Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jadę na ostatni przegląd gwarancyjny

Featured Replies

Napisano

Jadę na ostatni przegląd gwarancyjny, 2 lata mijają w lipcu.

Nakręcone 60000km.

Macie pomysły na co zwrócić uwagę?

Generalnie w Stilonie raczej OK.

Do wymiany dźwignia migacza

Coś stuka z tyłu

Sprzęgło trochę skrzypi pod nogą

Delikatnie falują obroty

Podcieka skrzynia (tak powiedział mechanik zmieniający klocki)

Siady jakieś gumki od zacisków w tylnych hamulcach

Napisano

> Jadę na ostatni przegląd gwarancyjny, 2 lata mijają w lipcu.

> Nakręcone 60000km.

A po co jechać na ostatni przegląd gwarancyjny? niewiem.gif Albo jedziesz na przegląd do ASO i będziesz jeździł jeszcze 10 lat póki gwarancja na blachy obejmuje, albo olewasz ASO i gwarancję na perforację i robisz przeglądy w warsztatach niezależnych lub sam. zlosnik.gif

> Macie pomysły na co zwrócić uwagę?

> Generalnie w Stilonie raczej OK.

> Do wymiany dźwignia migacza

> Coś stuka z tyłu

> Sprzęgło trochę skrzypi pod nogą

> Delikatnie falują obroty

> Podcieka skrzynia (tak powiedział mechanik zmieniający klocki)

> Siady jakieś gumki od zacisków w tylnych hamulcach

Naprawiaj to w ramach gwarancji jak najszybciej. Bo im dłużej będziesz zwlekał, tym więcej ASO będzie robiło problemów z uznaniem naprawy w ramach gwarancji. sick.gif

Napisano

> Naprawiaj to w ramach gwarancji jak najszybciej. Bo im dłużej

> będziesz zwlekał, tym więcej ASO będzie robiło problemów z

> uznaniem naprawy w ramach gwarancji.

Teraz to już bez znaczenia hmm.gif - bo nawet jeśli gwarancja kończy się ostatniego dnia lipca, to taka naprawa i tak będzie się kwalifikować jako "koszty krytyczne". Dwa ostatnie miesiące są takie problematyczne - ASO będzie się przed tym bronić jak tylko może.

Napisano
  • Autor

Właśnie jestem na przeglądzie.

Doszła jeszcze:

WYMIANA TARCZ Z PRZODU - tego sie nie spodziewałem.

Niestety juz nie na gwarancji.

Parę złoty to kosztuje.

Napisano

" przegląd do ASO i będziesz jeździł jeszcze 10 lat póki gwarancja

na blachy obejmuje, albo olewasz ASO i gwarancję na perforację i

robisz przeglądy w warsztatach niezależnych lub sam."

pozwolę sobie zauważyć że gwarancja na perforację podobno wynosi 12 lat w Stilo - wozie, tak mnie poinfromowała pani na zielonej linii, gdy zgłaszałem po gwarancji gnijącą,niedziałającą instalację pokrywy bagażnika.

Napisano

Przyznaj się, który serwis cię udoił ? Chcę wiedzieć tylko tak dla statystyki.

Ja swoje pierwsze klocki wymieniełem po 55000 km nie tykając tarcz nic, niebawem zmienię kolejne (obecnie 96000), i plan jest jedynie toczenia tarcz. Klocki jakieś hiszpańskie(kolega mechanik z poza aso polecał i takie założył), ciche, mało pylą.

Te twoje tarcze to walenie klienta w rogi - dałeś sobie je wymienić ?

Swoją drogą, jesli chodzi o stemple w książce po gwarancji, to polecam takie rozwiązanie:

1. kupujesz własne materiały na przegląd (filtry, oleje - i to wszystko ),

2. Umawiasz się na sobotę czy jak masz cas w serwisie typu:

Mława, Skierniewice, Łowicz, Siedlce i zlecasz wykonanie przeglądu okresowego z użyciem twoich materiałów.

Gwarantuję że koszt robocizny nie będzie wyższy niż 150 pln (faktura), a w tym masz:

podłaczenie do examinera z kasowaniem błędów i rejestracją przeglądu w pamieci komputerka samochodu - czyli wyciszenie wycia po każdym uruchomieniu (poza przegladem kosztuje to 80 pln najmniej),

regulację zbieżności ( poza przeglądem co najmniej 50 pln),

pewnie regulację świateł,

wymianę tych filtów i oleju co je dasz,

no i przede wszystkim :

stempel w książce gwarancyjnej i rejestrację twego przeglądu w systemie serwisowym (czyli tak, aby to widzieli w bielsku i turynie).

Natomiast wszelkie hamulce, serwis klimy, rozrządy itd itp, tam gdzie taniej a nie tam gdzie flaga FIAT wisi.

