Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczna klimatyzacja - pytanie

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

mam pytanko dotyczace sterowania klimatyzacja automatyczna. Otorz:

Czy po wlaczeniu nawiewu i ustawieniu zadanej temperatury (nie mowie tu o trybie AUTO) sprezarka powinna chodzic caly czas, dopoki nie uzyje funkcji ECO? wg obserwacji dziala to tak: (prosze info jesli moj tryb rozumowania jest bledny).

- "sterowanie reczne klimatyzacja"

wlaczam nawiew. Ustawiam 21 C i reguluje sile nawiewu recznie. Klima chodzi.

- "sterowanie automatyczne klimatyzacja"

Ustawiam 21 C i wlaczam AUTO - klima zalacza sie i wylacza w zaleznosici od temperatury.

- "sterowanie nawiewem bez klimy"

Ustawiam 21 C i tryb ECO a sile nawiewu reguluje recznie - z nawiewu leci powietrze z zewnatrz o zadanej temperaturze (oczywiscie w miare mozliwosci)

- "Sterowanie automatyczne bez klimy " - ustawiam 21 C ECO i tryb AUTO. System w miare mozliwosci probuje utrzymac temperature nie uzywajac klimatyzacji.

Tak to powinno dzialac?

Napisano

hehe...

ja tez bardzo chetnie bym sie dowiedzial jak to dziala dokladnie smile.gif

ja jezdze caly czas na auto i 19-21 stopni

Napisano

IMO jak wylaczysz auto to te 21 stopni nic nie znaczy, kompresor chodzi caly czas a Ty regulujesz tylko sile nawiewu.

Jesli chodzi o ECO to nie wiem, w skodzie jest cos takiego jak ECON i oznacza to, ze kompresor nie chodzi leci powietrze z zewnatrz ewentualnie, jesli w srodku jest za zimno to wlacza sie ogrzewanie.

Napisano

> IMO jak wylaczysz auto to te 21 stopni nic nie znaczy, kompresor

> chodzi caly czas a Ty regulujesz tylko sile nawiewu.

co to to napewno nie. Jak jest AUTO i powiedzmy 21 stopni to juz sily nawiewu nie ustawiasz. sam sobie dopompuje wiecej, mniej powietrza byle utrzymwac 21 stopni

> Jesli chodzi o ECO to nie wiem, w skodzie jest cos takiego jak ECON i

> oznacza to, ze kompresor nie chodzi leci powietrze z zewnatrz

> ewentualnie, jesli w srodku jest za zimno to wlacza sie

> ogrzewanie.

to to chyba sie zgadza

Z MOJEJ OBSERWACJI (ODCZUC)

Napisano

> co to to napewno nie. Jak jest AUTO i powiedzmy 21 stopni to juz sily

> nawiewu nie ustawiasz. sam sobie dopompuje wiecej, mniej

> powietrza byle utrzymwac 21 stopni

> to to chyba sie zgadza

> Z MOJEJ OBSERWACJI (ODCZUC)

ja napisalem o WYLACZENIU auto, u mnie jak cykne zmiane obrotow dmuchawy to tryb AUTO sie wylacza

Napisano

> ja napisalem o WYLACZENIU auto, u mnie jak cykne zmiane obrotow

> dmuchawy to tryb AUTO sie wylacza

sciana.gif przepraszam smile.gif (restecpa) zle odczytalem blagam.gif

Napisano

Mialem rowniez pare problemow z klima automatyczną dopoki nie przeczytalem polskiej instrukcji obslugi samochodu !!! Jak nie masz polskiej wersji to podjedz do salonu OPLA i Ci skseruja (tak ja zrobilem bo mialem tylko po francusku).Opis automatycznej klimy jest tylko w nowych wersjach instrukcji (chyba najwczesniej z roku 2005).

Pokrótce:

1) tryb ECO zawsze wyłącza sprężarkę (klimatyzacja działa tak jak zwykłe nawiewy w aucie bez klimatyzacji) nawet w trybie AUTO,

2) tryb AUTO - czujnik ktory masz przy szybie kieruje odpowiednio sila nawiewu i rozdzialem powietrza do poszczegolnych kanalow.Oczywiscie zgodnie z zadana temperatura czyli przy 19 stopniach jezeli na zewnatrz jest +27 to sila nawiewu jest większa.

3) Klimatyzacja dziala zawsze gdy wylaczony jest tryb ECO i temperatura jest nie nizsza niz 5 stopni. DLaczego dlatego ze sluzy do osuszania z wilgoci przedniej szyby zeby nie parowala!!!

Napisano

> Mialem rowniez pare problemow z klima automatyczną dopoki nie

> przeczytalem polskiej instrukcji obslugi samochodu !!!

No tak, aczkolwiek nie ma tam wszystkich, interesujących mnie informacji smile.gif

Małe pytanie posiadacza manuala z dodatkowymi czujnikami temperatury nawiewu i temperatury wewnętrznej. Czy po nastawieniu na Auto i temp. 20*C nawiewa wam tą temperaturą czy też np. 5*C (no, u mnie przy 20*C najniższa tempreatura schłodzenia powietrza) i do osiągnięcia zadanej temperatury nawiewa chłodnym powietrzem? Tak się zastanawiam, bo przy manualu to włączam chłodzenie na temp. ok. 10*C, reguluję nadmuch na nogi i boczne kratki (zamykam przednie, żeby nie dostać zimnym powietrzem po twarzy i szyji) jak teperatura spadnie do ok 22*C reguluję nadmuch na jakieś 15 - 17*C i 2 stopień wentylatora i trzymam tą temperaturę w samochodzie.

Skuteczne przy obecnych temperaturach (28 - 30*C).

Przy manualnu warto zainstalować czujniki temperatur wewnętrznej i nadmuchu. Ja kupiłem na allegro (wygląda toto prawie jak wyświetlacz klimatronika) zmodyfikowałem lekko - wylutowałem czujnik wewnętrzny z wyświetlacza, dolutowałem na końcu kabla, który umieściłem w optymalnym do mierzenia temperatury miejscu (pod kolumną kierownicy, tak aby nic go nie grzało i nie chłodziło wink.gif ). Dodatkowo domontowałem wyłącznik podświetlenia, żeby ustrojstwo cały czas nie świeciło (podświetlenie niezły bajer, ale po krótkim czasie bokiem wychodzi). Trochę zabawy,ale teraz wiem dość dokładnie ile mam w środku samochodu i jaka jest temperatura nawiewu (czujnik umieszczony w nawiewach dolnych i trochę oszukuje - zawyża o 1*C). Chyba większość właścicieli manuala po prostu włącza klimatyzację i... już. A, że użytkownik narażony jest wtedy na spory szok termiczny to o tym już nikt nie myśli - temperatura na zewnątrz 30*C, nagrzany samochód do ponad 40, strumień lodowatego powietrza (u mnie 7*C przy 30*C na zewnątrz!) na twarz może daje przyjemne poczucie chłodu, ale na pewno nie jest zdrowe! Późnej narzekania, że klimatyzacja powoduje choroby, przeziębienia itd... A wystarczy trochę pomyśleć, prawda? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.