Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC II generacji i jazda "na automacie" bez czujnika temp.

Featured Replies

Napisano

Witam, mam następujący dylemat. Zamontowałem do swojej Nubiry instalację gazową II generacji BRC ze sterownikiem Just i z tego co wiem, instalacja ta charakteryzuje się brakiem czujnika temperatury. W ustawieniu automatycznym przełączenie zasilania z etyliny na gaz odbywa się po przekroczeniu 2000-2500 obrotów. Ponieważ w mieście takim jak Wrocław (zwłaszcza w dobie korków) stosunkowo trudno przejechać jakikolwiek odcinek nie przekraczając tej bariery (np. kiedy stoisz na skrzyżowaniu bez świateł i ktoś Cię wpuszcza, automatycznie "daje się po pedale gazu") zdarza się, że mimo mych starań, aby przełączać na gaz w momencie, kiedy silnik jest rozgrzany (wszystko jest w porządku, nawet specjalnie nie zauważam oprócz charakterystycznego cyknięcia pod maską momentu przełaczenia zasilania). Co ciekawe silnik po przełączeniu na gaz niemal momentalnie pokazuje wzrost temperatury silnika. W związku z tym mam pytanie: czy mogę sobie pozwolić na takie użytkowanie bez obaw o instalację gazową i kondycje pozostałych podzespołów czy tez bezpieczniej jednak uruchamiać silnik w ustawieniu benzyna i jechać "z ręki" na etylinie, dopóki silnik nie nabioerze temperatury i dopiero wówczas ręcznie przełączać na gaz? Dzięki za sugestie.

Napisano

można, ja odpalam od razu na gazie i na razie nic sie nie dzieje (40 tys. km). Jak cos sie wydarzy to dam znać. :-)

Napisano

Dla silnika nie jest to niebezpieczne, jeśli coś cierpi to tylko reduktor. Ja temperaturę przełączania mam ustawioną na 10*C więc praktycznie przełącza się na gaz po przejechaniu kilkunastu, kilkdziesięciu metrów (oczywiście nie w zimie). I tak od ponad 30 kkm. Bardziej zaintrygowało mnie stwierdzenie > silnik po przełączeniu na gaz niemal momentalnie pokazuje wzrost temperatury silnika . Sprawdziłbym regulację.

Napisano
  • Autor

serdecznie dziękuję za informacje panowie 20.GIF

Napisano

Mam znajomego któremu "zardzewiał bak" smile.gif bo od kilku lat nie widział benzyny i nie robił żadnych oprócz eksploatacyjnych napraw LPG i silnika.

Ja natomiast w lecie przełączam praktycznie zanim ruszę a w zimie chwilę tylko podgrzewam żeby nie zmroziło reduktora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.