Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie niedomaganie gaźnika aisan?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich użytkowników tego FORUM !!!

Nie wiem jak jeszcze mam się przywitać, bo widziałem tu wiele komentarzy dotyczących nowych użytkowników.

Czytając jako niestowarzyszony wypowiedzi na tym forum, dużo się nowego dowiedziałem. Ale teraz potrzebuję pomocy - jak się wydaje na temat gaźnika aisan, który mam zainstalowany w moim CC700. Od niedawna zauważyłem że gdy jadę bez gazu a następnie lekko dodaję gazu, to przy minimalnym wciśnięciu pedału silnik się dusi a potem przy dalszym dodawaniu gazu normalnie przyspiesza. Dodatkowym objawem jest to, że nie można uruchomić silnika ciepłego bez ssania, jeżeli gaz jest choć minimalnie wciśnięty. Gdy jest całkiem bez gazu, to zapala. Na ssaniu normalnie zapala a potem wyłączam ssanie i normalnie jadę - z defektem popisanym na początku. Dlatego na światłach trzymam go troszkę na gazie i tak jeżdżę.

W ASO Nowy Sącz powiedzieli mi, że tych gaźników się nie rusza - jak to w większości ASO. Dlatego proszę doświadczonych kolegów o sugestie - zanim zacznę grzebać i wymieniać. Dodam, że wszystkie wężyki wyglądają na całe a przy dodawaniu gazu słychać dwa przełączniki - jeden to pewnie przełącznik charakterystyki układu zapłonowego a drugi to sam nie wiem. Co to może być ? Katalizator mam wycięty od roku.

Mam zamiar wybrać się do ASO w Wieliczce (Nodzyński) ale nie wiem, czy tam mi to uregulują, bo nie znam tej stacji a jest to najbliższa stacja poza Nowym Sączem. Proszę też o opinie o tej stacji - gdyby ktoś korzystał z jej usług.

Pozdrawiam raz jeszcze wszystkich użytkowników.

Napisano

> Witam wszystkich użytkowników tego FORUM !!!

> Nie wiem jak jeszcze mam się przywitać, bo widziałem tu wiele

> komentarzy dotyczących nowych użytkowników.

> Czytając jako niestowarzyszony wypowiedzi na tym forum, dużo się

> nowego dowiedziałem. Ale teraz potrzebuję pomocy - jak się

> wydaje na temat gaźnika aisan, który mam zainstalowany w moim

> CC700. Od niedawna zauważyłem że gdy jadę bez gazu a następnie

> lekko dodaję gazu, to przy minimalnym wciśnięciu pedału silnik

> się dusi a potem przy dalszym dodawaniu gazu normalnie

> przyspiesza. Dodatkowym objawem jest to, że nie można uruchomić

> silnika ciepłego bez ssania, jeżeli gaz jest choć minimalnie

> wciśnięty. Gdy jest całkiem bez gazu, to zapala. Na ssaniu

> normalnie zapala a potem wyłączam ssanie i normalnie jadę - z

> defektem popisanym na początku. Dlatego na światłach trzymam go

> troszkę na gazie i tak jeżdżę.

> W ASO Nowy Sącz powiedzieli mi, że tych gaźników się nie rusza - jak

> to w większości ASO. Dlatego proszę doświadczonych kolegów o

> sugestie - zanim zacznę grzebać i wymieniać. Dodam, że wszystkie

> wężyki wyglądają na całe a przy dodawaniu gazu słychać dwa

> przełączniki - jeden to pewnie przełącznik charakterystyki

> układu zapłonowego a drugi to sam nie wiem. Co to może być ?

> Katalizator mam wycięty od roku.

> Mam zamiar wybrać się do ASO w Wieliczce (Nodzyński) ale nie wiem,

> czy tam mi to uregulują, bo nie znam tej stacji a jest to

> najbliższa stacja poza Nowym Sączem. Proszę też o opinie o tej

> stacji - gdyby ktoś korzystał z jej usług.

