Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gniazdko w bagażniku

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś ?

Interesuje mnie gdzie mocować, gdzie podłączyć , którędy prowadzć kabelki itp.

Przeznaczenie - zasilanie lodówki.

Wczoraj podróżowałem z lodówką za siedzeniem kierowcy, bo kabelek dł. 1 m. ale przy pełnej osadzie pasażerskiej nie do przyjęcia

Czy ewentualnie dłuższy kabel i ciągnąć z kabiny?

Napisano

> Ma ktoś ?

> Interesuje mnie gdzie mocować, gdzie podłączyć , którędy prowadzć

> kabelki itp.

> Przeznaczenie - zasilanie lodówki.

> Wczoraj podróżowałem z lodówką za siedzeniem kierowcy, bo kabelek dł.

> 1 m. ale przy pełnej osadzie pasażerskiej nie do przyjęcia

> Czy ewentualnie dłuższy kabel i ciągnąć z kabiny?

Ja nie mam gniazdka, ale najprościej byłoby przeciągnąć zwykły kabel od skrzynki bezpieczników pod kierą bokiem od strony kierowcy pod dywanikami lub osłonami plastikowymi progów, przez tylnie siedzenie do bagażnika. Na kablu dałbym 10 A bezpiecznik, a na końcu gniazdko takie jak zapalniczkowe (kupisz w większości sklepów elektronicznych). Kabelek wsadziłbym w bagaźniku pod tapicerkę do wnęki z kołem zapasowym, żeby się bez sensu nie plątał. Jak włożysz lodówkę to sobie go wyciągniesz i podłączysz.

Napisano

dodatkowy kabel od zapalniczki/wraz z podświetleniem jej/ masz w tunelu środkowym. Służy do podłączenia zapalniczki w zestawie dla.......niepalących. zlosnik.gif serio. Więc możesz sobie od tego miejsca przedłużyć do bagażnika lub zamontować zestaw dla niepalących i kabel od lodówki starcza do bagażnika.

Napisano
  • Autor

> dodatkowy kabel od zapalniczki/wraz z podświetleniem jej/ masz w

> tunelu środkowym. Służy do podłączenia zapalniczki w zestawie

> dla.......niepalących. serio. Więc możesz sobie od tego

> miejsca przedłużyć do bagażnika lub zamontować zestaw dla

> niepalących i kabel od lodówki starcza do bagażnika.

Dedukuję, że leży on sobie gdzieś w okolicy dźwigni hamulca ręcznego. Muszę w takim razie zrobić odkrywkę

dzięki ,pozdr.

Napisano

> Dedukuję, że leży on sobie gdzieś w okolicy dźwigni hamulca ręcznego.

zdejmij pokrywk,ę tę co ma miejsca na monety, i tam napewno go złapiesz , ma końcówkę typową do zapalniczki. Może być jeszcze jeden - od sterowania lusterkami.

Napisano

> Ma ktoś ?

W zeszłym roku założyłem.Gniazdo jest przypiete poprzez katownik do plastiku gdzie zamontowany jest lewy tylny głosnik.kabel przeciągnołem pod tapicerką za gaśnica, pod tylnym siedzeniem, wprowadziłem do tunelu i podpiołem pod oryginalną zapalniczkę w konsoli.Wszystko działa bez zastrzeżeń ale jedna uwaga.Jak wyłączysz silnik to automatycznie odcinasz dopływ pradu do tego gniazdka.Moja lodówka ma opcje że może chodzic przy wyłączonym silniku i kontroluje stan naładowania akumulatora.Niestety przy wyłączonym silniku automatycznie odcięty jest dopływ pradu.Dla mnie to mało istotna sprawa ale może Ci się przydać.

Napisano
  • Autor

Niestety przy

> wyłączonym silniku automatycznie odcięty jest dopływ pradu.Dla

> mnie to mało istotna sprawa ale może Ci się przydać.

Dzięki

To mi odpowiada bo wolę mieć kontrolę nad czerpaniem energii z aku.

A tak przy okazji odkryłem ,że mam akumulator 60 Ah (firmy FIAAM) Do 1,2 były takie montowane? Czy mój poprzednik sobie zmienił.

Napisano

Poka fotkę , jak to wygląda zlosnik.gif

Napisano

> Poka fotkę , jak to wygląda

Dam fotkę jak wrócę z Chorwacji. Dzisiaj własnie wyjezdzam i jest trochę bieganiny.

Napisano

> Gniazdo jest przypiete poprzez katownik do plastiku gdzie zamontowany jest lewy tylny głosnik...

Założyłem sobie podobnie, pod głośnikiem, od razu potrójne zlosnik.gif

Zasilanie już wcześniej ciągnąłem z aku do radia dodatkowym kablem, więc ostatecznie (dorobione) gniazdko zapalniczki w tunelu środkowym działa non stop, a gniazdka w bagażniku mają jeszcze dodatkowy przełącznik.

P.S. W instrukcji mojej lodówki przeczytałem, że nie powinna podróżować w bagażniku...

Ale jak do tej pory nic się nie działo, a pracowała bez przerwy po 20 godzin...

Grunt to dobrać wysokość lodówki tak, żeby została nad nią jeszcze jakaś przestrzeń. Mam nieco głębszy bagażnik (dojazdówka) i w sam raz mi się mieści lodówka 25-litrowa...

Napisano
  • Autor

> P.S. W instrukcji mojej lodówki przeczytałem, że nie powinna

> podróżować w bagażniku...

Piszą dlaczego?

Napisano

> Piszą dlaczego?

