Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z cyklu "czy warto"...

Featured Replies

Napisano

Witam somsiadów wink.gif

Mam możliwość kupna Forda Mondeo 2.0 benzynkę, 1998 rocznik, 190 tyś przebieg w nadwoziu kombi. Cena jaką mizłbym zapłacić to "mniej niż 10 tyś" wink.gif I teraz pytanko... Czy ktoś jeździ takim modelem, jakieś usterki, na co zwrócić uwage gdy go będę oglądał. To sprawa pierwsza.

Sprawa druga... Jak wygląda montowanie instalacji LPG w tym modelu. Jak się sprawuje i wogóle.

Z góry dzięki za wszelkie info. ok.gif

Napisano

ja mam 1.8 więc za dużo ci nie powiem, ale...

sprawdż czy nie ma rdzy na dolnych zgrzewach progów i na tylnych błotnikach od strony wnęki koła

sprawdź czy nie ma luzów w ukł. kierowniczym - może być na krzyżakach (ja tak mam 270751858-jezyk.gif) lub co gorsza, sama przekładnia....

zaglądnij do silnika przez korek wlewu oleju - ma tam być jasnożółto i sterylnie,

jak jest brązowo i z nagarem to już po..... tongue.gif

reszta to wszystko inne co sprawdza się przy zzakupie "nowego" autka

ogólnie samochód jest godny polecenia jeśli nie patrzysz na drobiazgi typu "coś trzeszczy" na

dziurach itp.

Napisano

wyprodukowany przed majem 98 czy po? Bo wtedy nastąpło wiele zmian konstrukcyjnych w sterowaniu silnikiem i część osprzętu jest zmieniona. Al egeneralnie jedne i drugie się dobrze sprawują.

Co do gazu, to są w Mondkach plastikowe kolektory, ale to w sumie nie przeszkadza LPG II generacji. Po prostu gaziarze zakładają gwizdek w kolektorze. Ja tak mam. Zrobiłem ponad 25 tys w ciągu roku na gazie i jest wszystko OK. Na początku mi trochę postrzelał, ale po powrocie z wakacji wymieniłem przewody i świece zapłonowe i jest super. Tak więc zakładając LPG, szykuj 200 zł na przewody i świece. Koniecznie oryginalne Motorcrafta, a jeżeli masz autko po maju 98 to szykuj ok 300 zł na ten komplet (ale za to są też inne rozwiązania tańsze dla użytkownika).

A jeżeli chodzi o zwracanie uwagi, to powyżej masz odpowiedź.

Natomiast co do skrzypienia, to u nas w kraju nie uświadczysz kilkuletniego auta, w którym będzie cisza, no chyba, że świeżo sprowadzone.

Napisano
  • Autor

> wyprodukowany przed majem 98 czy po? Bo wtedy nastąpło wiele zmian

produkcja Lipiec 98

> Al egeneralnie jedne i drugie się dobrze sprawują.

> Co do gazu, to są w Mondkach plastikowe kolektory, ale to w sumie nie

> przeszkadza LPG II generacji. Po prostu gaziarze zakładają

> gwizdek w kolektorze. Ja tak mam. Zrobiłem ponad 25 tys w ciągu

> roku na gazie i jest wszystko OK.

Jaki ma apetyt na gaz?

> Natomiast co do skrzypienia, to u nas w kraju nie uświadczysz

> kilkuletniego auta, w którym będzie cisza,

Mój nie trzeszczy zlosnik.gif

Dzięki za info... Jutro jedziemy obejrzeć furaka. Dzisiaj dowiedziałem się, że coś nie tak z klimą. Ponoć coś cieknie niewiem.gif

Czy rozumieć mam, że w maju 98 roku nastąpiła też zmiana nadwozia? (większe światła itd..)

Napisano

> Jaki ma apetyt na gaz?

Mój (podkreślam - mam 1,8) w układzie miasto ok 70% trasa 30% wychodzi mi ok 10,5-11 l/100 km, natomiast w trasie 100% ok 8-8,5 l/100 km. Nie wiem czemu pali mi trochę więcej w trasie niż rok temu i to o ok 1 litra frown.gif . Ale wielu znajomym auta w moim regionie w sumie palą trochę więcej i ja to sobi ezganiam na jakość gazu, bo instalacja jest wyregulowana OK. Dodam, że jeżdżę b. spokojnie, tzn. czasy przejazdu mam w miarę dobre, ale nie "depczę" niepotrzebnie na pedał gazu.

> Mój nie trzeszczy

> Dzięki za info... Jutro jedziemy obejrzeć furaka. Dzisiaj

> dowiedziałem się, że coś nie tak z klimą. Ponoć coś cieknie

Ciekawe co? Koszt skraplacza (mówiąc po naszemu chłodnicy, albo też inaczej: kondensera) to nowy ok 550 zł z VAT, używany ok 200 zł i 3 m-ce gwarancji. Mnie udało się kupić nową za 350 zł fuksem. Ale może też cieknąć osuszacz (czyli taka aluminiowa puszka obok chłodnic, w izolacji termicznej) ponoć ok 200 - 300 zł.

Albo cieknie gdzieś na złączce.

> Czy rozumieć mam, że w maju 98 roku nastąpiła też zmiana nadwozia? (większe światła itd..)

Nie. Te fajne światła owalne wprowadzono we wrześniu 96 r.

Natomiast w 98 zmiany były gołym okiem prawie niewidoczne. Np. zmieniono część zawieszenia (konstrukcja zasadniczo chyba ta sama, ale inne elementy i o ile się nie mylę na trochę wytrzymalsze), elektronika silnika i główny komputer (wprowadzono np. transmisję OBD2, założono chyba 2 cewki zapłonowe zamiast jednej i wiele innych rzeczy), instalacja elektryczna w aucie

Napisano
  • Autor

OK. byliśmy, zobaczyliśmy... zrezygnowaliśmy frown.gif

Samochód widać, że "zarabiał". Poprzedni właściciel raczej o niego nie dbał. Ale to że brudny i zapuszczony to nie główny problem. Generalnie wszystkie drzwi, błotniki poobijane i porysowane (dosyć znacznie). Tylny zderzak rozerwany - do wymiany. Pokazują się również początki korozji. Generalnie autko do szpachlowania i lakierowania po całości. Może warto, może nie warto się w to bawić. Ja osobiście nie lubię tego typu zabiegów upiększania. frown.gif Tak więc dzięki za wszelkie info... ok.gif Będziemy bogatsi o Waszą wiedzę przy oglądaniu kolejnego auta. wink.gif

Napisano

...i dobrze,

wiesz już gdzie patrzyć i na co ok.gif

faktycznie, robota przy blasze nie jest przyjemna ani tania oslabiony.gif

lepiej kupić coś z uszkodzeniem mechanicznym i wymienić - problem z głowy i autko ok.gif

no, najlepiej znaleźć idealny samochód, ale takich to chyba nikt nie sprzedaje icon_rolleyes.gif

Napisano

Jak to mówią: 'co się odwlecze, to nie uciecze".

Czyli lepiej zaczekać, niż na szybko coś kupować, a potem płakać i płacić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.