> Pozdrawiam raz jeszcze wszystkich użytkowników.

o aisanie można by było napisać książke , 99% problemów z aisanem to podciśnienie (pęknięte naderwane przewody ) wystarczy że dostanie sie gdzieś lewe powietrze i już nie dziala jak potrzeba, fachowców którzy znają te gażniki jest znikoma ilość ostatnio sam dostałem namiary na dobrego gościa który ustawia gażniki w 700-tkach (aisany) warsztat ma w Sosnowiec -Klimontów ul.Gacka gość jest naprawde dobry polecam go, a aso to musi sie odniego jeszcze długo uczyć , bo nie wystarczy że ktoś ma przyrządy trzeba mieć wiedzy troche też wiem, bo miałem też doczynienia z aso i nigdy do nich już nie pojade(mowa o aisanach) 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Na cieplym i zimnym silniku jest tak samo?

Tak, nie ma różnicy, czy silnik jest ciepły, czy zimny.

W lecie często zapalałem go bez ssania nawet jak był zimny. Teraz zapali, ale gdy pedał gazu jest całkiem puszczony. To mnie zastanawia. Myślę, czy to nie dysza wplnych obrotów. Patrzyłem też na luz przepustnicy, czy nbie łapie lewego powietrza, ale nie ma luzu.

Napisano

U mnie to jest tak na 2 biegu ja wciskam gaz on chwile nie reaguje i zaraz szarpnie i ciagnie. A ty czasem nie masz urwanego ktoregos z przewodow od czujnika 55 stopni? U mnie jak byl urwany przewod to autko po wrzuceniu biegu lapalo mega laga i dopiero po kilku sekundach zaczynalo dobrze ciagnac. Po lutowaniu przewodu jak reka odjal zlosnik.gif

Napisano

> U mnie to jest tak na 2 biegu ja wciskam gaz on chwile nie reaguje i

> zaraz szarpnie i ciagnie. A ty czasem nie masz urwanego

> ktoregos z przewodow od czujnika 55 stopni? U mnie jak byl

> urwany przewod to autko po wrzuceniu biegu lapalo mega laga i

> dopiero po kilku sekundach zaczynalo dobrze ciagnac. Po

> lutowaniu przewodu jak reka odjal

A o których przewodach kolega mówi? Moze ja też je sobie sprawdzę, bo mój aisan wariuje.

Napisano

Dzięki. Kolega mówi o zaworze powietrza dodatkowego? Mojego nie używam już ze 3 latka. Spadywały przewody i później były problemy... Jak ktoś potrzebuje, to mogę odstąpić (i jeszcze parę innych części jak ktoś potrzebuje) smile.gif

Napisano

witam nowego forumowicza smile.gif usterek może być kilka...

- możesz mieć źle wyregulowany czujnik położenia zamknięcia przepustnicy co daje efekt włąśnie podobny jak opisałeś czyli duszenie się przy lekko wciśniętym gazie...

- możesz mieć gdzieś pęknięty gumowy przewodzik, a troche ich jest

- może być zanieczyszczony lub "opóźnioy w reakcji" zawór odcinający dopływ paliwa

- podobnie może być z silniczkiem krokowym

powyższe problemy można rozwiązać dość łątwo i bardzo niskim kosztem, a mianoicie musisz dobrać sobie podkładke pod cięgno ssania (w środku samochodu). Należy podłoyć wjache ssania na tyle by tylko zgasłą kontrola ssania. Powoduje to skierowanie strumienia powietra zasysanego do komory gaźnika w taki sposób że nie przelatuje bezpośrednio przez rozpylacz. Mimo że jest delikatnie uchylona przepustnica ssania to nie wzrasta spalanie, a wręcz przeciwnie bo nie trzeba tak głęboko wciskać gazu by ominąć dusznie, a co za tym idzie mniej paliwa jest wtryskiwane do komory. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź. Zacznę chyba od regulacji czujnika zamknięcia przepustnicy. Zobaczymy co to da. Ale ... Trafiłem na innym forum nas ciekawy materiał w przypadku podobnej usterki. Gość pisał, że miał popękany gumowy przewód łączący kolektor ssący powietrza z wlewem oleju. Ten przewód też mi pękał już dwa razy - ale są gotowe repparaturki.

