Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klimy brak, wentylatory nie chodzą jak powinny...

Featured Replies

Napisano

Mam problem z klimą, dzień po dobiciu działała jak trzeba, a pozniej były problemy z włączniem się jej, zaskakiwała po którymś razie sprężarka, wentylatory chodziły oba caly czas jak był włączony przycisk klimy, a teraz sprężarka nie załącza się, a wentylatory nie włączają się. Włączają sie OBA natomiast na tryb klimatyzacji (wentylator chłodnicy silnika na I bieg plus wentylator klimatyzacji) kiedy silnik złapie odpowiednią temperaturę - 97*, a powinien jeden wentylator na II bieg, tak jak było przed dobiciem klimy. Ze schematu wyczytałem ze jest ok 5-6 przekaźników sterujących pracą wentylatorów, tylko gdzie one są??? w drodze dedukcji myślę że jest prawdopodobne, ze jeden z nich się zmostkował i stąd takie skutki. mostkowałem zewnętrzne styki na czujniku ciśnienia( ten z 4 pinami), wiem, że nie dochodzi napięcie do sprężarki, i że sprzęgło jest sprawne. Przeczytałem też historię wątków, i nic nie znalazłem dla siebie. Od kilku dni staje się specem od klimy, powoli puszczają mi nerwy, może ktoś z forumowiczów mio pomoże? z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

A może masz klimę nieszczelną i ciśnienie spadło.

Napisano
  • Autor

> A może masz klimę nieszczelną i ciśnienie spadło.

Ciśnienie jest, bo następnego dnia pojechałem sprawdzić tam gdzie nabijałem i fachowiec powiedział ze to elektryka, i że nic nie może zrobić

Napisano
  • Autor

Czy układ elektryczny klimatyzacji jest taki sam w każdym roku produkcji?? Mam samochód z VI.94 i wiem ze gdzies w tym okresie robiono liftingi i takie tam, moze i elektrykę poprawiali, a ja mam nie ten schemat???( i przez to nie mogę dojść o co w tym chodzi i gdzie są te wszystkie przekażniki).

Proszę o info

Napisano

Witam

Podpinam się do wątku. Mam podobne problem z niesprawną klimatyzacją.Byłem nabić klime ale okazało się ze czynnik jest ok i fachowiec powiedział że to coś z elektryką. Po sprawdzeniu okazało się że chyba sprężarka sie nie załancza, albo sprzęgło albo cewka. Czy mógłbymi ktoś powiedzieć czy wentylator ten od chłodnicy klimy powinien się załanczać od razu jak uruchomiony jest tryb klimatyzacji czy załancza się on dopiero gdzy cznnik osiągnie odpowoiedną temperature,?

Napisano
  • Autor

już ci mówię: po włączeniu klimy załączają sie oba wentylatory, z czego ten ood chłodzenia silnika na pierwszy bieg, a gdy wzrośnie ciśnienie w układzie klimatyzacji, to włącza sie 2 bieg, czyli ten, którym jest chłodzona ciecz w silniku jak nie chodzi klima.

moja klima już czyba działa poprawnie, kilku fachowców mnie przegoniło po mieście z jednego konca na drugi, i w gruncie rzeczy przypadkiem naprawili mi w serwisie klimatyzacji, bo elektryk stwierdzil co innego. jeżeli masz napięcie na kablu od sprężarki, to wiatraki powinny się załączac, a jesli wtedy nie chodzi sprężarka, to znaczy, ze sprzęgło jest zle wyregulowane. jesli nie masz napięcia, a masz czynnik, to uszkodzony jest czujnik ciśnienia - najprawdopodobniej - tak było u mnie. jesli opiszesz mi co sie dzieje z twoją klimą dokladnie, to moze postaram sie pomóc, bo już co nieco wiem o tym ustrojstwie... nie ma to jak sprawna klima...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.