Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Popychacze 1,4

Featured Replies

Napisano

Uciułałem troszke kasy i zamierzam wreszcie wymienić popychacze - to pukanie do szału mnie doprowadza. I tu problem, mam pytanko jakiej firmy popychacze kupić - Motive czy oryginalne do fiata. Cena identyczna 42 zł (x12 to = koszmar wrrr.gif) Z góry dzięki

Napisano
  • Autor

> a to na pewno popychacze stukają

Ewidentnie, wykluczyłem już wszystko- sworznie na tłokach, rolkę napinacza, a wałek i dzwigienki tez są w dobrym stanie - dzwięk dochodzi z głowicy z wysokości na której są popychacze. Objawy są takie że na zimnym silniku stukot diesla tylko bardziej metaliczny, dodawanie gazu doprowadza mnie do fizycznego bólu, po ok 1-2 km wycisza się ale stukot pozostaje już przez cały czas. A co bardzo charakterystyczne od momentu gdy to sie pojawiło silnik staje sie coraz bardziej "niespokojny" - chodzi o wibracje silnika. Wymiana oleju pomogła na jeden dzień - moja diagnoza: popychacze są zanieczyszczone lub coś w tym stylu i nie trzymają albo trzymają aż za bardzo. W sumie nie mam doświadczenia z hydraulika w głowicy (wcześniej doktoryzowałem się na silnikach w Ritmo smile.gif - "przechodziłem" w moim Ritmiaku całą silnikowa ofertę Fiata) ale jestem pewien że moje kłopoty to popychacze i zaryzykuje te cięzko pożyczone pieniadze. Tutto va bene albo śmierć mlot.gif

Napisano

W Auto-sam popychacze kosztuja niecale 37zl, co przy 12 sztukach daje juz spore oszczednosci, np na srodki wspomagajce podczas wymiany smile.gif Przy naprawie walka pokusilem sie o zostawienie starych popychaczy, ale po zlozeniu auta okazalo sie ze byl to blad i szybko wymienilem ich komplet.

Napisano

Mam podobne objawy, tyle że wydaje mi się że tylko jeden zawór nawala. Jak zrobisz to sie pochwal jaki efekt, też sie zabiorę za wymianę. Zauważyłem też że od kilku dni przy tych upałach stukanie zniknęło. Olej sie zrobił rzadszy najwyraźniej. Na jakim jeździsz oleju i jaki przebieg?

Napisano
  • Autor

> Mam podobne objawy, tyle że wydaje mi się że tylko jeden zawór

> nawala. Jak zrobisz to sie pochwal jaki efekt, też sie zabiorę

> za wymianę. Zauważyłem też że od kilku dni przy tych upałach

> stukanie zniknęło. Olej sie zrobił rzadszy najwyraźniej. Na

> jakim jeździsz oleju i jaki przebieg?

Własnie też zauważyłem że na gorąco jest o niebo ciszej. Jeździłem na Castrolu Magnatec 5w40 i tak mi się stało. Najwyraźniej wypłukał silnik po niepowtarzalnej Seleni. Teraz zalałem Lotosem 10w40 i już wiem że taki trzeba lać i nie wydziwiać. Na tę chwilę zdecydowałem się wymienić 4 popychacze (te patrząc od przodu silnika) bo dzwięk ewidentnie wali z przodu. Jak nie pomoże wymienię 8 z tyłu palacz.gif. Za godzinę mam odebrać zamówione 4 sztuki więc za wymianę wezmę się chyba dopiero w poniedziałek - o efektach zdecydowanie napiszę.

Napisano

> Własnie też zauważyłem że na gorąco jest o niebo ciszej. Jeździłem na

> Castrolu Magnatec 5w40 i tak mi się stało. Najwyraźniej wypłukał

> silnik po niepowtarzalnej Seleni. Teraz zalałem Lotosem 10w40 i

> już wiem że taki trzeba lać i nie wydziwiać. Na tę chwilę

> zdecydowałem się wymienić 4 popychacze (te patrząc od przodu

> silnika) bo dzwięk ewidentnie wali z przodu. Jak nie pomoże

> wymienię 8 z tyłu . Za godzinę mam odebrać zamówione 4 sztuki

> więc za wymianę wezmę się chyba dopiero w poniedziałek - o

> efektach zdecydowanie napiszę.

Czekam z niecierpliwoscia biglaugh.gif, ja leje lotosa 10w40 od dobrych kilkudziesieciu kkm a problem wystapil dopiero teraz sick.gif Wydaje mi sie że lotos jest za gęsty i przy nastepnej zmianie wleję coś innego. U mnie odzywa się chyba pierwszy zawór od strony rozrządu.