Wentylacja. Ja mimo to wożę w bagażniku. Ale ja nad morze mam 100 km. zlosnik.gif

Napisano

> Wentylacja. Ja mimo to wożę w bagażniku. Ale ja nad morze mam 100 km.

do jakiej temp. chłodzi Ci jak ją w bagażniku wozisz przy temperaturach panujących obecnie??

Obstawiam, że temperatura w bagażniku bedzie koło 40'C hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Wentylacja. Ja mimo to wożę w bagażniku.

Moja lodówka ma 27 l i na wysokość dotyka do półki . Dlatego planuje jaździć z lodówką ale bez półki

Ale ja nad morze mam 100 km.

To u was nie ma morza? icon_eek.gif

Jeździsz do Gdańska? zlosnik.gif

Napisano

> do jakiej temp. chłodzi Ci jak ją w bagażniku wozisz przy

> temperaturach panujących obecnie??

Nie mam w lodówce termometru.

> Obstawiam, że temperatura w bagażniku bedzie koło 40'C

Obstawiam 23'C zlosnik.gif

Napisano

> Nie mam w lodówce termometru.

na oko grinser006.gif

> Obstawiam 23'C

hmm.gif, dopomagasz jakimiś wkładami?? Obstawiam że nie.

Napisano

Dziś zainspirowany tematem postanowiłem zrobić sobie gniazdo zapalniczki w bagażniku.

Potrzebne rzeczy ( gniazdo i kawałek kabla) zanabyłem z wsklepie moto za circa 15 zika. Reszta z przydomowego garażu grinser006.gif

277107433-IMG_1356.jpg

Gniazdo ma 3 wtyki: masa, plus na zapalniczkę i plus na podświetlenie. Kabel plusowy zatem został zmostkowany na podświetlenie. końcówki doczekały się zarobinia wsówek.

277107435-zapalniczka002.jpg

Po obadaniu miernikiem który wtyk do czego - wsówki powędrowały na swoje miejsca.

277107437-zapalniczka003.jpg

Jako, że chciałem mieć prąd w gnieździe tak jak i w orginale dopiero po przekręceniu kluczyka na zapłon - zasilanie zostało pociągnięte z tego samego kabla co idzie do gniazda w kabinie. Kabel przeciągnąlem z bagażnika pod kanapą i pod plastikowymi osłonami progów do przodu auta. Następnie trafił za konsole w rejon bezpieczników. Tam doczekał się stosownego zamocowania.

277107440-zapalniczka004.jpg

Samo gniazdo początkowo sobie wisiało, ale na szybko umieściłem je tak. Plastikowa puszka z gniazdem zapalniczki przykręcona jest do spodniej częsci maskownicy głośników tylnych. Jest tam specjalne miejsce na wkręt.

277107441-zapalniczka005.jpg

Niestety w sklepie dostępne bylo tylko podświetlenie bursztynowe nad czym najbardziej boleje zlosnik.gif

teraz jestem gotowy na wakacyjne wyjazdy biglaugh.gif

277107442-zapalniczka006.jpg

post-23559-14352471735316_thumb.jpg

Napisano

Sądzę, że lodówka nie powinna jednak pracować w bagażniku bo nie ma w nim wystarczającej wymiany powietrza (tylko mały lufcik). Typowa agregatowa lub peltierowa (na ogniwo Peltiera) lodówka musi mieć chłodzenie wymiennika ciepła. Jeśli tego nie będzie to temperatura w zamkniętej przestrzeni (bagażnik) będzie rosła a za nią także temp. wewnątrz lodówki.

Problem można rozwiązać odkrywając przestrzeń bagażnika np. poprzez zdjęcie półki albo złożenie tylnej kanapy.

Napisano
  • Autor

> Dziś zainspirowany tematem postanowiłem zrobić sobie gniazdo

> zapalniczki w bagażniku.

Pięknie zrobione.

Ja podjąłem decyzję ,że zainstaluje drugie gniazdko na końcu tunelu środkowego , bazując na zlokalizowanych, fabrycznych kabelkach. Jestem na etapie poszukiwania gniazdka z zielonkawym podświetleniem

pozdr

Napisano

> Pięknie zrobione.

> Ja podjąłem decyzję ,że zainstaluje drugie gniazdko na końcu tunelu

> środkowego , bazując na zlokalizowanych, fabrycznych kabelkach.

> Jestem na etapie poszukiwania gniazdka z zielonkawym

> podświetleniem

> pozdr

Jak chce mieć lodówke w kabinie to kabel w zupełności wystarcza do przedniego gniazda. Teraz testuje wożenie lodówki w bagażniku - jak narazie się sprawdza nieźle ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak chce mieć lodówke w kabinie to kabel w zupełności wystarcza do

> przedniego gniazda.

Mnie też starczy kabel do bagażnika jak zrobie gniazdko przy popielniczce pasazerów tylnich

Teraz testuje wożenie lodówki w bagażniku -

> jak narazie się sprawdza nieźle

Ta Twoja lodówka leży na boku czy mi się wydaje?

Napisano

> Ta Twoja lodówka leży na boku czy mi się wydaje?

Narazie tak, lepsza wetylacja jest> na pionowo to półka jest zaraz nad wentylami....

Napisano
  • Autor

> Narazie tak, lepsza wetylacja jest> na pionowo to półka jest zaraz

> nad wentylami....

Nie wiedziałem ,że tak też może pracować, ja zdejmuję półkę na wypady z lodówką bo moja dotyka do półki

Napisano

> Nie wiedziałem ,że tak też może pracować,

a czemu nie?? bez problemu.

ja zdejmuję półkę na wypady

> z lodówką bo moja dotyka do półki

bez półki mi nie pasuje. Nie mam ochoty żeby zaglądał mi ktoś do kufra...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.