Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

usuniecie nieszczelnosci w klimie - czemu tak drogo?

Featured Replies

Napisano

Bylem dzisiaj na kontroli klimy bo mi caly czynnik chlodzacy sie ulotnil. Okazalo sie ze do szczelnienia jest kompresor i do wymiany condenser (ta chlodnica od klimy, podobno przejedzony przez rdze ale strat plynu chlodzacego nie mam). I teraz najlepsze: za taka usluge warsztat zazyczyl sobie 1200 zl yikes.gif Wiem ze u nich uszczelnienie kompresowa kosztuje z robocizna 450 zl (daja jakies japonskie lozyska a nie "koreanskie zamienniki o 40 zl tansze" i cos tam jeszcze), reszta kasy na wymiane chlodnicy.

I teraz moje pytanie: jak to zrobic taniej? Byc moze potrzebuje tylko uszczelnic sprezarke? Condenser-zamiennik mozna wyszukac od 300 zl nowka, uzywka ze 200 zl, co do czesci do sprezarki to nie wiem. Auto ma swoje lata i nie ma sensu dokladac takiej kasy, chce zeby klima dzialala jeszcze z 4-5 lat a potem moze nawet wybuchac tongue.gif Mial ktos z was podobny dylamat i jak z niego wybrnął? Jak sprawdzic czy taka uzywana chlodnica do klimy pociagnie jeszcze kilka lat?

Napisano

Okazalo sie ze do szczelnienia jest kompresor i do

> wymiany condenser (ta chlodnica od klimy, podobno przejedzony

> przez rdze ale strat plynu chlodzacego nie mam).

Bo nie możesz mieć strat płynu chłodzącego. To nie ten obwód smile.gif

> Jak sprawdzic czy taka uzywana chlodnica do klimy

> pociagnie jeszcze kilka lat?

Iść do wróżki. Nikt nie da ci wiarygodnej odpowiedzi czy używany skraplacz pochodzi rok czy 5 lat. IMHO lepiej kupić zamiennik albo wymienić środek skaraplacza.

Kompresor możesz kupić używany ale wydaje mi się że gaz ulatnia sie skraplaczem. Ja wymieniłbym sam skraplacz chyba że masz pewność że sprężarka też padła.

Napisano
  • Autor

> IMHO lepiej kupić zamiennik

> albo wymienić środek skaraplacza.

Mysle ze zamiennik to dobra rozwiazanie, o ile to faktycznie on jest przyczyna nieszczelnosci. Co do wymiany srodka skraplacza to popytam fachmanow, moze to cos pomoze. Zajrze jeszcze do paru innych warsztatow i zobacze jaka diagnoze postawia.

> Ja wymieniłbym sam skraplacz chyba że masz pewność

> że sprężarka też padła.

Pewnosc bede mial jak odwiedze innych - jesli powiedza dokladnie to samo to moze chociaz bardziej ludzka cene zaproponuja wink.gif

Napisano

Zależy w jakim zakładzie to robisz. Czy czasami goście nie chcą z ciebie kasy zedrzeć. Ja kupiłem rok temu nowy skraplacz (używek nie polecam) dałem 350zł. Robocizny nie liczę, bo montowałem go samodzielnie.

Ja w mojej klimie długo eliminowałem nieszczelności, ale w końcu udało się. Za każdym razem po wymianie węża czy skraplacza nabijali mi klimę azotem, jeździłem tak parę dni i sprawdzaliśmy ile azotu zostało. Może zrób tak zanim zaczniesz zabawę z kompresorem.

Napisano

przeszedłem ostatnio podobną drogę.. kompresor lubi puszczac na oringu walka... koszty takie jak przedstawiłes, w tym powinna byc wymiana wszystkich uszczelek (nie pamietam ile, ale ok3 plus oring) i oczywiście nowy olej, najlepiej z barwnikiem(kontrastem). co do przedniej chłodnicy - u mnie powstala dziurka na przewodzie, dałem jej szanse poprzez spawanie jej. koszt - ok 50-100zł. za całośc moze cos opuszczą, jak sie potargujesz:). tylko trzeba uważac, bo mi podczas tych operacji uszkodził się prawdopodobnnie czujnik klimy, który kosztuje ok180-200zł. po prostu podczas demontazu dostały sie zanieczyszczenia do układu - tak odpowiedział fachowiec, na pytanie co mogło byc przyczyną uszkodzenia tego czujnika.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Podniesliscie mnie troche na duchu smile.gif W przyszlym tygodniu przejade sie po innych zakladach od klimy i jak cos bede wiedzial to zdam relacje smile.gif A firma w ktorej bylem faktycznie ma opinie drogiej... Pozdrawiam!

