Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek płynu chłodniczego - czy można mieszać płyny

Featured Replies

Napisano

Przepraszam kolegów bo może temet już był poruszany ale kożystając z opcji szukania nie znalazłem odpowiedzia na moje pytanie. A pytanie jest następującej treści.

Zauważyłem w swojej Astrze C14NZ '93 ubytki płynu chłodniczego. Po oględzinach zidentyfikowałem (tak mi się wydaje przyczynę) wydmuchiwanie płynu na grubym wężu idącym od chłodnicy do silnika (przy pasku rozrządu) dokeciłem zaciski i obserwuję.

A teraz pytania:

1. Czy mogą być jakieś inne miejsca gzie można spodziewać się wycieków płynu?

2. Czy można mieszac płyn chłodniczy, bo zauważyłem przy dokręcianiu węża że miałem zielony a dolewając do pustego już zbiorniczka wlałem niebieski płyn z Orlenu. Może lepiej byłoby spuścić cały płyn i wlanie nowego jednego gatunku.

Proszę o wyrozumiałośc ponieważ jestem laikiem w sprawach mechaniki i samochodów.

Napisano

jeżeli wiesz jakim był płynem zalany to poszukaj o takim samym składzie (najczęściej na glikolu) i możesz zmieszać a jeśli nie to lepiej dolać wody destylowanej niż potem żałować a przy najbliższej okazji zmienić płyn smile.gif

Napisano

> silnika (przy pasku rozrządu) dokeciłem zaciski i obserwuję.

> A teraz pytania:

> 1. Czy mogą być jakieś inne miejsca gzie można spodziewać się

> wycieków płynu?

To najpierw napisz co zaobserwowałeś bo pytanie walnąłeś delikatnie mówiąc "ogólne"...

Płyn przecież teoretycznie może uciekać na każdym centymetrze układu chłodzenia... 270751858-jezyk.gif

Napisano

co do mieszania to ja mialem zielony, potem dolalem niebieski i nic sie nie stalo, teraz po remoncie chlodnicy zalalem samą wodą.

Napisano

Hmmm hmm.gif

Tak naprawdę to wyciek czynnika chłodzącego może nastąpić w dowolnym miejscu układu chłodzenia. Nie jednoznaczej reguły.

Co do miezania róznych płynów to w zasadzie można mieszać płyny oprate na glikolach. A propos płyn chłodniczy powinno się wymieniać co 2 lata, więc rozważ może taką ewentualność - dużo nie kosztuje.

Pozdrawiam

Napisano

> Przepraszam kolegów bo może temet już był poruszany ale kożystając z

> opcji szukania nie znalazłem odpowiedzia na moje pytanie. A

> pytanie jest następującej treści.

> Zauważyłem w swojej Astrze C14NZ '93 ubytki płynu chłodniczego. Po

> oględzinach zidentyfikowałem (tak mi się wydaje przyczynę)

> wydmuchiwanie płynu na grubym wężu idącym od chłodnicy do

> silnika (przy pasku rozrządu) dokeciłem zaciski i obserwuję.

> A teraz pytania:

> 1. Czy mogą być jakieś inne miejsca gzie można spodziewać się

> wycieków płynu?

> 2. Czy można mieszac płyn chłodniczy, bo zauważyłem przy dokręcianiu

> węża że miałem zielony a dolewając do pustego już zbiorniczka

> wlałem niebieski płyn z Orlenu. Może lepiej byłoby spuścić cały

> płyn i wlanie nowego jednego gatunku.

> Proszę o wyrozumiałośc ponieważ jestem laikiem w sprawach mechaniki i

> samochodów.

Sprawdź - najlepiej wjeżdżając gdzieś na kanał - czy nie ma wycieków z pod głowicy. Sprawdź również czy nie leci z chłodnicy (szczególnie chodzi o boki) oraz pozostałych połączeń układu chłodzenia (czyli wszystkie węże). Jeśli w wszystkich przypadkach tak to na 99% uszczelka pod głowicą do wymiany. Przynajmniej u mnie tak było - kompresja szła w układ chłodzenia i płyn wypychało gdzie tylko się dało. U mnie dodatkowo było jeszcze tak, że po przejechaniu ok 30km ze zbiorniczka 'niby' ubyło połowe ale korka nie można było odkręcić. Jak korek puścił to płyn się odnalazł.

Napisano
  • Autor

Serdeczne dzięki za uwagi. Po dokręceniu węża na razie się uspokoiło ale będę dalej obserwował rozwój wydażeń i w razie czego liczę na dalsze cenne uwagi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.