Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Indeks nośności a przyczepność

Featured Replies

Napisano

Mamy dwie z pozoru identyczne opony całoroczne:

General GRABBER AT3 205/70 R15 96T (710 kg na oponę, do 190km/h)

General GRABBER AT3 205/70 R15 106/104S (950 kg na oponę, do 180 km/h)

Opory tocznia w obu przypadkach to klasa F

Przyczepność w 96T to klasa E, w 106/104S to B

Wg opisu na jednej ze stron:

Przyczepność na mokrej nawierzchni - droga hamowania

Klasy od A (najlepsza) do G (najgorsza) oznaczają długość hamowania pojazdu jadącego na mokrej nawierzchni z prędkością 80 km/h. Opona o jedną klasę wyższa to skrócenie długości hamowania o ok. 3-6 metrów. Najlepsza klasa opony (A) oznacza krótszą drogę hamowania o ponad 18 metrów w stosunku do najgorszej (F).

Chcę je wstawić do samochodu któremu żadna opona nie pomoże w zachowaniu na drodze i z uwagi na niemal identyczną cenę wezmę te 106/104S, ale ciekami mnie z czego może wynikać aż tak duża różnica w klasie przyczepności. Zakładam, że nie jest to magia marketingu, bo te oceny na podstawie czegoś wymiernego są chyba przyznawane.

Druga sprawa - czy można przefajnować z maks. obciążeniem na oponę. Auto jest lekkie i sztywniejsza(?) opona nie powinna paradoksalnie pogorszyć zachowania na drodze? :hmm:

Napisano
5 godzin temu, camel00 napisał:

Mamy dwie z pozoru identyczne opony całoroczne:

General GRABBER AT3 205/70 R15 96T (710 kg na oponę, do 190km/h)

General GRABBER AT3 205/70 R15 106/104S (950 kg na oponę, do 180 km/h)

Opory tocznia w obu przypadkach to klasa F

Przyczepność w 96T to klasa E, w 106/104S to B

Wg opisu na jednej ze stron:

Przyczepność na mokrej nawierzchni - droga hamowania

Klasy od A (najlepsza) do G (najgorsza) oznaczają długość hamowania pojazdu jadącego na mokrej nawierzchni z prędkością 80 km/h. Opona o jedną klasę wyższa to skrócenie długości hamowania o ok. 3-6 metrów. Najlepsza klasa opony (A) oznacza krótszą drogę hamowania o ponad 18 metrów w stosunku do najgorszej (F).

Chcę je wstawić do samochodu któremu żadna opona nie pomoże w zachowaniu na drodze i z uwagi na niemal identyczną cenę wezmę te 106/104S, ale ciekami mnie z czego może wynikać aż tak duża różnica w klasie przyczepności. Zakładam, że nie jest to magia marketingu, bo te oceny na podstawie czegoś wymiernego są chyba przyznawane.

Druga sprawa - czy można przefajnować z maks. obciążeniem na oponę. Auto jest lekkie i sztywniejsza(?) opona nie powinna paradoksalnie pogorszyć zachowania na drodze? :hmm:

Tzn . do ostatniego zdania, bark opony będzie tak sztywny, że będzie się pojazd zachowywać jak piłeczka do pingponga... Inaczej, jakbyś powietrza nabił że 3.5 bar w takim maluchu ;)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Całoroczne od jakiegoś czasu zawsze kupuję o zwiększonej nośności, bo wydaje mi się, że zdecydowanie lepiej zachowują się latem. Nie mam bezpośredniego porównania pomiędzy tymi samymi oponami z różną nośnością, ale porównując Uniroyal 205/55/16 V niewzmocnione z Goodyearami V XL (XL to po prostu nośność o oczko wyższa - zamiast 91 V było 94 V) Uniroyale miały nieporównanie większą skłonność do "przewalania" się na boki - miało to jedną zaletę: natychmiast wiedziałem, że w kole jest troszkę za mało powietrza, zwłaszcza z przodu. ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.