Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reanimacja ogrodzenia

Featured Replies

Napisano

Mam taką kilkunastoarową działkę, która otoczona jest siatką rozpiętą na słupkach. Z jednej strony złomiarze + czas zmasakrowali mi te słupki. Ogrodzenie ma fundament - tak na oko szeroki na 18-20 cm murek, nie wiem jak głęboko wkopany (stawiam, że nie głębiej niż 50-60 cm - jak będę na miejscu to odkopię i zobaczę). Murek jest trochę popękany, ale raczej spokojnie może być bazą dla kolejnego ogrodzenia, bo siedzi bardzo stabilnie. Miejsce jest raczej zasłonięte, więc konstrukcja nie musi być wyjątkowo reprezentacyjna. ;) Na razie ratowałem to wtykając wąskie rurki w te słupki ;] ale aż takiego dziadostwa nie chcę kontynuować...

Dajcie jakieś pomysły - strasznie nie chciałbym wykopywać tego betonu, bo to jest robota dla małej koparki albo gromadki ludzi. Poza tym to prosta droga, żeby obudzić żądania terytorialne ze strony sąsiadki. Kobieta wyraźnie ma putinowskie podejście do zdobywania nowych obszarów, więc ten murek wolałbym zachować również dla świętego spokoju.

Edit

Murek ma 22 cm szerokości, znalazłem w notatkach.

Edytowane przez GalaktycznyMlotChwaly

Napisano

Zależy w jakim stanie te słupki. Jeśli ok to bym rozciągnął zwykłą siatkę.

Można zrobić na wypasie z poziomych profili o przekroju prostokątnym pomalowanym na przykład na kolor grafitowy ale to będzie miało cenę jak za złoto.

Napisano
  • Autor
4 minutes ago, Cinek said:

Zależy w jakim stanie te słupki. Jeśli ok to bym rozciągnął zwykłą siatkę.

Można zrobić na wypasie z poziomych profili o przekroju prostokątnym pomalowanym na przykład na kolor grafitowy ale to będzie miało cenę jak za złoto.

Większość słupków to kompletne trupy. Muszą być wymienione. Te co zostały są w większości nadłamane i podratowane rurką, część ukradziona. Szkoda gadać. Nic drogiego i wypasionego się tam raczej nie utrzyma, bo ogrodzenie sąsiaduje z krzakami, więc spokojnie pod wieczór można "operować szlifierką" i kraść cenne metale ;) 

Napisano

No to uchlastać te rurki do jakiś 10 cm od betonu, dospawać na górę tej samej średnicy i wtedy dać siatkę ;)

Napisano
  • Autor
26 minutes ago, Cinek said:

No to uchlastać te rurki do jakiś 10 cm od betonu, dospawać na górę tej samej średnicy i wtedy dać siatkę ;)

Te rurki z kopa można ułamać przy samej powierzchni murku. Są całkowicie skorodowane i stoją na słowo honoru. Żadnego spawania nie da się zrobić. Zastanawiam się, czy np. nie dałoby się nawiercić murku, przykręcić tam jakichś słupków i zastosować tych paneli z siatki. Chodzi o to, żebym był w stanie zrobić to sam w weekendy, ewentualnie z pomocą syna lub kolegi.

Edytowane przez GalaktycznyMlotChwaly

Napisano

A czy w te otwory w starych rurkach nie da się włożyć nowych o mniejszej średnicy?

Napisano

Mogę wykonać :phi: Widzę to tak ;] Na dole dajesz markę z blachy około 8mm do tego przyspawany słupek, obojętne profil, rura. W marce 2-4 otwory 14mm i przez nie kotwione na kotwie chemicznej do tego Twojego betonu ;]

Napisano

Jak bez spawania to chyba zostaje kucie/wiercenie w fundamencie i osadzenie nowych słupków na klej czy tam beton.

Napisano
40 minut temu, GalaktycznyMlotChwaly napisał:

Te rurki z kopa można ułamać przy samej powierzchni murku. Są całkowicie skorodowane i stoją na słowo honoru. Żadnego spawania nie da się zrobić. Zastanawiam się, czy np. nie dałoby się nawiercić murku, przykręcić tam jakichś słupków i zastosować tych paneli z siatki. Chodzi o to, żebym był w stanie zrobić to sam w weekendy, ewentualnie z pomocą syna lub kolegi.

No to opierdzielić szlifierką na równo z murkiem a do środka kotwa chemiczna i rura o mniejszej średnicy która wejdzie w to co zostało.