Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja Aisana albo coś innego?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Byłem na corocznych badaniach pojazdu. Jade do "porządnej" stacji, bo chce wiedzieć co i jak z moim cudem. Wszystko poszło gładko. Po badaniu mówie gościowi "Niech mi Pan poza konkursem sprawdzi spaliny" (spalin akurat nawet tam nie sprawdzają zeby.GIF ). Wynik był taki, że zawartość węglowodorów była 10 razy wyższa niż norma! gadaliśmy dość długo i diagnosta powiedział mi, że trzeba by wyregulować gaźnik (no i oczywiście zmienić katalizator). Niestety mechanik (bardzo dobry zresztą) powiedział "Nie, za Aisana się nie chwytam...".

Co mi radzicie? Czy może być tak, że straty benzyny z niewyregulowanym Aisanem mogą być nawet do 1litra na 100km?

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> Byłem na corocznych badaniach pojazdu. Jade do "porządnej" stacji, bo

> chce wiedzieć co i jak z moim cudem. Wszystko poszło gładko. Po

> badaniu mówie gościowi "Niech mi Pan poza konkursem sprawdzi

> spaliny" (spalin akurat nawet tam nie sprawdzają ). Wynik był

> taki, że zawartość węglowodorów była 10 razy wyższa niż norma!

> gadaliśmy dość długo i diagnosta powiedział mi, że trzeba by

> wyregulować gaźnik (no i oczywiście zmienić katalizator).

> Niestety mechanik (bardzo dobry zresztą) powiedział "Nie, za

> Aisana się nie chwytam...".

gaźnikowcy się boją Aisanów zeby.GIF

> Co mi radzicie?

regeneracja gaźnika jest bardzo kosztowna, niektórzy zmieniają gaźnik albo robią swapa na 900

Czy może być tak, że straty benzyny z

> niewyregulowanym Aisanem mogą być nawet do 1litra na 100km?

si

> Pozdrawiam.

oczywiście że tak, gaźnikowcy się boją Aisanów :

Napisano

witam smile.gif wszystko zależy od przebiegu odnoścnie spalin. Katalizator powinno się wymieniać co ok 80kkm, możesz też mieć walniętą sonde i wynik będzie podobny. Ale jeżeli wszystko działa jak powinno to proponował bym ci nie ruszać tego gaźnika bo doprowadzenie go do stanu używalności jeżeli ktoś zacznie go regulować to tragedia... aby sprawdzić czy to jest kat to jedz jeszcze raz na diagnoze i sprawdz sklad spalin przed katem, w wydechu jest dziurka zaślepiona śrubką do analizy spalin przed katem... jezeli wynik bedzie taki sam to kat trafił szlak jeżeli wyniki bedą się bardzo różnic to można podejrzewać skład mieszanki... ale narazie ja bym tego nie ruszał... pozdrawiam

Napisano

> oczywiście że tak, gaźnikowcy się boją Aisanów :

hehe boją się bo są leniwi mnie w dwóch warsztatach olali w końcu się wkur...em przycholowałem auto do pracy pod wiatę wyciągnąłem to japońskie cudo zaopatrzyłem się w fachową literaturę rozkręciłem na części pierwsze wymyłem pod ciśnieniem benzyną ekstrakcyjną przedmuchałem sprężonym powietrzem sam gaźnik jak i węzyki podciśnienia złożyłem w odwrotnej kolejności i cud? odpalił ale pracował jak prl-wski ciągnik rolniczy po godzinie czytania literatury wiedziałem którą śrubkę jak i kiedy w danym momencie regulować efekt jest taki że straciłem cały dzień trochę wkur....ące zaoszczędziłem pewnie z 60 zeta a silnik pracuje jakby wyjechał z fabryki po prostu cool zatem jeżeli mają was w dupie mechanicy macie zdolności manualne to polecam nauczyć się zasady działania obsługi i regulacji aisana wtedy to wy olejecie mechaników no i kasiejka w kieszeni zostanie

Napisano
  • Autor

>wyciągnąłem to japońskie cudo zaopatrzyłem się w fachową literaturę rozkręciłem...

To mi się podoba.

Powiedz mi z jakiej literatury korzystałeś? Możesz mi podesłać na e-mail?

Napisano

> To mi się podoba.

> Powiedz mi z jakiej literatury korzystałeś? Możesz mi podesłać na

> e-mail?

pewnie obsługa i naprawa cinquecento zeby.GIF

Link to stronki na której się ona znajduje

Napisano

> pewnie obsługa i naprawa cinquecento

> Link to stronki na której się ona znajduje

W tej książce jest skromnie o aisanie...

Napisano

> pewnie obsługa i naprawa cinquecento

> Link to stronki na której się ona znajduje

dokładnie plus jeszcze manual z tego forum i stalową cierpliwość teraz już wiem że wpierw gaźnik chodzi całkowicie mechanicznie po przekroczeniu 15 stopni celsjusza zaczyna działać elektronika gaźnika jeszcze jedno co zauważyłem nie da się uzyskać idealnych wolnych obrotów będą delikatnie pływać

Napisano

> dokładnie plus jeszcze manual z tego forum i stalową cierpliwość

> teraz już wiem że wpierw gaźnik chodzi całkowicie mechanicznie

> po przekroczeniu 15 stopni celsjusza zaczyna działać elektronika

> gaźnika jeszcze jedno co zauważyłem nie da się uzyskać

> idealnych wolnych obrotów będą delikatnie pływać

W moim mam coś takiego ,że przy jeździe na niskich obrotach (rozgrzany silnik) zaczyna mi przerywać. Dzieje się to nie regularnie... Wtedy musze redukować i więcej gazu wciskać ...