Nie wiem co by to miało mieć do np. lewego powietrza - chyba nic, ale gość pisał, że problemy się skończyły jak założył nową gumkę.

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

nie o to mi chodzilo oslabiony.gif dzisiaj jade na spot to akurat zrobie zdjecie tego czujnika zlosnik.gif i wieczorkiem zapodam fotke

pozdro704

Napisano

Chodzi ci o odme - ma to znaczenie w sprawie lewego powietrza bo przeciez odma idzie do weza przy gazniku wymien ten wezyk i napisz czy cos pomoglo

Napisano

najwiekszym niedomaganiem ASIANA jest to ze jest, wlasnie zmienilem na WEBERA dzwiek i osiagi nieporownywalnie lepsze.

no moze z tymi osiagami to perzesadzilem ale da sie wyczuc roznice.

Napisano

> najwiekszym niedomaganiem ASIANA jest to ze jest

ciekawe dlaczego inni sa z niego zadowoleni...

Napisano

Opowiem wam historię.

Kolega miał dłubniętego agenta na aisanie. Głowica itp. Zasilanie LPG. Chodził tak, że np seja 900 kroił. Nie wiem czy każdego seryjnego, ale np kiedyś stanął na kresce i koleś nie mógł się nadziwić, że dostał od agenta na gazie.

Tuż po zmianie na webera stoi na światłach, a obok punto 1,2 !! Uchylił szybkę i spytał grzecznie, czy pan się pościga (facet pewnie po 30-tce). Ok. Zielone - ruszyli i agent górą !! Nie wiem jaką prędkość rozwinęli do następnych świateł, ale pewnie więcej niż 60 zeby.GIF Może facet się "nie umiał" ścigać, a moze miał blokadę pod pedałem. Nie wiadomo. Ładna historyjka nieprawdaż? biglaugh.gif

Prawdopodobnie weber zapewnia agentowi lepsze osiągi. Sam bym chętnie zmienił.

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Chodzi ci o odme - ma to znaczenie w sprawie lewego powietrza bo

> przeciez odma idzie do weza przy gazniku wymien ten wezyk i

> napisz czy cos pomoglo

Niestety - nie pomogło. Patrzę na ten wężyk i widzę, że on prowadzi do kolekrora nad gaźnikiem a nie pod (!) przepustnicę. Dlatego pewnie nie ma to znaczenia w tym przypadku.

Odpowiem tu też koledze Prezesowi_jelonkowi co do podkładki pod cięgłem ssania - też nie pomaga. Jeszcze nie miałem czasu niczym kręcić, bo jak zapali to jakoś jedzie - no to jeżdżę.

Pozdrawiam

Napisano

> Opowiem wam historię.

> Kolega miał dłubniętego agenta na aisanie. Głowica itp. Zasilanie

> LPG. Chodził tak, że np seja 900 kroił. Nie wiem czy każdego

> seryjnego, ale np kiedyś stanął na kresce i koleś nie mógł się

> nadziwić, że dostał od agenta na gazie.

> Tuż po zmianie na webera stoi na światłach, a obok punto 1,2 !!

> Uchylił szybkę i spytał grzecznie, czy pan się pościga (facet

> pewnie po 30-tce). Ok. Zielone - ruszyli i agent górą !! Nie

> wiem jaką prędkość rozwinęli do następnych świateł, ale pewnie

> więcej niż 60 Może facet się "nie umiał" ścigać, a moze miał

> blokadę pod pedałem. Nie wiadomo. Ładna historyjka nieprawdaż?

> Prawdopodobnie weber zapewnia agentowi lepsze osiągi. Sam bym chętnie

> zmienił.

> Pozdro.

ja zmienilem tydzien temu i wrazenia sa jak najbardziej pozytywne, lepiej przyspiesza i brzmi a nie jest jeszcze wyregulowany.

Napisano

> ja zmienilem tydzien temu i wrazenia sa jak najbardziej pozytywne,

> lepiej przyspiesza i brzmi a nie jest jeszcze wyregulowany.

Jak już trochę pojeździsz, to podaj tu jakieś cyferki (spalanie, osiągi).

Pozdro.

