Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie kosmetyki stosować na lakier?

Featured Replies

Napisano

Witam. smile.gif Chciałem spytać czy używacie jakichś kosmetyków na utrwalanie koloru i połysku oprócz tzw. szamponów z woskiem przy myciu samochodu.nie chodzi mi o firmy choć opińje byłyby mile widziane ale o rodzaj. zlosnik.gif Będąc wczoraj u lakiernika serwisowego spytałem go o to ale powiedział mi o jakichś 3M koloryzujących i nic więcej od niego nie wyciągnąłem.

Napisano

Stosuje co jakis czas wosk koloryzujacy CARPLAN , a do plastikow nablyszczacz w sprayu AUTOLAND ok.gif30.GIF

Napisano
  • Autor

> Ja tam woski stosuje

Czy są to woski koloryzujące? hmm.gif

Napisano

> Stosuje co jakis czas wosk koloryzujacy CARPLAN , a do plastikow

> nablyszczacz w sprayu AUTOLAND

tak jak ja... kiedys uzywalem turtla ale rozprowadzanie tego to makabra

Napisano
  • Autor

> Stosuje co jakis czas wosk koloryzujacy CARPLAN ,

A co jaki czas to stosujesz? Słyszałem że można to stosować przed zimą w celu "z"zabespieczenia" lakieru od wpływu np. soli, i na wiosnę jako zabespieczenie lakieru od wpływu innych czynników. smile.gif

Napisano

> Witam. Chciałem spytać czy używacie jakichś kosmetyków na utrwalanie

> koloru i połysku oprócz tzw. szamponów z woskiem przy myciu

> samochodu.nie chodzi mi o firmy choć opińje byłyby mile widziane

> ale o rodzaj. Będąc wczoraj u lakiernika serwisowego spytałem

> go o to ale powiedział mi o jakichś 3M koloryzujących i nic

> więcej od niego nie wyciągnąłem.

Do nadania połysku polecam Rex Dauerwachs:

rex_dauerwachs.jpg

Fantastyczna sprawa - testowałem chyba kilkanaście specyfików na różnych autach i żaden się nie umywa no.gif Do tego niebagatelną zaleta jest to, że ten wosk w miarę łatwo się nakłada - jedyne o czym trzeba pamiętac to spora ilość szmatek do polerowania które trzeba często wymieniać, inaczej będzie widać smugi zlosnik.gif

Jeśli lakier ma jakieś drobne ryski itp. to przed woskiem warto nałożyć Lackreiniger tej samej firmy:

rex_lackreiniger.jpg

Ten preparat doskonale usuwa też plamki ze smoły i wszelkie inne "zastane" zanieczyszczenia.

Od razu uprzedzam, że nie wiem gdzie to kupić w Polsce niewiem.gif

Napisano

eee... ja carplana stosuje po myciu jak pogoda mowi ze przez kilka dni nie bedzie padac smile.gif co oznacza ze kilka razy w roku te kilka godzin trzeba poswiecic. Trzeba za to powiedziec ze ladnie potem wyglada o zdjemowaniu calego tego przyklejonego shitu nie wspomnajac.

Napisano

> Witam. Chciałem spytać czy używacie jakichś kosmetyków na utrwalanie

> koloru i połysku

W pażdzierniku 2003 r. nasz Kolega KrzP wystawił skan testu wykonanego przez Auto Świat w którym wygrały zdecydowanie środki-pasty:

- Car Plan T-cut Color Fast

- Car Plan Triple Wax

Takie też stosuję osobiście.

Napisano

> Czy są to woski koloryzujące?

nie, jeszcze chyba za wcześnie?

stosowałem mleczko Car Plan do metalica, ale teraz kupiłem wosk Carnauba Formula 1 - stosowac bede powiedzmy 2 razy w roku, oraz wosk nabłyszczający SHINE IT ALL formula 1 i ten stosuję powiedzmy co drugie mycie.