Napisano

> pozwolę sobie zauważyć że gwarancja na perforację podobno wynosi 12 lat w Stilo - wozie, tak mnie poinfromowała pani na zielonej linii

Czytaj uważnie. zlosnik.gif

Quote:

będziesz jeździł
jeszcze 10 lat
póki gwarancja na blachy obejmuje

W momencie gdy kończy się gwarancja mechaniczna, to zostało jeszcze tylko 10 lat na blachę. 270751858-jezyk.gif

> gdy zgłaszałem po gwarancji gnijącą, niedziałającą instalację pokrywy bagażnika.

To akurat nie podlega pod gwarancję na blachy. 270751858-jezyk.gif Jeśli Ci to zrobili w ramach gwarancji, to jesteś wielkim szczęściarzem. wink.gif

Napisano

> Albo ostro jeździsz, albo Cię nacięli. Czy wasze tarcze hamulcowe

> też są do wymiany?. IMHO tarcze przy normalnym użytkowaniu

> powinny wytrzymać więcej niż 60kkm.

Dokladnie ! U mnie mają prawie 50kkm i jeszcze drugie tyle wytrzymają .

Napisano

> Dokladnie ! U mnie mają prawie 50kkm i jeszcze drugie tyle wytrzymają

Ja w MW JTD po 20 kkm miałem do wymiany. Po 40 kkm znowu były do wymiany. Wszystko to przy raczej spokojnym jeżdżeniu hmm.gif

Napisano

> Ja w MW JTD po 20 kkm miałem do wymiany. Po 40 kkm znowu były do wymiany. Wszystko to przy raczej spokojnym jeżdżeniu

Raczysz żartować. crazy.gif Dobijam do 40 kkm i rant na przednich tarczach jest wyczuwalny, ale mało. IMO spokojnie dociągnę do 100 kkm. Tylne tarcze nie wiedzą jeszcze co to jest rant. zlosnik.gif

Napisano

> Raczysz żartować.

Ani trochę, przy czym mówię tylko o przednich hamulcach - za każdym razem była mierzona grubość tarcz: na pierwszym przeglądzie grubość była jeszcze powyżej limitu, ale do wymiany były klocki. Z pomiaru wynikało też, że do następnego przeglądu tarcze nie wytrzymają, więc wymienione zostały na nowe. Niedługo po tyum przeglądzie był jakiś spot Stilomaniaków na Bielanach i pamiętam że pawcio podziwiał nowiutkie naklejki z kodami paskowymi na moich przednich tarczach. hehe.gif

Na drugim przeglądzie była ta sama historia: klocki do wymiany, tarcze zużyte w 3/4, więc wymieniono wszystko.

Z tyłu nie widać było jakichś większych śladów zużycia - hamulce były rozbierane tylko w celu przeczyszczenia/przesmarowania.

Napisano

> Ja w MW JTD po 20 kkm miałem do wymiany. Po 40 kkm znowu były do

> wymiany. Wszystko to przy raczej spokojnym jeżdżeniu

Przez pierwszy rok mój Stilak dostawał ostro po d....

Drugi rok delikatniej , ale nadal moc i moment są te same i tarcze wytrzymają do 80-100kkm.

We wszystkich czterech Stilakach tarcze wytrzymywały więcej niż

20kkm.

Pozdr

Napisano

Moje auto ma 40 tkm, tarcze wykazują lekkie zużycie ale do 60 a może nawet 80 tkm pociągną! I bynajmniej nie przy spokojnej jeździe! smile.gif

Napisano

> Moje auto ma 40 tkm, tarcze wykazują lekkie zużycie ale do 60 a może

> nawet 80 tkm pociągną!

Ale tutaj kluczowe jest chyba to, co się rozumiue pod pojęciem "lekkiego zużycia". biglaugh.gif AFAIR w przypadku Stilo JTD zmniejszenie grubości o ~1.8 mm (tu się musiałbym upewnić, ale na pewno jest to wartośc w granicach 2mm) kwalifikuje tarcze na śmietnik - i mimo że na oko wyglądają super-hiper-i-w-ogóle, to pomiar suwmiarką je dyskwalifikuje.

U mnie 20kkm przebiegu "zdejmowało" z grubości tarczy jakieś 1.5mm - i efekty były idealnie powtarzalne.

Napisano

Bardzo bym chciał wymieniać we wszystkoch samochodach tarcze co 20 tkm, nie ma bicia, nie ma zastanawiania sie jakie jest zużycie... tylko że to mało realne! Kogo na to stać??

Normy podaja że przy ok 2 mm ubytku pow ciernej tarcze powinno się wymienić! Ale nie trzeba... I wiekszośc ludzi tak nie robi.... Czy skoro na tarczach można było przejeździć jeszcze pare tkm to nie mogłeś Daniel tego zrobić?? Przecież nie musiałeś jeździć do następnego przeglądu, mogłeś przyjechać wcześniej!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.