Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włączanie się klimy na pusto- możliwe czy nie?

Featured Replies

Napisano

Zgłupiałem dziś. Klima napełniona, ale był problem ze słabym chłodzeniem więc wymieniłem zawór rozprężny. Układ pusty, odpaliłem samochód i okazuje się, że klima się jednak włącza, na kilka sekund ale jednak. Zawsze myślałem, że czujnik ciśnienia nie pozwoli na włączenie sprężarki na pustym układzie a tu taka niespodzianka. Kompresor i tak pewnie będzie do wymiany ale podejrzewam, że i presostat warto będzie przy okazji. Zastanawia mnie tylko, dlaczego kompresor po chwili się wyłącza? Ktoś ma jakieś pomysły?

Napisano
12 godzin temu, Igorek napisał:

że czujnik ciśnienia nie pozwoli na włączenie sprężarki na pustym układzie a tu taka niespodzianka

Nie pozwoli, może jest coś uszkodzone?

Napisano
On 6/22/2021 at 11:15 PM, Igorek said:

Kompresor i tak pewnie będzie do wymiany ale podejrzewam, że i presostat warto będzie przy okazji. Zastanawia mnie tylko, dlaczego kompresor po chwili się wyłącza? Ktoś ma jakieś pomysły?

A może to taki ficzer jest?

Presostat nie pokazuje ciśnienia to włączmy na chwilę, może ciśnienie się zbuduje - w sensie, że jeśli czujnik jest za sprężarką to mimo mniejszego ciśnienia w układzie klima może jeszcze podziałać.

Tak sobie teoretyzuję tylko ;] 

Napisano
W dniu 22.06.2021 o 23:15, Igorek napisał:

Włączanie się klimy na pusto- możliwe czy nie?

Jak widać, możliwe! A przyczyną może być pasek wielorowkowy, który załącza sprzęgiełko, a potem idzie sygnał do komputera, że nie ma ciśnienia i się sprężarka rozłącza. Trzy sekundy jej raczej już nie zaszkodzi... :bananpapa:

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, kiziuk napisał:

A może to taki ficzer jest?

Presostat nie pokazuje ciśnienia to włączmy na chwilę, może ciśnienie się zbuduje - w sensie, że jeśli czujnik jest za sprężarką to mimo mniejszego ciśnienia w układzie klima może jeszcze podziałać.

Tak sobie teoretyzuję tylko ;] 

No właśnie też tak teoretyzowalem sobie ale nie słyszałem o czymś takim wcześniej. Samochód to Alfa Romeo 159 1.9 JTD z 2008