Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regulacja gazu w cc700

Featured Replies

Napisano

Witam.

Cos mi agent zaczal duzo plaic gazu.

Moze ktos z was wie jak dobrze wyreguloac doplyw gazu? Chodzi mi przede wszystkim o regulacje sruby na dolocie gazu (ta duza na przxewodzie pomiedzy reduktorem a mieszalnikiem) oraz mala srubke regulacyjna wolnych obrotow na reduktorze??

Mam gaznik fos, ale przy nim nic nie ruszalem, a spalanie rzedu 10/100 km to troche nie przystoi cieniasowi (a bylo jak trzeba 7/100 w miescie)

A moze po prostu ktos z Bialegostoku si ena tym zna lub wie w ktorym warsztacie to dobrze i tanio zrobia??

Napisano

> Witam.

> Cos mi agent zaczal duzo plaic gazu.

> Moze ktos z was wie jak dobrze wyreguloac doplyw gazu? Chodzi mi

> przede wszystkim o regulacje sruby na dolocie gazu (ta duza na

> przxewodzie pomiedzy reduktorem a mieszalnikiem) oraz mala

> srubke regulacyjna wolnych obrotow na reduktorze??

> Mam gaznik fos, ale przy nim nic nie ruszalem, a spalanie rzedu

> 10/100 km to troche nie przystoi cieniasowi (a bylo jak trzeba

> 7/100 w miescie)

> A moze po prostu ktos z Bialegostoku si ena tym zna lub wie w ktorym

> warsztacie to dobrze i tanio zrobia??

przykrec troche srubke na przewodze miedzy parownikiem a gaznikiem

Napisano

To jak ty jeżdzisz że palił 7l w miescie? Ja mam starnard 10litrów na 100km po mieście. Normalnie pali prawie tyle co lanos 1,6 16V w miescie. A spalanie gazu mam oki. Byłem tydzień temu na przegłądzie u gazownika to stwierdził że wszystko jest ok. Podłączył pod sondę tester lambda i mieszanka wzorcowa.

Napisano

Trochę miełem wspólnego z regulacjami gazu w agencie. Zobacz ile masz teraz obrotów na śrubce i ustaw ją w przedziale 1,25-1,75 obrotu (oczywiście zmodyfikuj dawkę na parowniku) i zobacz co będzie. Ewentualnie przestawiaj ją (skręcaj) o 1/4 obrotu i sprawdzaj jak chodzi. Jak zacznie ciut gorzej przyspieszać to odkręcić o 1/8 czy 1/4 i zostaw. Nic trudnego. Pozdro.

Napisano
  • Autor

> przykrec troche srubke na przewodze miedzy parownikiem a gaznikiem

Zeby to bylo takie proste to bym sie nie osmieszal takimi pytaniami na forum... niestety sluba ta jest juz tak wyregulowana ze obrot jej o 1/4 obrotu powoduje duuza dziure, tak wiec ona jest wyregulowana.

Sek w tym ze musze wyregulowac ta srube oraz srube na parowniku ustawiajaca wolne obrota a zarazem mieszanke i z tym ma problemy. Jak to zgrac tak by bylo ok??

kiler_gz , mowisz zeby skrecic srube i odkrecic o 1,25 obrotu... ale jak do tego dobrac polozenie sruby na reduktorze??

A co do spalania to powaznie pisze ze po zalozenu gazu (maj 2005) mialem 7-7,5l w miescie i 5,5-6 l poza miastem. W zimie mialem problemy z wilgocia w dolocie powietrza, niewidzac o tym pokrecilem gazem. Jak potrafilem tak ustawilem, no i lipa, bo albo jest super i duzo pali, albo jedzie ok ale na wolnych obrotach gasnie ale za to malo pali...(a to jest juz wina skladu mieszanki na wolnych obrotacha -- tak mi sie przynajmniej zdaje)

Dodam jeszcze ze w moim drugim aucie (uaz z 78 roku) nie mam problemu z regulacja gazu, no ale tam jest 2,5 litrowy silnik i o wiele wiekszy reduktor i ogolnie uklad ten jest o wiele mniej wrazliwy na jakosc gazu i regulacje

Napisano

Na parowniku to ja mam wykręcone 7 obrotów. A śrubę na wężu to można wyczuć. Jak sam ustawiałem gaz to przy przykręceniu o 1/4 obrotu samochód jest muł. Na 1 do 25km/h sie rozpedza na 2 do 40. Jak zabardzo odkręcisz to też robi sie mułowaty. W sumie u mnie miedzy zaubogą a zabogata jest 1/2 obrotu. Dobre ustawienie jest w połowie tego zakresu.

Napisano

Znalazłem to

Quote:

Regulacja LPG

Zacznijmy od punktu wyjścia :

Silnik MUSI być poprawnie ustawiony na benzynie , właściwe obroty biegu jałowego, sprawny układ zapłonowy, filtr powietrza czysty itp... itd.

Co zrobić ?

Silnik jest ciepły, pracował na benzynie , przełączamy na gaz. Wstępnie pewnie jakkolwiek chodzi , jeśli nie kręcimy reduktorem (podciśnienie tak aby pracował w miarę stabilnie) -> zakładam że zawór główny nie jest zupełnie zakręcony !

Łapanie ogona charakterystyki regulacji.

Zaczynamy od ..... końca, szukamy właściwego (wystarczającego) otwarcia zaworu głównego, staramy się utrzymać silnik na obrotach około 3 tys. (50 % obrotów maksymalnych silnika), teraz przykręcamy zawór główny i słuchamy (patrzymy na obrotomierz ) kiedy obroty zaczynają spadać. Od tego punktu ODKRĘĆIĆ jeden obrót zaworu głównego. Mam nadzieję iż lambda ~ 1. ( później to nieco dostroimy )

Poszukiwanie szerokości kanału stabilności.