Napisano

> Podniesliscie mnie troche na duchu W przyszlym tygodniu przejade sie

> po innych zakladach od klimy i jak cos bede wiedzial to zdam

> relacje A firma w ktorej bylem faktycznie ma opinie drogiej...

> Pozdrawiam!

Możesz powiedzieć co to za firma?

Znalazłem w necie firmę www.auto-klima.pl . Wiesz coś o nich ?

Napisano
  • Autor

> Możesz powiedzieć co to za firma?

> Znalazłem w necie firmę www.auto-klima.pl . Wiesz coś o nich ?

Niestety tej firmy nie znam. Wiem za to ze jest partnerem firmy HELLA Polska. Ten warsztat w ktorym bylem tez byl i mial wygorowane ceny (tez sprzedawal chlodnice Nissens).

Napisano

Autosugestia jaka tym postem wyszła... Wczoraj mi ledwo 12*C dmuchało, dzisiaj znowu 5*C daje. Dziwne, bo normalnie i przy 30*C dmucha poniżej 10*C. Choć przyznam, że cholernie wilgotno było, woda skraplała się na parowniku jak głupia i leciała prawie ciurkiem. To chyba dlatego... A juz mialem pietra, że nieszczelność się wdała po miesiącu od konserwacji zlosnik.gif.

Napisano

Wszystko w normie, przy 32*C mam 7*C nadmuchu na 2 biegu wentylatora i o 1*C więcej przy 3 biegu. Nadmuch na kratki środkowe, skierowane maksymalnie w górę i szybciutko wymiesza powietrze gorące z zimnym dając całkiem przyzwoity klimacik w środeczku (teoretycznie powinno być o 5*C mniej, niż na zewnatrz, ale ja tam wolę utrzymywać 22 - 24 stopnie).

Napisano
  • Autor

> Autosugestia jaka tym postem wyszła... Wczoraj mi ledwo 12*C

> dmuchało, dzisiaj znowu 5*C daje. Dziwne, bo normalnie i przy

> 30*C dmucha poniżej 10*C. Choć przyznam, że cholernie wilgotno

> było, woda skraplała się na parowniku jak głupia i leciała

> prawie ciurkiem. To chyba dlatego... A juz mialem pietra, że

> nieszczelność się wdała po miesiącu od konserwacji .

U mnie, kiedy jeszcze mialem czynnik chlodzacy w ukladzie (tzn zaraz po napelnieniu wink.gif) przy 24*C mialem na kratkach 6*C, wiec chyba dzialala poprawnie smile.gif Gdyby tylko nie spierniczal mi gaz z wewnatrz... Slyszalem tylko czasem syczenie spod maski podczas pracy i po tygodniu wzbogacilem atmosfere o 900g chlodziwa frown.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dobra, bylem w warsztacie konkurencji smile.gif Uslyszalem ceny takie:

- uszczelnienie sprezarki 550 zl

- wymiana skraplacza + napelnianie - 900 zl (pytalem na jaki a oni na to ze roznie to bywa, daja co leci, Nissens, Behr, Delphi... ich ceny sie troche roznia ale cena calej uslugi taka sama zeby.GIF)

- sama wymiana skraplacza - 150 zl + napelnienie 150 zl

Ogolnie wyszlo cos kolo 200 zl drozej niz poprzednicy spineyes.gif

Bede potrzebowal nowego skraplacza - jaki kupic? Osobiscie jestem za Nissens bo jest jakas promocja (460zl), Delphi podobno stoi po 330 zl, Behr to okolo 520 zl, a moze cos innego poszukac? Jaka marka ma dobry stosunek jakosci do ceny?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.