Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypadający zapłon/gaśnięcie auta - 1.2 16V PII Bosch

Featured Replies

Napisano

Cześć, od dłuższego czasu walczę z pewnym problemem, do którego już podchodziłem na różne sposoby.

Silnik 1.2 16v z Punto II do 2003 roku na sterowniku Bosch z dwoma kostkami, elektryczna przepustnica (działa) i sekwencja gazowa (działa)

Generalnie w aucie od dłuższego czasu występują podejrzewam, że problemy z zapłonem.

W okolicach czerwca/lipca 2022 auto potrafiło nie odpalać przez bardzo długi czas aż do rozładowania akumulatora i potem ponownie jazda z tematem - został wymieniony czujnik położenia wału korbowego, nie zmieniło to za wiele. - dodatkowo szarpanie podczas jazdy, mianowicie przy stałej jeździe lub dodawaniu gazu auto jakby miało chwilowe odcięcie iskry albo paliwa

Została wymieniona cewka zapłonowa, bo auto zaczęło chodzić na 3 zamiast 4 garów - to akurat pomogło.

Auto od sierpnia przeszło przegląd silnika, wymiana UPG itp. Po przejechaniu około 2500km auto ponownie zaczęło mieć problemy z odpalaniem ale tym razem już wygląda to zupełnie inaczej, mianowicie nadal potrafi nie odpalić od razu, ale teraz w trakcie jazdy zdarza się, że nie reaguje w ogóle na gaz - mianowicie auto załóżmy przy 80km/h cały czas przy chodzącym równo silniku jedzie, ale nie reaguje na gaz i gaśnie (elektryczna przepustnica - sprawna).

Nie wiem już gdzie szukać, części mogę podmieniać w kółko ale efektu nie widać. Dodam jedynie, że jest problem z komputerem na pewno, bo po zrobieniu obwodu do OBD nie idzie z czytać błędów, bo ECU nie łączy się z OBD (znalezienie drugiego sprawnego ECU do tego silnika jest niemal niemożliwe, a sprawdzić można to dopiero po zdjęciu immo, więc nie ma mowy o odesłaniu sterownika z powrotem).

Proszę o pomoc w temacie albo propozycje, gdzie mogę szukać przyczyny, tak aby może w końcu rozwiązać problem na stałe.