Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra K] Wymiana tylnych klocków z elektrycznym ręcznym

Featured Replies

Napisano

Chcę wymienić klocki na tylnej osi w astrze k, która ma elektryczny ręczny. Spotkałem się z dwiema opiniami, że trzeba użyć kompa do tej czynności i że nie trzeba, a wystarczy jedynie je wkręcić i wcisnąć. Jak to jest rozwiązane i czy można to zrobić samemu bez podłączania do kompa.

Dzięki za wszelkie info.

Napisano
  • Autor

To forum żyje..? Ktoś tu zagląda jeszcze?

Napisano

Forum żyje i ma się dobrze :skromny:.

Jeśli chcesz zrobić porządnie, to kompem.

Uniwersalna metoda na takie zaciski jest taka, że zaciągasz ręczny, odłączasz wtyczkę i podłączasz zacisk bezpośrednio do akumulatora. Biegunowość wybierasz taką, że podczas pracy silniczka tłoczek się cofa. Można mu pomóc wciskając go przyrządem, bez obracania. Po cofnięciu, wymieniasz klocki, podłączasz znów zacisk, aż dosunie klocki do tarczy. Jak tylko usłyszysz, że silniczek staje, odłączasz go i podłączasz wtyczkę. Po robocie zwalniasz i zaciągasz kilka razy ręczny i gotowe.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wymieniłem bez żadnego podłączania kompem. Najzwyklej w świecie wkręcając tłoczek. Kupiłem zestaw do tego. Ale spokojnie bym dał radę śrubokrętem bo szło całkiem lekko. Po wymianie klocków elektryczny ręczny ładnie się zaciągnął, potem zwolniłem i działa jak wcześniej. 

Więc nie potrzeba do tego kompa. Tak mi doradzili na forum Insigni. Zresztą pytałem mechanika w serwisie opla i potwierdził, że bez problemu można tak zrobić. W serwisie oficjalnie specjalnie straszą tym kompem aby ludzie sami sobie nie wymieniali. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.