Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aisan nie pali jak jest zimny na bezynie

Featured Replies

Napisano

Od około tygodnia nie chce mi palić rano na bezynie. Ssanie sie załącza samochód odpala i praktycznie zaraz gaśnie, albo chwilę pochodzi i się strasznie trzęsie nie może wejść na obroty i praktycznie zawsze zgaśnie. Jak jest rozgrzany to nie ma problemów z odpalaniem pali na dotyk. Wszystkie przewody gumowe są ok. Tylko miałem zamienione przewody od silnika krokowego. Zamienione były wejścia z wyjściem od powitrza dodatkowego biegu jałowego. Nie wiem czy zamiana tych węzyków przy silniku krokowym sprawiła że teraz nie chce palić. Co trzeba wyregulować? Jak wężyki były żle pozakładane na krokowca to palił. Teraz jak są dobrze podłączone nie pali.

Napewno jest coś nie tak ze ssaniem tylko co??

Kiedyś regulowaałem dwustopniowy siłownik podciśnieniowy bo też mi gas. Może teraz też pokręcić tylko w którą stronę?

Napisano
  • Autor

Nikt nie wie co może być??

Napisano

> Nikt nie wie co może być??

hmm.gif

Ten bezproblemowy gaźnik chyba najlepiej na komputra dać...

Tam wyczają co jest grane i sobie sam wymienisz.

Mi robił szopki z obrotami, wymieniłem wężyk - jeden był uszkodzony. Po kilku dniach to samo. Kupiłem 2m i prawie wszystkie mam nowe. Od kilku dni chodzi równo i nie przerywa.

obraz0028fk.jpg

Najlepiej pozamieniaj wszystko tak jak ma być i zapytaj gdzieś u speca...

Napisano

witam zajmowalem sie tymi gaznikami jakies 3 lata temu wiec prosze o wyrozumialosc-

wiec tak najpierw sprawdzic czy na 100% wszystkie rurki sa cale wszczegolnosci patrzac na dolna prawa czesc gaznika ( poniewaz dzialanie tego gaznika jest oparte na powietrzu

nastepnie jak samochodzik jest zimny to sciagnij ten carny deklik na gazniku nacisnij max gaz i sprwdz czy klapka od ssania sie zamknela i nastenie czy podcisniene od powrotu przepustnicy ssania sa sprawne ( rurka w usta i patrzymyczy siegno sie rusza powinno reagowac bez wiekszego wysilku ) nastepnie czy owa przepustnica chodzi luzno jezli to wszytko jest ok to sprawdz kabelki przy takim czujniku jest on w roze wodnej po lewej stronie gaznika na silniku ( przy samej kostce w tych gumkach uszczelaiajacych lubia sie wylaywac przwody) a jezeli to jest ok to rozebrac gaznik przedmuchac ( w srodku niemam rurek emulsyjnych wiec ich nieszukaj poprostu sa tylko otwory ) poskladja i do regolacji z tylu gaznika mamy srobe do wolnych obrotow z przodu jest taka sroba ze obroty tez sie podniasa ale moze zaczac plywac a w dolnej czesci z prawej strony masz sklad mieszanki ( pewnie masz jescze zaslepke na srubie) tylklko do skladu mieszanki musisz miec srubokret plaski ( taki z 10cm) na kietkiej sprezynie ( zajebiscie trudne dojscie ) i trzeba reguklowac na sklad aisan dziala z wielkim opuzniem wiec troszke popusc srubke i troszke pogazuj ale nie ostro i poczekaj z 5 do 10 min na wonych niech chodzi topiero wteczas stwierdz czy trzeba krecic dalej acha co do klapki od ssania niemoze byc calkiem zamknieta po to jest tak jak nacisniesz na pedal gazu zamknie sie klapka pompka przyspieszenia wtrysnie paliwo i autko zapali lecz bez braku powietrza zaraz zgasnie moja rada zaciagnac sania do konca i 25% popuscic z powrotem wteczas depnij na gaz i zapalaj bez dodawania gazu ( to sa najczestrze przyadki niedomagan aisana i jego ssania ) gdybym widzial to moze bym powiedzial cos innego jezeli nieczujesz sie na silach to lepiej nierozbieraj go sam bo bedom jaja jak bedziesz sciagal gorna czesc gaznika uwazaj na uszcelke z warsztatmi to tesz jest roznie wiekszosc ( przynajmniej w Gliwicach nieumie regulowac aisana jak bedziesz rozpinal ciegna zeby sciagnac gora czesc uwazaj na zawleczki malutkie i latwo je zgubic to tyle oby ten referat cos ci pomogl powodzenia

