Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Popsuty spryskiwacz szyby tylnej - mała historia.

Featured Replies

Napisano

Witam

W sobotę pomyślałem sobie, dlaczego by nie sprawdzić, z jakiego powodu, tylna wycieraczka nie "sika".

Na początku obstawiałem, to co wielu podpowiadało czyli zaworek znajdujący się gdzieś za zbiornikiem z płynem, którego zadaniem jest nie pozwalanie na cofanie się wody. Podobno, że on często jest powodem tych awarii. Zaworek kupiłem w ASO. Lecz niestety nie udało mi się go zlokalizować... Przewód doprowadzający płyn na tył ginie gdzieś po wyjściu ze zbiornika...

Ale zdecydowałem przyjrzeć się temu, co się dzieje pod plastikową osłoną tylnej klapy. Odkręciłem 4 wkręty, ale zostało 6 zatrzasków. Niestety odmówiły one współpracy i skończyło się na połamaniu 3 z 6 uchwytów tych zatrzasków na wewnętrznej stronie tej osłony... Swoją drogą nie wiem czy istnieje inny sposób niż siłowy na odciągnięcie tej osłony od klapy. Zatrzaski trzymają na AMEN. Widocznie Fiat postawił na "jednorazowość" swoich produktów. Póki co skręciłem osłonę tymi 4 wkrętami i trzymają się jeszcze na 3 zatrzaskach. I jakoś różnicy nie widzę.

Ale wracając do poszukiwania winowajcy. Po zdjęciu osłony okazało się, że wypięty jest przewód, który doprowadza płyn do trzonu wycieraczki. Uradowany pomyślałem YUPII.. ale postanowiłem jeszcze, że zanim włożę go na miejsce zrobię próbę. Włączyłem kluczyk, nacisnąłem wajhę wycieraczek do przodu i co? I NIC! Z wężyka się nie leje... Ale o dziwo... LEJE SIĘ Z OKOLIC LEWEGO GŁOŚNIKA Z TYŁU. What da f*** pomyślałem sobie. Nagle zauważyłem też za mokro robi się na granicy tapicerka sufitu <-> uszczelka gumowa, która przykrywa tą tapicerkę...

No to jazda. Odkręciłem lewy plastik (ten, do którego przymocowany jest głośnik, ten w którym jest dziura na "oczko" tylnego pasu - 2 wkręty od dołu w okolicy mocowania lewego podnośnika klapy, 1 wkręt bliżej oparcia tylnej kanapy, 1 wkręt pod gumową uszczelką w połowie lewego krótszego boku) odsunąłem ten plastik na bok, wtedy rozsunąłem tapicerkę tą od sufitu ku dołowi i rzeczywiście, jest mokro. Poprosiłem, żonę żeby włączyła spryskiwanie tylnej szyby, podczas gdy, ja będę obserwował... No i cieknie po tym przewodzie, ale problem z tego, co zauważyłem jest wyżej... Wziąłem się więc, za rozkręcenie gumowego rękawa elastycznego, który widać jak się otworzy tylną klapę (taka harmonijka na środku), od góry się po prostu wyciąga, od dołu są 2 śruby 10-tki.

I EUREKA. To tutaj była przyczyna. Okazało się że gumowy wężyk się po prostu złamał piesc.gif I co teraz? Pierwsza myśl taśma PATEX - już wiele razy mi pomogła. Ale... nie ma jak się za to zabrać. Mało wężyka wystaje od dołu. I Jest on wygięty w tym miejscu. I nagle wpadło mi na myśl... A gdyby tu zastosować ten zaworek, co kupiłem celem wymiany (niby tego zepsutego z przodu). I tak właśnie się stało. Zaworek spełnia swoje zadanie w 100% Tylny spryskiwacz teraz sika (ponad dach i na przednią maskę, jeśli otwory wylotowe płytu są skierowane za wysoko wink.gif) Poskręcałem całość i gra. Przy okazji okazuje się, że na 90% przyczyną "tłuczenia się czegoś" z tyłu podczas jazdy po "garbach" jest właśnie ta plastikowa osłona silnika wycieraczki tylnej, zamierzam włożyć między nią a klapę dużą ilość gąbki...

I tak naprawiłem spryskiwacz szyby tylnej.

Napisano

> skończyło się na

> połamaniu 3 z 6 uchwytów tych zatrzasków na wewnętrznej

> stronie

Ja połamałem tylko jeden zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja połamałem tylko jeden

Swoją drogą menedżerowie FIATA pomyśleli - jednorazowe rozwiązanie i po wymianie czegokolwiek, ludek musi kupić osłonę, bo za chyba tylko CHUCK NORRIS jakoś by to ściągnął bez połamania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.