Napisano

> A co jaki czas to stosujesz? Słyszałem że można to stosować przed

3 -4 razy w roku przewaznie latem i przed zima , jest ok. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Jeśli lakier ma jakieś drobne ryski itp. to przed woskiem warto

> nałożyć Lackreiniger tej samej firmy:

> Ten preparat doskonale usuwa też plamki ze smoły i wszelkie inne

> "zastane" zanieczyszczenia.

> Od razu uprzedzam, że nie wiem gdzie to kupić w Polsce

Z tą smołą to słyszałem że należy zwracać na to szczególną uwagę. Zostaje ona po aswalcie z naszych "dróg" i gromadzi się pod listwami na drzwiach.

frown.gif Wbija się ona niejako w lakier. mogą się również zdażyć drobinki metalu z klocków hamólcowych z ciężarówek przejeżdżających obok nas i hamujących w danej chwili. biglaugh.gif to już wiem ale nie od serwisowego lakiernika. Lakiernik ten nieserwisowy powiedział mi też że nie należy beztrosko stosować środków zacierających drobne ryski z uwagi na nierównomierną grubość lakieru na poszczególnych elemętach samochodu. Taką smołę dobrze byłoby zmywać jakąś bęzynką extrakcyjną np. czacha.gif

Napisano
  • Autor

> eee... ja carplana stosuje po myciu jak pogoda mowi ze przez kilka

> dni nie bedzie padac co oznacza ze kilka razy w roku te kilka

> godzin trzeba poswiecic. Trzeba za to powiedziec ze ladnie potem

> wyglada o zdjemowaniu calego tego przyklejonego shitu nie

> wspomnajac.

Czy są to No tak, tylko że ja myję auto na myjni a jak przyjadę pod garaż to już jest niezbyt nadające się do polerowania i nakładania wosku. frown.gif Miałem nadzieję że można bezkarnie zastosować coś 2 razy w roku i potem tylko szampony z woskiem podczas mycia.

Napisano
  • Autor

> W pażdzierniku 2003 r. nasz Kolega KrzP wystawił skan testu

> wykonanego przez Auto Świat w którym wygrały zdecydowanie

> środki-pasty:

> - Car Plan T-cut Color Fast

> - Car Plan Triple Wax

> Takie też stosuję osobiście.

nie znałem tego zestawienia. Dzięki smile.gif

Napisano
  • Autor

> Polecę Ci trzy wątki na motokąciku:

> Jakiej firmy wosk jest wart polecenia

> Pasta polerska, wosk, mleczko

> Dobre i sprawdzone przez Was produkty dla naszych pojazdów

> Miłej lektury.

Dziękuję tym bardziej że moja aktywność ogranicza się w zasadzie do naszych 2 kącików. smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie, jeszcze chyba za wcześnie?

ja słyszałem że to nie ma znaczenia. woski koloryzujące nie zdzierają lakieru a tylko uzupełniają jakieś tam mikropory . niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> 3 -4 razy w roku przewaznie latem i przed zima , jest ok.

O i to byłoby dobre. cool.gif

Napisano

> O i to byłoby dobre.

Ja tez myje na myjni potem,wycieram do sucha i czekam jeszcze az wiaterek osuszyl dobrze ,nastepnie nanosi sie CARPLAN szmatka na karoserie uwazajac zeby nie zabrudzic czarnych plastikow!!!!!!

po wysuszeniu robi sie taka biala powloka ,wtedy flanelka najlepiej biala i polerka !!! jest z tym troche roboty ale efekt wart jest tego ok.gifa na koniec 20.GIFwaytogo.gif

Napisano

> ...uwazajac zeby nie zabrudzic czarnych plastikow!!!!!!

Polecam woski nie brudzace plastików, np. carplanu, lub ten co wymieniłem wczesniej do połysku

Napisano

> Wbija się ona niejako w lakier. mogą się również zdażyć drobinki

> metalu z klocków hamólcowych z ciężarówek przejeżdżających obok

> nas i hamujących w danej chwili.

