulatora może być on niedoładowany na skutek małej wydajności alternatora. Efekt tego jest taki, że wcześniej on podlega zasiarczeniu i potem na śmietnik się nadaje. Na twoim miejscu oddałbym ten akumulator teściowi do żuka biglaugh.gif a sobie kupił o mniejszej pojemności. Możesz takze zastosować do tego dużego ładowanie małym prądem przez dobę. Ale to trzebaby powtarzać, a wogóle to oddaj go teściowi hahaha.gif

Napisano
  • Autor

ja tam sobie nic nie wsadzam..... hehe.gif a kupiłem troche większy ze wzgląd na audio. Tak myslałem że firma od żarcia dla psów robi badziewie. Rozumiem że może byc niedoładowany ale.... on stał 5 tygodni .... i prąd wyparował i to mnie dziwi. A kto pamięta jaki był orginał do 1,6 / pełna elektryka / bo starego nie mam i nie pamietam albo jaki powinien być...

Napisano
  • Autor

cytat

A jeśli podejrzewasz instalacje w Stilo, że bierze za duży prąd podczas postoju prąd, to mogą Ci w ASO sprawdzić. Mi sprawdzali kiedy padł mi oryginalny akumulator, ale wszystko było ok.

prosze jasniej .. że bierze za dużo na postoju , czy jeżeli nic nie jest właczone to prąd ubywa...

Napisano

> prosze jasniej .. że bierze za dużo na postoju , czy jeżeli nic nie

> jest właczone to prąd ubywa...

Radio, centralny zamek, immobilizer...

Napisano

> Jeśli kupiłeś wieksza pojemnosc aku a jeżdzisz na krótkich dystansach

> to moze byc nawet gorzej. Bo wieksze akumulator jest bardziej

> niedoładowany i szybciej podlega procesom starzenia.

> A jeśli podejrzewasz instalacje w Stilo, że bierze za duży prąd

> podczas postoju prąd, to mogą Ci w ASO sprawdzić. Mi sprawdzali

> kiedy padł mi oryginalny akumulator, ale wszystko było ok.

JaMi kiedyś pisał, że wydajność alternatora znacznie przewyższa pojemność aku. Można więc większy akumulator kupić spokojnie.

Napisano

> prosze jasniej .. że bierze za dużo na postoju , czy jeżeli nic nie

> jest właczone to prąd ubywa...

Tak, test prawdopodobnie polega na tym, ze sprawdzaja prąd jaki pobiera pojazd gdy jest wyłączony.

Z moich obliczeń wynika, że w miare normalny prąd to

max 50 mA (mili amperow). Zobacz do instrukcji - tam chyba jest napisane dokładnie ile.

Od biedy samemu można ten prąd sprawdzic amperomierzem - ale poniewaz amperomierz trzeba wpiac w obwód akumulatora, to niestety przez moment akumulator bedzie odłączony (wiec->reset pewnych ustawień).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.