Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy sad moze dac punkty karne?

Featured Replies

Napisano

Sytuacja.

Policja zatrzymuje mnie za wykroczenie. Proponuja mandat w wysokosci 200zl oraz 6 punktow karnych. Mandatu nie przyjmuje. Chlopaki kieruja sprawde do sadu grodzkiego. Sad wymierza kare grzywny 200zl + oplaty sadowe.

Czy w takiej sytuacji sad rownierz przydziela mi te 6 punktow karnych. Czy moze wtedy juz puntkow nie dostaje.

Jak to jest? Czy ktos wie?

Napisano

> Sytuacja.

> Policja zatrzymuje mnie za wykroczenie. Proponuja mandat w wysokosci

> 200zl oraz 6 punktow karnych. Mandatu nie przyjmuje. Chlopaki

> kieruja sprawde do sadu grodzkiego. Sad wymierza kare grzywny

> 200zl + oplaty sadowe.

> Czy w takiej sytuacji sad rownierz przydziela mi te 6 punktow

> karnych. Czy moze wtedy juz puntkow nie dostaje.

> Jak to jest? Czy ktos wie?

troszkę odbiegnę od tematu....wysokie są opłaty sądowe??

Napisano

> Sytuacja.

> 200zl + oplaty sadowe.

ja dostałem...nie przyjąłem mandatu wlasnie dlatego,ze limit mi się kończył,a wiadomo było,ze sprawa w sądzie nie odbędzie się od razu...

Skazany zostalem juz po wymazaniu się częsci punktówe za stare wykroczenia z mojego konta...

Napisano
  • Autor

> troszkę odbiegnę od tematu....wysokie są opłaty sądowe??

Chyba zalezy od sadu.

W takiej sytacji co pisalem dostalem 80zl oplat sadowych.

Ale innym razem kiedys chwycili mnie na fotoradar za przekroczenie predkosci o 20km/h. Zawiadomienie na policje przyszlo mi 3 miesiace pozniej i pan policjant nie mogl juz wystawic mandatu (maja na to 30 dni od wykroczenia), wiec musial skierowac sprawe do sadu. Powiedzial ze za to co zrobilem powinienem dostac mandat w granicach 50-100zl. Wiec on kieruje sprawde do sadu i proponuje sadowi zeby ukarac mnie grzywna 50zl. Powiedzial ze dlatego 50 a nie 100, bo sad moze jeszcze mi dorzucic oplaty sadowe, ale niemusi. To zalezy od sadu. Wiec najgorzej jak dostane 50zl grzywny i 50zl oplat to mi wyjdzie 100zl. (tak powiedzial policjant).

Z sadu mi przyszlo pismo kolejne 4 miesiace pozniej, ze mam wplacic na ich konto 50zl grzywny. Oplaty sadowe 0zl.

Ale w sadzie tez czasem mozna i zaoszczedzic. Koledze kiedys policjanci zaproponowali mandat 300zl, nie przyjal, a w sadzie dostal grzywne 100zl + 50zl oplat sadowych.

Napisano

> Ale w sadzie tez czasem mozna i zaoszczedzic. Koledze kiedys

> policjanci zaproponowali mandat 300zl, nie przyjal, a w sadzie

> dostal grzywne 100zl + 50zl oplat sadowych.

to chyba jak wykroczenie spoza taryfikatora

Napisano

Niestety punkty rejestruje policjant - odpowiedni przepis: "§ 4. 1. Wpisu ostatecznego do ewidencji dokonuje się, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, jeżeli naruszenia zostaną stwierdzone prawomocnymi wyrokami sądów, postanowieniami sądu o warunkowym umorzeniu postępowania albo nakazami lub mandatami karnymi.

2. Dopuszcza się dokonanie wpisu tymczasowego do ewidencji przed wydaniem rozstrzygnięcia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli po ujawnieniu naruszenia wszczęto postępowanie przygotowawcze lub skierowano wniosek o ukaranie do sądu albo skierowano sprawę do organu właściwego do uchylenia immunitetu parlamentarnego, sędziowskiego lub prokuratorskiego. Wpis tymczasowy zawiera informację o liczbie punktów, które zostaną przypisane w przypadku potwierdzenia naruszenia prawomocnym orzeczeniem". Pozdrawiam

Napisano

> ja dostałem...nie przyjąłem mandatu wlasnie dlatego,ze limit mi się

> kończył,a wiadomo było,ze sprawa w sądzie nie odbędzie się od

> razu...

> Skazany zostalem juz po wymazaniu się częsci punktówe za stare

> wykroczenia z mojego konta...

To się nie ciesz.

Bo punkty po wyroku sądu dostajesz nie z datą wyroku, a z datą popełnienia wykroczenia. Czyli opóźnienie sprawy nic nie zmieniło. Według informacji rzecznika prasowego warszawskiej policji, jeżeli wystąpił w przeszłości moment, nawet jeden dzień, w którym mialeś przekroczone saldo maksymalne, komputer im wyrzuca informację, żeby napisali wniosek do wojewody o cofnięcie uprawnień i skierowania na egzamin kontrolny. Tak już kilka osób się przejechało.

Napisano

> Sytuacja.

> 200zl + oplaty sadowe.

Punktów nie dostaniesz tylko wtedy, jeżeli sąd Cię uniewinni od zarzutu. Jeżeli uzna Cię winnym, punkty dostajesz w liczbie proponowanej przez policjanta stwierdzającego wykroczenie, za to sąd nie jest związany wysokością proponowanej przez niego kary finansowej - może ją zarówno zwiększyć, jak i zmniejszyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.