Zanim skumuloje się to na tyle żeby w ogóle było widoczne, to i tak pół samochodu będzie do malowania z powodu odprysków po kamieniach zlosnik.gif

> nie należy beztrosko stosować środków zacierających

> drobne ryski z uwagi na nierównomierną grubość lakieru na

> poszczególnych elemętach samochodu.

Ten preparat o którym wspomniałem nie służy do polerowania - nakłada się to na cały lakier tak, że wypełniane są rysy, drobne ubytki, itd. a potem usuwa nadmiar jakąś szmatką. Na szmatce zostają zanieczyszczenia, w tym smoła i tym podobne. Potem należy na to nałożyć wosk.

> Taką smołę dobrze byłoby

> zmywać jakąś bęzynką extrakcyjną np.

Benzyna ekstrakcyjna powoduje, że lakier staje się bardziej "kruchy" i podatny na uszkodzenia mechaniczne. Z domowych sposobów - jeśli nic innego nie ma pod ręką - dobrze do usuwania smoły nadaje się masło/margaryna. grinser006.gif

Napisano

> jeśli nic innego nie ma pod ręką - dobrze do usuwania smoły

> nadaje się masło/margaryna.

Dokładnie, pamietam jak miałem kilka lat i dachy na osiedlu smołowali to w domu jedliśmy such chleb

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

Po wnikliwej lekturze wątków przedstawionych przez Kolegę Zwolaka krystalizuje mi się pogląd na sprawę. smile.gif Przy czym najbardziej pomocnym okazał się ten wątek.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=276721954&an=&page=0&vc=1

najbaredziej przemawia do mnie zastosowanie wosku Schella ponieważ jest taki efekt. Zacytuję wypowiedź z tego wątku Kolegi RobertV664"

> ja taki w puszczce s shella mimo ze trudno sie rozprowadza, to

> tworzy gruba wartwe i dlugi czas pozostaje na karoserii Ogolnie

> go polecam bo testowalem juz inne w mleczkach, ale zadne nie

> dawal tak dlugotrwalego efektu i polysku No tylko raczki bola

> od machania...

Też go polecam

Tutaj

i

tutaj

widać efekty jego użycia"

-

Potem, choć na równi produkt zaprezętowany przez kolegę Zwolaka również w tym wątku. oto cytat.

>" Ja używam turtle wax i w porównaniu do wosku carplan (taki miałem wczesniej) jest

bardzo dobry.

Ja też używam turtle wax zielony w małej płaskiej puszeczce. Ręce bolą od woskowania,

ale efekt długotrwały. Żadne spraye i inne mleczka się nie równają".

na drugim bądź trzecim miejscu jest produkt firmyCarplan, z uwagi na ogólnie chwaloną jakość. Minusem jest mała stosunkowo trwałość na powłoce lakierniczej i konieczność częstrzego stosowania. zlosnik.gif

- wszystkie te jednak doświatczenia są niejako z drugiej ręki. Sam będę musiał tego spróbować. lakiernik u którego likwidowałem wadę lakierniczą na tylnej klapie wywoskował mi auto swoim preparatem koloryzującym i muszę przyznać że auto wygląda narazie lepiej niż w salonie przy zakupie. cool.gif. Powiedział mi że nie należy zbyt często "pucować" auta i wystarczy dobrze zrobić to po zimie i przed nią. On zrobił to woskiem koloryzującym a nie pastą polerską. Pozdrawiam. smile.gif

Napisano
  • Autor

pisząc wcześniej o produktach Schella nie miałem na myśli tego że przedstawione przez Ciebie środki są złe. narazie nie mogę brać ich jednak pod uwagę ponieważ jak się wydaje są u nas praktycznie nie do zdobycia. oslabiony.gif Pozdrawiam i dzięki za informacje. smile.gif

Napisano

> lakiernik powiedział mi że nie należy zbyt często "pucować" auta i wystarczy dobrze zrobić to po zimie i przed nią.