Napisano

> Czekam z niecierpliwoscia , ja leje lotosa 10w40 od dobrych

> kilkudziesieciu kkm a problem wystapil dopiero teraz Wydaje mi

> sie że lotos jest za gęsty i przy nastepnej zmianie wleję coś

> innego. U mnie odzywa się chyba pierwszy zawór od strony

> rozrządu.

ok.gif

WITAM

ja przeszedłem z elfa na lotosa oba półsyntetyki -wole czesciej a troche taniej

odnośnie popychaczy to słyszałem stuki ja w dizelku na jedny sciana.gifm zaworze

wczoraj zdjąłem pokrywę a ponieważ mam wymieniony wałek na używke ale czesto go oglądałem i zadnych dalszych zużyc nie było to byłem pewny że to stuki od czegoś innego. uzbroj_zlo.gif

Okazało sie ,że jeden z popychaczy hydrauklicznych daje się ręką wcisnąc o ponad 7 mm mlot.gif

a doszedłem do tego że przed wymianą zakreciłem na samym rozruszniku.potem wkrętakiem nacisnąłem na każdą dżwigienkę i na jednej normalnie było wyczuwalne na popychaczu ugięcie- waytogo.gifdżisas

zalozony nowy popyczacz i dżwigienka i jest ok.

specjalne ukłony dla kalego blagam.gifblagam.gif30.GIF

który dał cynk że dżwigienkę oraz popychacz mozna zdemontowac bez demontażu wałka

cała oprecaja zajeła 20 minut- 20.GIFbrawo.gif

wniosek popycze też modą paśc pad.gif

Napisano

> WITAM

> ja przeszedłem z elfa na lotosa oba półsyntetyki -wole czesciej a

> troche taniej

> odnośnie popychaczy to słyszałem stuki ja w dizelku na jedny m

> zaworze

> wczoraj zdjąłem pokrywę a ponieważ mam wymieniony wałek na używke ale

> czesto go oglądałem i zadnych dalszych zużyc nie było to byłem

> pewny że to stuki od czegoś innego.

> Okazało sie ,że jeden z popychaczy hydrauklicznych daje się ręką

> wcisnąc o ponad 7 mm

> a doszedłem do tego że przed wymianą zakreciłem na samym

> rozruszniku.potem wkrętakiem nacisnąłem na każdą dżwigienkę i na

> jednej normalnie było wyczuwalne na popychaczu ugięcie- dżisas

> zalozony nowy popyczacz i dżwigienka i jest ok.

> specjalne ukłony dla kalego

> który dał cynk że dżwigienkę oraz popychacz mozna zdemontowac bez

> demontażu wałka

> cała oprecaja zajeła 20 minut-

> wniosek popycze też modą paśc

No to mnie troche pocieszyłeś, bo myślałem że jakiś wiekszy remont się szykuje crazy.gif W takim razie w tym tygodniu wymieniam ok.gif, dzięki za info cool.gif20.GIF

Napisano

> specjalne ukłony dla kalego

> który dał cynk że dżwigienkę oraz popychacz mozna zdemontowac bez

> demontażu wałka

> cała oprecaja zajeła 20 minut-

To może kulega podzieli się wiedzą co i jak z tymi popychaczami.

smile.gif

Napisano

> To może kulega podzieli się wiedzą co i jak z tymi popychaczami.

a co byś chciał jeszcze wiedzieć-jak masz pytania to smiało pisz zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

No więc wczoraj wymieniłem 4 popychacze (tyle na razie kupiłem bo tak mi wyszło ze słuchu). Efekt jest boski - na zimno wreszcie normalna praca - na ciepło popukuje cichutko jeszcze jeden w 1 cylindrze ale juz zamówiłem 2 nowe i jutro wymieniam żeby ten cylinder mieć w komplecie na nowych. Silnik się uspokoił a cała robota jest stworzona dla piwoszy (minuta działania i 20 minut oczekiwania na odpowietrzenie). Istotnie podziękowania claps.gif dla Kalego za dobre rady. Stare popychacze w stanie delikatnie mówiąc nietęgim - dwa z nich dają się wcisnąć reką swobodnie, jeden trochę ciężej a wszystkie mają delikatne luzy osiowe na tym czopiku który pracuje pod dzwigienką. To sugeruje wymianę wszystkich popychaczy, ale chwilowo zrobię łącznie sześć a na jesieni (o ile nie będzie musu wczesniej) wymienię resztę. I jeszcze jedno - przyłożenie metalowego pręta z jednej strony od zewnątrz do poszczególnych wyjść kolektorów ssących i wydechowych a z drugiej strony do własnego ucha pozwala wyraźnie usłyszeć który z popychaczy klepie waytogo.gif

Napisano

A czy w silnikach 1,6 montaż popychaczy jest taki sam jak w 1,4?

Napisano

> A czy w silnikach 1,6 montaż popychaczy jest taki sam jak w 1,4?

nie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.