Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X16XEL i szalejąca elektryka z efektem zgaśnięcia silnika

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak kilka dni temu (ok 200km) na chwilę zaświecila sie kontrolka diagnostyki silnika i później bylo ok to poszukalem na forum i znalazlem ze tak może sie zdażyć, więc zostawilem sprawę

Ale po dzisiejszym dniu uważam że może to mieć wpływ na to co się dziś wydarzyło: zapalam auto i wszystko ok, deptam gaz>1000 obr. i zaświeca sie kontrolka ładowania, próbuje jechać i du... brak wspomagania, szyby kręcą powoli itp, puszczam go na wolnych, gaśnie kontrolka, wraca wspomaganie wszystko ok. Postanowilem zawieźć auto do mechaniora (ok 5km) i tak to wyglądało:

zapalam- czuje że silnik kręci wolniej niż do tej pory ale zapalił- wnioskuje słaby aku

jade- po 1km, zapalają się kontrolki poduszek i abs

po 2 km zapala sie kontrolka diagnostyki silnika i szaleją wszystkie wskaźniki (idą na max i zatrzymują sie na 2000obr i 60km/h), przygasa TID (MID), auto zaczyna czkać i gaśnie... okien nie otworze, centralny zamek nie dziala.

dalej już na holu

co może być przyczyną, alternator, akumulator czy coś innego? miał ktoś podobny problem??

POMÓŻCIE proszę!

Napisano

Co to za mechanik był, jak Cię wypuścił z niesprawnym autem i nie zbadał przynajmniej napięcia ładowania alternatora?

Wygląda na brak ładowania.

Napisano
  • Autor

mechanik jak mechanik, przez telefon zapytal czy moge przyjechać więc powiedzialem ze moge więc zabrałem sie i pojechałem,

mam nadzieje ze to wlasnie alternator i nic poważniejszego (komputer)...

Napisano

> mechanik jak mechanik, przez telefon zapytal czy moge przyjechać więc

> powiedzialem ze moge więc zabrałem sie i pojechałem,

> mam nadzieje ze to wlasnie alternator i nic poważniejszego

> (komputer)...

Obstawiam alternator, zacznij sprawdzanie od niego.

Już nie pierwszy raz słyszę, że w A II padł alternator. Dzieje się to najczęściej przy ok 100 tys przebiegu.

Fabrycznie były montowane altki firmy Delphi - straszne badziewie i dlatego tak często padają.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

problem rozwiązany: wymieniony prostownik alternatora (120PLN) i regulator alternatora (80PLN) -mam nadzieje ze dobrze zapamietalem te nazwy+ 80 PLN robocizna,

łącznie 280 PLNów za całość

wypowiedzcie się czy to dużo czy ok

Napisano

> wypowiedzcie się czy to dużo czy ok

Mogę śmiało napisać, że ta "przypadłość", to jedna z najczęstszych usterek Astry G. Już tyle osób to spotkało,że uzbierałaby się ich spora lista. Mnie osobiście spotkało to w trasie i na expresową naprawę wydałem sporo więcej. Dla przykładu ceny sprzed 2 lat:

-prostownik: 200zł (oryg. GM)

-regulator nap.:130zł (oryg.GM)

-robocizna: 100zł (pan Czesio)

-wymiana łożysk (tak profilaktycznie co by mieć spokój na przyszłość): chyba 30-40zł

-wyjazd syna p. Czesia do miasta po zakup części, które były jedynie w ASO: 20 zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.