Pora na ciśnienie, zostawiamy silnik na biegu jałowym, odkręcaj (w lewo) zwiększasz ciśnienie (wzbogacasz mieszankę).Dojdziesz do punktu gdy już wyraźnie zaczynają spadać obroty (za bogata mieszanka - > przekraczasz granice palności, lambda dochodzi do 0.7 -> Lewa granica

Kręć w prawo , zmniejszanie ciśnienia, prostowanie charakterystyki a potem wygięcie w drugą stronę i zubażanie mieszanki. Dochodzimy do punktu granic palności ( za ubogo -> lambda około 1.3 ) -> Prawa granica

Tu już różnie się to spala , bardzo wiele zależy od stopnia sprężania -> silniki o wyższym stopniu sprężania lepiej sobie radzą z ubogimi mieszankami. Trudno podać konkretną lambdę dla granicy palności mieszanki. Inny stopień sprężania, inny kształt komory spalania ... Pole popisu do tuningu silnika także w kierunku ekonomiki pracy .... ale to temat na inną dyskusję Jaki mamy wybór ? Znaleźliśmy obszar stabilności pracy silnika. Pod względem lambda oczywiście ! Zwykle jest to około 1 do 2 obrotów śruby regulacji ciśnienia na reduktorze. Szerokość obszaru stabilności (w ilości obrotów śruby regulacji na reduktorze) zależy od podciśnienia wytwarzanego przez mikser. Im podciśnienie mniejsze (mikser o większym przekroju, „luźniekszy”) tym obszar stabilności węższy, a regulacja trudniejsza.

To zależy od Ciebie:

1. Niech to jeździ w miarę oszczędnie ( lecz bez przesady z tą oszczędnością)

Ustawiamy w pobliżu środka zakresu regulacji (P1 = 0) ale nieco .... w prawo od połowy (1/10 zakresu regulacji) czyli przy prawie prostej charakterystyce układu. Mam nadzieję na lambda = 1.05. Przy spokojnych warunkach pracy, bieg jałowy (stoimy w korkach), niskie obroty (spokojna jazda) silnik chodzi na uboższych mieszankach (oszczędność) natomiast przy wysokich obrotach będzie zbliżał się do lambda około 1 a może nawet ją przekraczał (?) czyli max. mocy.

2. Nie zależy mi na żadnych oszczędnościach, dam wszystko za DYNAMIKĘ.

Nie pozostaje nic innego jak pracować w pobliżu lewej granicy (większe ciśnienie, lambda na obrotach jałowych około 0.8 ), krzywa charakterystyka gwarantuje mieszankę bogatszą dla niższych obrotów, czyli lepszą dynamikę na niższych obrotach , łatwiejsze zapalanie silnika, potem nieco uboższą ale zawsze lambda poniżej 1.

Ostateczne szlifowanie

Tak na prawdę (niezależnie od tego czy jesteśmy fanem mocy czy kieszeni) powinniśmy jeszcze dokładniej złapać ogon charakterystyki czyli moc maksymalną.

Jak to zrobić ? Pozostaje tylko jedna próba lekka górka , pełny gaz i sprawdzamy ile „wyciągnie”.

Polecam raczej długi płaski podjazd gdzie nasza Vmax będzie oscylować raczej wokół 110 – 130 Km/h (zależy czym podróżujemy). Oczywiście możemy także dokładnie określić parametry mocy maksymalnej na płaskiej, prostej, szerokiej, asfaltowej jezdni ..... niestety nasze prędkości znacznie przekroczą granice zdrowego rozsądku (a także przepisów) , wszystko zaczyna się dziać bardzo szybko i nie trudno o kłopoty. Sam niestety ćwiczę na płaskiej drodze, zaczyna się TO dziać wokół 180 km/h i nie jestem z tego zadowolony.

Jeśli uważamy że za mało -> prawdopodobnie nasz ogon chodzi po lambda > 1 , lekko odkręcamy zawór główny (tak o ¼ obrotu). I kolejny przejazd. Zbyt wiele to też niedobrze , ogon wszedł na

lambda < 0.9 i w zasadzie już tylko pogarszamy sprawę, dodatkowo podnosząc zużycie paliwa. Więc ostrożnie , nie przesadźmy. Lepiej nieco przykręcić zawór główny niż zbytnio odkręcić.

Skomplikowane ?

..... no cóż najlepiej mieć oczywiście analizator (lub dostęp do niego) i z całą lubością oddać się satysfakcji strojenia i "organoleptycznie" stwierdzenia jak to działa. Nie ma większej przyjemności dla eksperymentatora niż radość obserwacji i pomiaru wyników własnej pracy !

moze sie przyda do regulacji

Napisano

> kiler_gz , mowisz zeby skrecic srube i odkrecic o 1,25 obrotu... ale

> jak do tego dobrac polozenie sruby na reduktorze??

Tak ustaw, żeby były właściwe obroty. Przynajmniej ja tak robię i działa.

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

Dzieki, co prawda w agnecie nie mam ani sondy lambda ani obrotomierza ale tekst pomoze.

Dzieki. Zabieram sie do roboty

Napisano

> Dzieki, co prawda w agnecie nie mam ani sondy lambda ani obrotomierza

> ale tekst pomoze.

> Dzieki. Zabieram sie do roboty

Prosze bardzo. Mi tez ten tekst sie przydał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.