Miał jakiś aisonowiec cosik takiego ?

arcik25 kata sam wywalałeś ? Bo ja kilka dni temu i wogóle różnicy nie odczułem, a powinna być hmm.gif

Napisano

Ja mojego kupiłem już bez kata i muszę przyznać że chodzi ciszej niż ojczulka z katem. wink.gif

Pozdro

Napisano

> a mam pytanko - duzo glosniej pracuje bez kata? Bo tez sie nosze z

> zamiarem usuniecia

Właśnie dlatego pytam, bo u mnie jest bez zmian. Pracuje tak samo jak z katem ani mocy nie przybyło ani głośniej nie pracuje.

U mnie mam zostawioną puszkę , środka ni ma cfaniaczek.gif

Napisano

> Jakas roznice powinienes odczuc

Tak jak było tak jest niewiem.gif

Napisano

> W moim mam coś takiego ,że przy jeździe na niskich obrotach

> (rozgrzany silnik) zaczyna mi przerywać. Dzieje się to nie

> regularnie... Wtedy musze redukować i więcej gazu wciskać ...

> Miał jakiś aisonowiec cosik takiego ?

> arcik25 kata sam wywalałeś ? Bo ja kilka dni temu i wogóle różnicy

> nie odczułem, a powinna być

co do przerywania rozgrzanego zobacz filtr paliwa powinien być w połowie wypełniony benzyną jak jest dużo mniej to przerywa a nawet czasem zgaśnie przynajmniej ja to u siebie zauważyłem może pompa u mnie mówi papa ; co do kata tłumikarz całego go wyciął i wstawił rurkę kapkę głośniej jest jak się stoi przy samochodzie no i ciutkę lepiej wkręca się na 4 biegu

Napisano
  • Autor

A jeszcze mam takie pytanie: Czy jest sens brać się za regulację tego Aisana przy spalaniu 6,5l/100km? Bo jeśli uzyskam 6,3 to się nie opłaca babrać, ale jeśli np. 5,5 to juz jak najbardziej. Teraz mam takie spalanie (6 do 6,5), w zimie nawet z 8...

Oczywiście CC700.

Napisano

Filtr paliwa odpada nówka - zalany powyżej połowy.

Jeszcze podejrzewam świece. Kilka miesięcy temu wymieniałem na jakieś badziewne z tesco bo moje padły a ten był całodobowy...

No ale nie wiem czy mogą to być badziewne świece ?

Co do regulacji pytałem się u nas. I tak - sama regulacja (podłączają do kompa) to koszt 100 pln auto uziemione przynajmniej na dwie godziny - tak mi powiedzieli...

I nie wiem czy dawać, bo to przerywanie nie jest chyba kwestią ustawienia gaźnika... hmm.gif

Napisano

> A jeszcze mam takie pytanie: Czy jest sens brać się za regulację tego

> Aisana przy spalaniu 6,5l/100km? Bo jeśli uzyskam 6,3 to się nie

> opłaca babrać, ale jeśli np. 5,5 to juz jak najbardziej. Teraz

> mam takie spalanie (6 do 6,5), w zimie nawet z 8...

> Oczywiście CC700.

mój pali tak na trasie jadąc 80-90 pali około5 litrów na mieście około 6-7 litrów jak częściej używa się ssania to palił 8-9 litrów

Napisano

> Filtr paliwa odpada nówka - zalany powyżej połowy.

> Jeszcze podejrzewam świece. Kilka miesięcy temu wymieniałem na jakieś

> badziewne z tesco bo moje padły a ten był całodobowy...

> No ale nie wiem czy mogą to być badziewne świece ?

> Co do regulacji pytałem się u nas. I tak - sama regulacja (podłączają

> do kompa) to koszt 100 pln auto uziemione przynajmniej na dwie

> godziny - tak mi powiedzieli...

> I nie wiem czy dawać, bo to przerywanie nie jest chyba kwestią

> ustawienia gaźnika...

jak masz rozpylacz wody do kwiatów ręczny to psiknij na przewody wysokiego napięcia najlepiej wieczorem jak pojawią się błyski przy przewodach to przewody do wymiany

Napisano

> jak masz rozpylacz wody do kwiatów ręczny to psiknij na przewody

> wysokiego napięcia najlepiej wieczorem jak pojawią się błyski

> przy przewodach to przewody do wymiany

Przewody też nówka zlosnik.gif ale spróbuję nigdy nie wiadomo....

Kupiłem we wrześniu agenta. W zimie nic nie robiłem jeździł i palił w mrozy ok.gif

Po zimie zacząłem jak to po kupieniu, najpierw rozrząd , pasek klinowy, hamulce ,filtry, olej ... potem wyskoczył wahacz, kielich amora ,świece i tak wymieniam crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.