Napisano
  • Autor

Rozwiązanie problemu ...

Zanim zacząłem kręcić śrubkami, wlałem do baku środka wiążącego wodę i czyszczącego gaźnik firmy STP. Po dwóch dniach jazdy z tym środkiem w baku okazało się, że problem zniknął. W tej chwili zapala tak, jak powinien. Podaję to rozwiązanie, bo samemu mi nie przyszło do głowy - poradził mi pewien mechqanik, który AISANA nie widział nigdy na oczy.

Może to komu pomoże ?

Powiem jeszcze o jednym problemie z którym się zetknąłem. Kiedyś było tak, że nie mogłem zupełnie zapalić silnika. Wymieniłem pompę paliwa i filtr. Mechanik zdjął głowicę, sprawdził rozrząd, wymienił popychacze i świece. Na koniec okazało się, że rozsypał się katalizator. Więc wyciął i zaspawał. I po kłopocie. Tak też bywa i trzeba to brać pod uwagę przy trudnościach z rozruchem.

Pozdrawiam wszystkich.

• 3 miesiące później...
Napisano

> o aisanie można by było napisać książke , 99% problemów z aisanem to

> podciśnienie (pęknięte naderwane przewody ) wystarczy że

> dostanie sie gdzieś lewe powietrze i już nie dziala jak

> potrzeba, fachowców którzy znają te gażniki jest znikoma ilość

> ostatnio sam dostałem namiary na dobrego gościa który ustawia

> gażniki w 700-tkach (aisany) warsztat ma w Sosnowiec -Klimontów

> ul.Gacka gość jest naprawde dobry polecam go, a aso to musi

> sie odniego jeszcze długo uczyć , bo nie wystarczy że ktoś ma

> przyrządy trzeba mieć wiedzy troche też wiem, bo miałem też

> doczynienia z aso i nigdy do nich już nie pojade(mowa o

> aisanach)

hmhmhm Pan z ulicy Gacka troche ma skleroze. Regulował mi gaźnik, nie podekrecał śrubek, między innymi linki od ssania, ze jak dojechałem do domu to nie bylo już srubki regulacyjnej i linka od ssania latała sobie... nie wspomnę o kabelkach które popodłączał i tak zostawił, ze w domu na spokojnie zauwazylem pełno"szybko złączek"...Gość troszkę sie może zna na tym, ale moją usterkę nie naprawił..nie polecam oslabiony.gif

Napisano

> najwiekszym niedomaganiem ASIANA jest to ze jest, wlasnie zmienilem

> na WEBERA dzwiek i osiagi nieporownywalnie lepsze.

> no moze z tymi osiagami to perzesadzilem ale da sie wyczuc roznice.

popieram ze najwielszym niedomaganiam aisana jest to ze fiat wladowal takie gowno do auta, ja rowniez zmianilem gaznik ale na fos 100% leppiej smiga zednych problemow z szarpaniem z odpalaniam no i z ssaniem no i dziwne ale spalanie mi spadlo hehe.gif a przelozenie to zaden problem i koszty rowne w moim przypadku (gaznik + przelozenie) w kwocie 160ziko za wczesniejsza regulacje aisana zabulilem 150ziko ale jestem zdania jak aisan chodzi dobrze to nie nalezy go zmienac a jak cos sie rypnie no to mamy wielka lipe sick.gif

Napisano

> Jak już trochę pojeździsz, to podaj tu jakieś cyferki (spalanie,

> osiągi).

> Pozdro.

ja Ci moge powiedziec ze jak cie wpienia aisan to zmaijni go na weber lub fos (weber malo osiagalny chyba ze nowy koszt ok 700ziko) ale sadze ze na allegro wyszarpiesz cos porzadnego ale oprucz gaznika potrzeba jeszcze kilku [bip] jak co to sluze pomoca swiety.gif a jezeli chodzi o spalanie to powiem tak w aisanie milaem walniety elkrozawor iglicowy ktorego nie moglem nigdzie kupic i palil 10L/100km teraz szacuje a przejechalem juz 2000km spalnie na poziomie 5L na trasie do 6,5L w miescie wiec mi sie oplacalo pozdrawiam pub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.