A wiesz, że woski wystarczają na góra 6-7 myć auta, a potem znikają? crazy.gif Jeśli myjesz auto co 1-2 tygodnie, to już po 2-3 miesiącach nie ma śladu po wosku na lakierze. A wtedy taki lakiernik będzie miał szybciej zarobek jak przyjedziesz na polerkę lub malowanko ze zmatowionym lakierem. zlosnik.gif

Ja osobiście nakładam co 2 miesiące. Jesienią jak najpóźniej się da, ale tak, aby temperatura na dworzu była powyżej 10 stopni. No a wiosną też jak najwcześniej. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A wiesz, że woski wystarczają na góra 6-7 myć auta, a potem znikają?

miałem nadzieję że te preparaty o których wspominaliście w powyższym wątku wystarczają na dłużej. frown.gif Znajomy lakiernik ofiarował mi tzw. wosk koloryzujący firmy Motip czy jakoś tak. mam go w odcieniu szaro-niebieskim i nie wiem co robić. crazy.gif Serwisowy lakiernik nawet nie chciał patrzeć w stronę tego preparatu mówiąc że nie będzie stosował nieznanych środków. On ma swój i takim nawoskuje auto. 270751858-jezyk.gif Znajomy lakiernik nie jest lakiernikiem serwisowym i powiedział mi że ten środek który mi dał wystarczy na 30 myć auta i jest środkiem profesjonalnym. czacha.gif

> Jeśli myjesz auto co 1-2 tygodnie, to już po 2-3 miesiącach nie

> ma śladu po wosku na lakierze. A wtedy taki lakiernik będzie

> miał szybciej zarobek jak przyjedziesz na polerkę lub malowanko

> ze zmatowionym lakierem.

> Ja osobiście nakładam co 2 miesiące. Jesienią jak najpóźniej się da,

> ale tak, aby temperatura na dworzu była powyżej 10 stopni. No a

> wiosną też jak najwcześniej.

no właśnie. ja myję auto różnie. czasem bywa że i raz w miesiącu. Co do środka który otrzymałem sam nie wiem co z nim zrobić. nie słyszałem i nie czytałem w wątkach o nim. jest to ponoć wosk koloryzujący który pokrywa ewętualne mikropory w lakierze i zabespiecza go przed płowieniem podczas dni słonecznych, i od wnikania wody i w zimie soli w ewętualnie wytworzone ubytki. jest ponoć bardzo tłusty podczas nakładania. Pozdrawiam i dzięki za informacje. smile.gif

Napisano

> miałem nadzieję że te preparaty o których wspominaliście w powyższym

> wątku wystarczają na dłużej.

Jest specjalna technologia "trwałego" woskowania, tyle że tego nie zrobi się samemu, są warsztaty świadczące takie usługi: najpierw oczyszcza się dokładnie wszystkie powierzchnie lakierowane, a potem nakłada specjalny preparat, który po wyschnięciu się poleruje. Całość kosztuje zależnie od wielkości auta, ale trzeba liczyć w okolicach 1000 zł i po takim zabiegu masz spokój nawet na dwa lata. biglaugh.gif Ta technologia jest dość popularna w Skandynawii, w Polsce też są takie zakłady ale chyba jest ich niewiele hmm.gif

Preparaty nakładane ręcznie w warunkach chałupniczych wytrzymują raptem kilka solidnych myć ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Być może ten preparat o którym napisałem firmy Motip jest przeznaczony właśnie do takiej czynności. niewiem.gif jeśli jakiś warsztat posiada bazę techniczną i wiedzę może mógłby taką operację przeprowadzić? to jednak piszę pod wpływem informacji od Ciebie. smile.gif szkoda że jest to tak droga czynność. frown.gif Wiem, że na tzw. zachodzie są podobne rzeczy praktykowane. Z kąd inąd "oglądałem" na niemieckim kanale 3 lata temu program, gdzie pokazywano konserwację skórzanych dachów w cabrioletach. czacha.gif Taka operacja trwała średnio około 12 h i była zalecana mniej więcej co 3 miesiące w okresie użytkowania takiego samochodu. nakładano specjalny impregnat na dach i potem go odpowiednio obrabiano cieplnie. jest dobre pytanie. Kto u nas w kraju poddaje swoje cabrio takim zabiegom?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.