Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea TD100 jak to faktycznie jest z tym autem

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!!!

czytam to forum od jakiegos czasu i wiele ciekawych rzeczy na temat mojego samochodu sie dowiedzialem ale mam jeszcze kilka pytan i postanowilem zapytac wiec

mam MAREE TD 100 z 96 roku kupilem ja z uwalonym sterowaniem wtrysku okazalo sie ze ta przyczyna byl oderwany kabel zasilania ECU przy wtyczce

Serwice fiata naprawil to wzial 250 zl i auto zaczelo jezdzic

pierwsza rzecza jaka zauwazyle to to ze auto strasznie wolno przyspiesz w zakresie obrotow 0-2500 po przekroczeniu 2500 nastepuje niesamowity przyplyw mocy wrecz wciska w fotel i tu moje pytanie czy wszystkie silniki TD 100 sie tak zachowuja czy tylko moj i jaka moze byc tego przyczyna?

pojezdzilem tak jakis czas ale zaczelo mnie to coraz bardziej denerwowac i zaczolem szukac przyczyny examinerem itp i jak dotad nic nie znalazlem nawet przeplywomiez wygloda na sprawny

trafilem w koncu do mechanika co mi powiedzial ze prawdopodobna przyczyna to "zawor dymienia" ktory to jest odpowiedzialny za dawkowanie paliwa wzgledem cisnienia turbiny (jakos tak mi to gosc wytlumaczyl jak tak nie jest to prosze mnie poprawic) i ze wygloda na to ze zawor za pozno podaje paliwo

Pon,iewaz zawor ten wg tego czlowieka jest gdzies schowany pod pompa wtryska i jest do niego trudny dostep stwierdzil ze mozna by bez wyciagania pompy napierw zwiekszyc mu dawke i tak tez zrobilismy - auto zaczelo dostawac mocy zaraz po 2000 tys obrotow czyli sytuacja sie troche poprawila

i tu poprosil bym kogos z wiedza na ten temat o wypowiedzenie sie

kolejny moj problem to zuzycie paliwa na trasie to 8.5L na 100km na autostradzie predkosc srednia ok 140 km/h

w miescie to roznie ale ponize 9 litrow niegdy nie zchdzi

a tragedia sie zaczyna kiedy wlaczam klime - zuzycie 11-13/100km czy moze ktos to porowwnac do zuzycia swojego TD100

a co do klimy to mam jeszcze jedno pytanie czy u Was tez tak jest ze po wciesnieciu magicznej gwiazdki auto zaczowuje sie tak jakby ktos ukradl nam z 50 koni albo doczepil naczepe TIRa

Na koniec mam prosbe czy ktos z forumowiczow kto mam fiata TD 100 mieszka w Pile lub w okolicach pozwolilby mi porownac moj silnik z jego itd

i jest moze ktos kto zna solidnego i obeznanego w TD mechanika w Pile i okolicach ? poprosze o namiar

Pozdrawiam

RobusG

Napisano
Te spalanie to masakra yikes.gifale pewnie to za sprawa tego majstra co tam pokrecil co nie co smirk.gif a jezeli chodzi o zawor to pewnie chodzi o recyrkulacje spalin tzw zawor egr
Napisano

Witam,

Wlasnie sam sie zastanawiam nad tym problemem. U mnie taki przypływ mocy następuje przy około 2000 - 2200 rpm - myslę ze to zakres przy którym startuje turbina. Pali ok 6,5 jak doleje rzepaku to trochę więcej 6.8 - 7.0 .

Z klimą faktycznie jest mulasty jak cholera. Można by go zdusić na jedynce przy ruszaniu. I z klimą jeszcze wyraxniej czuć tego kopa. Nie wiem ile spala z klimą ale az boję się sprawdzać po tym co napisałeś. EGR raczej nie ma na to wpływu bo ja całkiem zaslepiłem i nic nie pomogło. Kiedys ktos pisał ze to może wina prezpływomierza nie miałem okazaji nigdzie tego zbadać na examinerze.

Moze któryś z Krakowskich klubowiczów by mnie poratował badaniem za symboliczną złotówkę smile.gif.

Pozdrawiam,

Napisano

Mogę cię tylko pocieszyc, ze mioja pali w mieście 10 z właczoną klimą

W sobotę odbieram Matychę po remocnice głowqicy... teraz zobaczymy

Napisano

tak sobie czytam bo tez mam od niedawna brava z tym silnikiem czyli TD 100 rocznik 98 i zawsze myslalem ze to silnik z wtryskiem posrednim wiec tam nie ma przeplywki a moze sie myle ?

u mnie tez czuc ten przyplyw mocy powyzej 2500 obr

spalanie w miescie 8 litrow tyle ze to miasto angielskie wiec korki i kamery na kazdych swiatlach, czesto jedzie sie na 3 biegu 30 mil/h grr klimy nie mam

ile powinna przepalac brava z takim silnikiem ?

Napisano
  • Autor

> Te spalanie to masakra ale pewnie to za sprawa tego majstra co tam

> pokrecil co nie co a jezeli chodzi o zawor to pewnie chodzi o

> recyrkulacje spalin tzw zawor egr

przed podkreceniem dawki to niebylo wcale lepiej choc z klima mniej palil

Co do jazdy miejsckiej to jezdze na codzien po paryzu srednia predkosc 20km/h maskara!!!!

a co do zaworu dymienia to calkiem cos innego niz erg

to podobno taki zawor ktory miezy cisnienie turbiny i przy odpowiednim podaje konkretna dawke paliwa (pewnia ta co podaje u mnie przy 2500obr ) i ze podobno mozna to regulowac ale te chujkiz fiata schowali go dzies pod pompa i bez jej wyciagniecia to za cholere nim nie zakracisz - taka to oto jest wersja tego mechaniora podobno jedengo z lepszych w miesie PILA

Napisano
  • Autor

> tak sobie czytam bo tez mam od niedawna brava z tym silnikiem czyli

> TD 100 rocznik 98 i zawsze myslalem ze to silnik z wtryskiem

> posrednim wiec tam nie ma przeplywki a moze sie myle ?

> u mnie tez czuc ten przyplyw mocy powyzej 2500 obr

> spalanie w miescie 8 litrow tyle ze to miasto angielskie wiec korki i

> kamery na kazdych swiatlach, czesto jedzie sie na 3 biegu 30

> mil/h grr klimy nie mam

> ile powinna przepalac brava z takim silnikiem ?

w mojej marysi przeplywaka jest na 100% ( a a jej cena to juz osobna historia ) mialem ja w rekach ale za cholere nie wiem czy sprawna z odlaczona czy podlaczona zadnej ronicy nie odczuwam

i nie mam pojecia za co ona tam tak faktycznie odpowiad skoro ECU sreruje tylko katem wtrysku

a tak nawiazujac do elektroniki to moze ma ktos z Was pojecia za co odpowiada miernik wychylu pedalu gazu (czu jak tam to sie nazywa )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.