Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

NaPed kosiarki

Featured Replies

Napisano

Sprzęt to wiekowa kosiarka nac s460 z silnikiem briggsa. Mało uzywana, sprawna ale ostatnio coś jej dolega.

Po włączeniu napedu i uniesieniu kol, napęd działa. Jak się ją postawi na trawie to nie ma siły ruszyć.

Zębatki w przekładni zjechane? Czy może zabieraki przy kołach? Bo chyba nic innego tam nie ma?

Pasek oglądałem i się nie ślizga więc chyba ok.

Edytowane przez Chalek

Napisano
21 minut temu, Chalek napisał:

Sprzęt to wiekowa kosiarka nac s460 z silnikiem briggsa. Mało uzywana, sprawna ale ostatnio coś jej dolega.

Po włączeniu napedu i uniesieniu kol, napęd działa. Jak się ją postawi na trawie to nie ma siły ruszyć.

Zębatki w przekładni zjechane? Czy może zabieraki przy kołach? Bo chyba nic innego tam nie ma?

Stawiałbym na zębatki, chociaż jak sprzęt wiekowy, to powinny być jakieś metalowe, ale może z czasem też się wytarły.

W mojej dokładnie te same, co piszesz  objawy zmusiły mnie w zeszłym roku do wymiany - po trzech bodajże sezonach, no ale u mnie to już były z jakiegoś gównolitu zrobione. Model też NAC z silnikiem B&S i rozruchem elektrycznym, symbolu nie pamiętam

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, WBA napisał:

Stawiałbym na zębatki, chociaż jak sprzęt wiekowy, to powinny być jakieś metalowe, ale może z czasem też się wytarły.

W mojej dokładnie te same, co piszesz  objawy zmusiły mnie w zeszłym roku do wymiany - po trzech bodajże sezonach, no ale u mnie to już były z jakiegoś gównolitu zrobione. Model też NAC z silnikiem B&S i rozruchem elektrycznym, symbolu nie pamiętam

Zębatki masz na myśli te w przekładni?

Napisano
3 minuty temu, Chalek napisał:

Zębatki masz na myśli te w przekładni?

Tak, dokładnie. A tu fotka sprzętu

1650917168146.jpg

Napisano
  • Autor
12 minut temu, WBA napisał:

Tak, dokładnie. A tu fotka sprzętu

1650917168146.jpg

Bo jeszcze wyczytałem w instrukcji że jako pierwsze lecą  te co są w kołach. 

Teraz doczytałem że nie należy skręcać kosiarka przy załączonym napędzie. 😁

Napisano
1 minutę temu, Chalek napisał:

Bo jeszcze wyczytałem w instrukcji że jako pierwsze lecą  te co są w kołach. 

Teraz doczytałem że nie należy skręcać kosiarka przy załączonym napędzie. 😁

Stan tych w kołach łatwo sprawdzić - 1 śruba, zrzucić kółko i wszystko widać jak na dłoni.:cool:

A z tym skręcaniem z załączonym napędem coś jest na rzeczy ;] chyba się temu napędowi swojemu tym przysłużyłem. Ale majster jak mi pokazał te zdemontowane zębatki to faktycznie materiał to szajs jakiś był, nie metal.

Napisano
14 godzin temu, Chalek napisał:

Prawdopodobnie. Ślimak i ślimacznica nie są metalowe. Przerabiałem temat, niestety, trzeba kupić całą przekładnię, która nie jest tania.

Napisano

Niestety koszty naprawy napędu w budżetowych kosiarkach nierzadko są nieopłacalne. Możesz próbować szukać jakiejś uszkodzonej na przeszczep lub lawety z napędem i przekładać silnik z resztą flaków. Obawiam się, że najtaniej będzie olać napęd i zużyć trochę więcej kalorii pchając kosiarkę. Koszt przekładni to 200-300 zeta. Używkę z napędem w dobrym stanie można kupić za 500 zeta.

ps. ona ma na pewno silnik B&S a nie NAC T475?

Edytowane przez HerrMajki

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, HerrMajki napisał:

Niestety koszty naprawy napędu w budżetowych kosiarkach nierzadko są nieopłacalne. Możesz próbować szukać jakiejś uszkodzonej na przeszczep lub lawety z napędem i przekładać silnik z resztą flaków. Obawiam się, że najtaniej będzie olać napęd i zużyć trochę więcej kalorii pchając kosiarkę. Koszt przekładni to 200-300 zeta. Używkę z napędem w dobrym stanie można kupić za 500 zeta.

ps. ona ma na pewno silnik B&S a nie NAC T475?

Tak napewno.

To model nac S460VBS 

Aleeeeee rozebrałem to wszystko.

Noni co się okazuje 

Zębatki przy kołach w stanie idealnym.

Przekładnia  z zębatkami METALOWYMi żaden plastik. Stan idealny.

W trakcie montażu strzeliła linka napedu ta co załącza napęd. I chyba ona jest winna. Naciągnęła się, puściła i chyba za słabo zasprzeglala. Linka za 30 zł zamowiona...zobaczymy 😁