Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odkręceniem świec.

Featured Replies

Napisano

Witam. Niegdy jeszcze nie zabierałem się za wykręcenie świec. Udało mi się tylko jedną swobodnie wykrecić, widąc że są jeszcze dobre i pochodza troche ale trzy pozostałe nie chcą się odkręcić, tylko lekko drgają. Boję sie użyć siły bo zerwe gwint i naraq, wyminiac głowicy nie chcę, koszty i robocizna. Smarowałem płynem hamulcowym, ryskałem wd40 i jakoś nie idzie? co robić. Robiłem to na ciepłym (nie gorącym) silniku, moze na zimnym wyjdą? Nie wiem jak ktoś je poprzednio zakładał ale chyba nie zrobił tego dobrze. Pozdrawiam.

Napisano

Ja odkręcam te bardziej opoerne takim nasadowym kluczem + wygięta rurka o dźwigni +- 10cm - jak tak nie idzie to płace 10 zł i w warsztacie niech sie meczą smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja odkręcam te bardziej opoerne takim nasadowym kluczem + wygięta

> rurka o dźwigni +- 10cm - jak tak nie idzie to płace 10 zł i w

> warsztacie niech sie meczą

No ja też tak odkrecam i nic! W warsztacie. hmm rozwalą i powiedza że nie szło.

Napisano

Jak rozwalą to już ich problem - jak się będą wypierać to powiesz, że masz ubezpieczenie w DAS i od razu zmięknną... wink.gif

Napisano

raz widziałem lepszy trick wink.gif

gaz do zapalniczek* i zlanie nim świecy** ok.gif

*2 warunki:

- no palacz.gif

- silnik bardzo dobrze wystudzony

** za ew. zniszczenia nie odpowiadam grinser006.gif

Napisano

musisz krecic powoli , nie masz wyjscia ! wykrecaj i wkrecaj spowrotem swiece ale wiecej wykrecaj niz wkrecaj , i tak aż sie zała wykreci , urwiesz trudno , nie ma zmiłuj

Napisano

Ja bym raczej próbował na zimnym silniku, wkońcu to aluminium i rozszeża się pod wpływem ciepła, a kurczy jak zimny. Mój mechanik mówi, że jak coś robić przy alumnium to lepiej na zimnym.

Co do zerwanych gwintów nie musisz od razu wymieniać głowicy. Technika już u nas balszaja i naprawiają gwinty od świec bez rozbiórki silnika. W Białym koszt jednego otworu ok 50 PLN, ale też wali po porfelu.

Pozdrofka.

Napisano

> Witam. Niegdy jeszcze nie zabierałem się za wykręcenie świec. Udało

> mi się tylko jedną swobodnie wykrecić, widąc że są jeszcze dobre

> i pochodza troche ale trzy pozostałe nie chcą się odkręcić,

> tylko lekko drgają. Boję sie użyć siły bo zerwe gwint i naraq,

> wyminiac głowicy nie chcę, koszty i robocizna. Smarowałem płynem

> hamulcowym, ryskałem wd40 i jakoś nie idzie? co robić. Robiłem

> to na ciepłym (nie gorącym) silniku, moze na zimnym wyjdą? Nie

> wiem jak ktoś je poprzednio zakładał ale chyba nie zrobił tego

> dobrze. Pozdrawiam.

mialem ten probelm u siebie (podoobno temp. spalania gazu jets wyzsza moze sie dlatego zapiekly.

niestety ale musialem uzyc sily. nie zrywami tylko delikatnie powoli stopniujac sile.

wygladalo to jak bym sral ;-))) w przysiadzie z przodu klucz- tulejka dluga do gory a za trzpien do klucza wlozylem wiertlo 12 o dlugosci 50cm - lepsza dzwignia. na cale szczescie u mnie obylo siebez gwintowania silnika. polecam ale nie odpowiadam za szkody ;-)))

Napisano

Jest prostsze i bezpieczniejsze rozwiązanie na schłodzenie świec (ale chyba nieco droższe).

Kupujesz sprężone powietrze do czyszczenia elektroniki.

Na opakowaniu jest notka że można używać wyłącznie w pozycji pionowej. Zgadnij co się dzieje w pozycji poziomej (buteleczka poziomo) - wypływa skroplony gaz i baaaardzo mrozi. Gaz jest niepalny, w przeciwieństwie do zapalniczkowego.

Nie próbowałem na świecach, więc za wszelkie szkody/straty/odmrożone części ciała nie odpowiadam.

Pozdr,

Grid

Napisano

Ja bym proponował jakiś warsztacik. Dasz 10-15 zeta a jak wyrwią to niech się martwią. Jak bardzo zapieczone to mogą się ukręcić i co wtedy zrobisz? Sam pod garażem?

Napisano
  • Autor

> Ja bym proponował jakiś warsztacik. Dasz 10-15 zeta a jak wyrwią to

> niech się martwią. Jak bardzo zapieczone to mogą się ukręcić i

> co wtedy zrobisz? Sam pod garażem?

Spoko, jak macie jakies propozycje to piszcie, im więcej tym lepiej. Narazie świce są dobre wiec nie bede kombinował. Najgorzej że jak urwie się to auto STOP, i na holu i do mechaniora frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.