Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Izolacja połączenia bruk-ściana

Featured Replies

Napisano

Od przodu budynku muszę trochę podnieść teren, a dokładniej przyszły bruk.

Pierwsza rzecz to połączenie bruku z betonowym wyjazdem z garażu. Jak to zrobić, żeby było dobrze, nie było problemów z wilgocią?

Przykleić jakąś folię, która zasłoni łączenie betonu ze ścianą fundamentową (2) ? Wypełnić czymś to połączenie (3) ? W ogóle istnieją jakieś w miarę szczelne i elastyczne lepiszcze do uszczelniania różnych połączeń?

Izolacja2.png.fc8e256b66187eeafdd153ba3d3477bf.png

Druga sprawa to połączenie bruku ze ścianą budynku. Pomiędzy garażem a drzwiami wejściowymi mam półtora metra, poziom ten sam i dobrze byłoby to zrobić na równo a nie oddzielny podjazd i podest.

Tutaj sytuacja jest podobna, z tym  że od góry to łączenie będzie mniej narażone na nacisk oraz wciskanie zabrudzeń, wody, śniegu. Wyłożyć połączenie folią (2) ? Jak ją wykończyć od góry- uciąć na równo z kostką czy daj jakąś listwę albo mazidło? Obawiam się, że jeśli dojadę brukiem bezpośrednio do ściany, to mogę mieć problem z wilgocią, która zawsze znajdzie sobie jakąś drogę (3)

Izolacja.png.ba5cd74f077ef9b8888bb45d18d9a2fc.png

Myślałem też o tym, żeby wkopać tam rurę drenarską, którą odprowadzę do deszczówki (mam zostawione przy podjeździe zakończenie rury), ale czy coś to zmieni?

Napisano

Wzdłuż ściany dawałem masę butylową. Folia z izolacji pionowej ucięta wcześniej na równo z brukiem.

Na wjeździe do garażu nic nie dawałem. Brama uchylna dawała nawis, który osłaniał połączenie od góry i woda kapała kilka cm. na zewnątrz od szczeliny. Przy segmentowej jest gorzej ale też dałbym masę butylową po ucięciu folii ale tak aby była lekko zagłębiona bo się będzie do kół przyklejać.

Edytowane przez Joki

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Joki napisał:

Wzdłuż ściany dawałem masę butylową. Folia z izolacji pionowej ucięta wcześniej na równo z brukiem.

Na wjeździe do garażu nic nie dawałem. Brama uchylna dawała nawis, który osłaniał połączenie od góry i woda kapała kilka cm. na zewnątrz od szczeliny. Przy segmentowej jest gorzej ale też dałbym masę butylową po ucięciu folii ale tak aby była lekko zagłębiona bo się będzie do kół przyklejać.

Coś takiego?

31f127214ffa9483a660c5f753c6

Czy bardziej taką "w kiełbasie" ?

68d7b21747c883806365e7abf752

Napisano
6 godzin temu, Majkiel napisał:

Coś takiego?

6 godzin temu, Majkiel napisał:

Czy bardziej taką "w kiełbasie" ?

W kiełbasie pewnie wyjdzie taniej? Trzeba tego dużo bo spoinę robi się szeroką.

Przemyśl tylko jeszcze wjazd do garażu bo to nigdy nie zastyga. Po latach robi się tylko skórka na powierzchni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.