Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

błąd EB3 - pompa dodatku do oleju napedowego

Featured Replies

Napisano

Witam, mam parę pytań co do błędu EB3 - pompa dodatku do oleju napędowego / nie rozpoznany / stały

Po zatankowaniu wywalił komunikat błąd silnika - konieczna naprawa i drugi o możliwości zatkania dpf.

Bez check tylko trójkąt ostrzegawczy. Po podpięci i skasowaniu błąd  powraca po odpaleni samochodu.

Pierwsze przypuszczenia padła pompa, później zgniła wiązka (i tu muszę wejść pod samochód i wypiąć wiązkę celem sprawdzenia czy ma połączenie)jeszcze krąg podejrzanych został rozszerzony do czujnika przy korku wlewu ale grzebiąc w necie wpadłem na jeden wpis na elektrodzie przy podobnym objawie:

błąd pompy dodatku do oleju napędowego / nie określony / miejscowy  i tu problem rozwiązał zaprogramowaniem wymiany zbiorniczka z dodatkiem-dolewką  i pompa ożyła.

Tyle teorii z netu: 

Płyn DPF był dolewany jakieś 60kkm przy tankowaniu 0 - max raczej nie zużyłem całego - inny komunikat.

Pytanie czy znów szukam człowieka z LEXIĄ i jest osobne programowanie zbiorniczka? czy grzebać i wyciągać pompę?

Ma ktoś opis kabli przy zbiorniczku - 3 przewody - pacjent 5008/2.0/2012

z góry dzięki za podpowiedzi ewentualne sugestie 

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dla szukających informacji w necie:

Błąd pompy pojawia się po "którymś" dolaniu fap - przez procedurę wymiany zbiornika na nowy błąd znika. Dodatkowo uzupełnienie zbiornika (w wersji 5008 2.0hdi są dwa 1,07 lub 1,4l) i pompa zaczyn działać.

Błąd który się pojawia jest zapisany w cyklu pracy - ma zapobiec pewnie prawdziwej awarii pompy i zmusza do wymawiany zbiornika (pompy) na nową. Nie ma kontroli nad tym czy pompa pracuje czy nie.

Można przeprowadzić dwa testy (nasłuchowy- zaleca do max 5x) i (pojemnościowy). Pompa pracuje w trybie taktującym - powoli czynnik jest przepychany- po "wymianie" zbiornika układ musi się napełnić więc dość długo pracuje.

Ja w zbiorniku miałem jeszcze płyn - uzupełniłem 1l i zatankowałem przed procedurą na full by "napełnianie" napełnionego układu rozcieńczył się w większej ilości paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.