Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wypoziomowanie brodzika

Featured Replies

Napisano

Kupiłem jakiś czas temu brodzik, wygląda on tak:

12890-7421ll.jpg.6da627a1ddc0346044084abcd3da0b02.jpg

No i mam problem z wypoziomowaniem. Producent niby zaleca przykładać poziomnicę po wszystkich krawędziach od góry i łapać ustawienie. Mi natomiast udało się go wyregulować tak, że punkty narożne A, B i C są na jednym poziomie. Celowo nie piszę, że krawędzie są w poziomie bo od A do B oraz od B do C są lekkie łuki w dół, max 3 mm na dłuższej i 2mm na krótszej krawędzi, po środku długości. Natomiast największe moje zdziwienie jest od od A, poprzez D, do punktu C. Gdzieś w okolicach D jest najniższy punkt i tam schodzi prawie do 10mm.

Teraz powstają dwa problemy: Czy nakładana na górę kabina prysznicowa będzie dobrze wyglądać i pracować na dolnej listwie kabiny, która to będzie zamontowana niżej w punkcie D i wyżej po bokach? I jak rozwiązać problem frontowej listwy ozdobnej, która ma jednakową wysokość a już widzę, że w okolicach D się nie zmieści a po bokach będą szpary?

Dopiero poznaję tajniki współczesnego wykańczania wnętrz a jeszcze dochodzi egzotyka w postaci specyficznych dla GB sposobów urządzania wnętrz. Ale czy przypadkiem ten wykonany z jakiegoś jakby żywicowo- betonowego odlewu brodzik nie jest najzwyczajniej krzywy i nie da się go przez to poprawnie zamocować? A może próbować go poziomować względem krawędzi A-D-C a olać te przyścienne? Tylko wtedy będzie widać krzywiznę na ścianie bo płytki mają być układane od krawędzi brodzika w górę.

Co myślicie?

Napisano

Mam podobnie płaski brodzik, tyle że prostokątny. Po kupnie, już w domu zorientowałem się, że nie jest płaski, tylko wykrzywiony w soczewkę. Musiał być nieodpowiednio przechowywany w magazynie, albo producent dał ciała. Do planowanego terminu montażu było jeszcze daleko, więc położyłem brodzik na podłodze i dociążyłem mu krawędzie. Po kilku miesiącach wróciła mu płaskość.

Swoją drogą, jeśli wybierzesz poziomowanie A-D-C, to sprawdź czy będzie dobrze spływała woda gdy wypoziomujesz.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, gondoljerzy napisał:

Mam podobnie płaski brodzik, tyle że prostokątny. Po kupnie, już w domu zorientowałem się, że nie jest płaski, tylko wykrzywiony w soczewkę. Musiał być nieodpowiednio przechowywany w magazynie, albo producent dał ciała. Do planowanego terminu montażu było jeszcze daleko, więc położyłem brodzik na podłodze i dociążyłem mu krawędzie. Po kilku miesiącach wróciła mu płaskość.

Swoją drogą, jeśli wybierzesz poziomowanie A-D-C, to sprawdź czy będzie dobrze spływała woda gdy wypoziomujesz.

Wnętrze brodzika ma bardzo wyraźne spadki w kierunku odpływu i nie zachodzi żadne ryzyko, że mógłbym je zniwelować montażem.

Z czego miałeś ten swój brodzik wykonany. Mój to jakiś odlew z masy ala-betonowej a z wierzchu powleczony jakimś tworzywem. Sztywność tego jego przeogromna, nie wchodzi w grę żadne wyginanie.

Napisano

Mój jest z rodzinki określanej jako ,,kompozytowy". Jakoś superciężki to on nie był, a nawet jakąś warstwę izolacyjną wklejoną ma. Czyli nietrafione porównanie.

Na twoim miejscu, sprawdziłbym czy kabina prysznicowa potrzebuje poziomej krawędzi A-D-C ? Jeśli potrzebuje, to za wielkiego wyboru nie masz. Jeśli nie potrzebuje, to i tak albo płytki będziesz musiał krzywo przycinać, albo listwę ozdobną dopasowywać (szlifowanie i/lub nadrabianie silikonem).