a co do rurek to najlepiej je wyciagnac i sprawdic bo jak sa na gazniku to pirunsko cieszko sprawdzic ( malo miejsca sam wiesz)

Napisano

> Nikt nie wie co może być??

Popros o pomoc usera "prezes_jelonek"

Moim zdaniem jest to najlepszy fachowiec od Aisana na tym forum. (Z Tego Co Wiem)

Napisano
  • Autor

> Popros o pomoc usera "prezes_jelonek"

> Moim zdaniem jest to najlepszy fachowiec od Aisana na tym forum. (Z

> Tego Co Wiem)

Już jest ok. Działa dobrze. Poprostu na wieczór przed wstawieniem auta do garażu muszę go przepedzić kawałek na bęzynie żeby rano nie było problemów z odpaleniem (tak robiłem całą zimę) teraz mi się nie chciało i przełączałem go na benzynę jak stał i na luzie na obroty wkręcałem i przełączałem na bęzynę. Wczoraj i dziś zapalił bez problemów. Dzięki za pomoc.

Napisano
  • Autor

A jak reguluje się skład? Wkręcająć śrubę mieszanka jest bogatrza czy uboga? Kiedyć to kręcilem ale raczej bez analizatora spalin nie da rady.

Napisano

witam smile.gif wykręcając wzbogacasz, wkręcając skłąd miesznaki będzie uboższy... ale skłąd mieszanki regulowany śrubką odgrywa jakąs rolę tylko w temp. poniżej 15st bo powyżej tej granicy skłąd jest regulowany przez "kompa" na podstawie sygnału z lambdy, czujnika pełnego obciążenia i prędkości obrotowej silnika.

Napisano
  • Autor

> witam wykręcając wzbogacasz, wkręcając skłąd miesznaki będzie

> uboższy... ale skłąd mieszanki regulowany śrubką odgrywa jakąs

> rolę tylko w temp. poniżej 15st bo powyżej tej granicy skłąd

> jest regulowany przez "kompa" na podstawie sygnału z lambdy,

> czujnika pełnego obciążenia i prędkości obrotowej silnika.

Czyli nie ma sensu kręcić. Nie zmiejsze w ten sposub zuzycia benzyny.

Zauważyłem że na benzynie z wydechu leje sie woda na LPG wydech jest suchy. Czy TTTM czy mieszanka faktycznie jest zabogata na benzynie?

Napisano

> Czyli nie ma sensu kręcić. Nie zmiejsze w ten sposub zuzycia benzyny.

> Zauważyłem że na benzynie z wydechu leje sie woda na LPG wydech jest

> suchy. Czy TTTM czy mieszanka faktycznie jest zabogata na

> benzynie?

wszystko jest ok jeżeli leje ci się woda z rurki... jeżeli masz za bogatą mieszankę a nie bierze ci oleju to będziesz miał mocno okopconą rurę wydechową (dużo sadzy, mazi nie oeistej), jeżeli skaład jest ok to rura powinna być tylko minimalnie okopcona...:)

Napisano
  • Autor

> wszystko jest ok jeżeli leje ci się woda z rurki... jeżeli masz za

> bogatą mieszankę a nie bierze ci oleju to będziesz miał mocno

> okopconą rurę wydechową (dużo sadzy, mazi nie oeistej), jeżeli

> skaład jest ok to rura powinna być tylko minimalnie

> okopcona...:)

Oleju nie bierze a wydech jest koloru siwego. Końcówka na tłumiku jest niklowana i nie ma na niej nawet grama sadzy. Czyli wszystko jest ok. Zostawiam gażnik w spokoju. Dzięki smile.gif za pomoc!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.