Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskaznik temperatury po wymianie uszczelki pod glowica

Featured Replies

Napisano

Wlasnie wymienilem uszczelke pod glowica.wraz z wymiana byly planowane glowice oraz przy okazji wymieniony zostal termostat.zauwazylem ze po wymianie termostatu na nowy oraz wymianie uszczelki na wskazniku temp wskzowka znacznie szybciej podnosi sie do ok 90C (wystarczy ze przejade 2 lub 3 km)

i mam takie wskazanie na wskazniku na jakie przy starym termostacie (ktory byl wymieniany w listopadzie br.) potrzebowalem ok 30 min porzadnej jazdy.

Moje pytanie zeby.GIFlaczego wczesniej potrzeba bylo wiecej czasu zeby wskaznik zaczol pokzaywac wzrost temp a teraz dzieje sie to w mgnieniu oka.CZy jest cos nie tak z termostaetm ?a moze sa to normalne objawy po planowaniu glowice i wymianie uszczelki?CZy po calym tym zabiegu wymian trzeba jeszcze np po 1000 km cos dokrecic (glowice) cos poprawic?

Jest to dla mnie b wazne bo za pare dni jade astrolotem na urlop i nie chce zeby spotkaly mnie nie mile przygody.

Czekam na wasza pomoc

Napisano

wymiana uszczeli i planowanie głowicy nie miał nic z tym wspólnego. Poprostu teraz masz założony dobry termostat.

pozdrawiam

Napisano

> Moje pytanie laczego wczesniej potrzeba bylo wiecej czasu zeby

> wskaznik zaczol pokzaywac wzrost temp a teraz dzieje sie to w

> mgnieniu oka.

Starty termo nie domykał się widocznie do końca tak jak powinien, tylko pozostawał pół otwarty, więc nadmierna część wody uciekała do dużego obiegu, gdzie była chłodzona. Stąd też dłużej się nagrzewał. W finalnych przypadkach uniemożliwia to wogóle nagrzanie się wody.

Nowy jest OK, więc optymalna temp pracy uzyskiwana jest szybciej.

> Czy

> po calym tym zabiegu wymian trzeba jeszcze np po 1000 km cos

> dokrecic (glowice) cos poprawic?

Jak zrobione porządnie to nie trzeba nic robić

Napisano
  • Autor

> wymiana uszczeli i planowanie głowicy nie miał nic z tym wspólnego.

> Poprostu teraz masz założony dobry termostat.

> pozdrawiam

Ale przed wymiana uszczeli i termostatu,tamten tez byl dobry,byl niedawon wynieniany,a mechanior wymienil go przy okazji gdy i tak byl zrzucony rarzadz.

Napisano
  • Autor

> Starty termo nie domykał się widocznie do końca tak jak powinien,

> tylko pozostawał pół otwarty, więc nadmierna część wody uciekała

> do dużego obiegu, gdzie była chłodzona. Stąd też dłużej się

> nagrzewał. W finalnych przypadkach uniemożliwia to wogóle

> nagrzanie się wody.

> Nowy jest OK, więc optymalna temp pracy uzyskiwana jest szybciej.

> Jak zrobione porządnie to nie trzeba nic robić

Co masz na mysli piszac jak wszystko zrobione to nie trzeba nic robic?Co do termostatu to wynika z tego ze tamten Twoim zdaniem byl zwalony skoro wskazowka na wskzniku podosila sie wolniej a przy tym po ok 2 km mam juz ok 90 C TAK?Czy jest jakies inne wytlumaczenie zachowania termostatu?Nie wiem moze to moje zludzenie ale wydaje mi sie ze teraz po planowaniu i wymianie uszczelki znacznie szybciej i mocniej silnik mi sie grzeje moze tak byc?

Pozdrawiam.

Napisano

Głowicę przykręca się raz, wg ustalonej kolejności śrub i z ustaloną mocą kluczem dynamometrycznym lub na wyczucie majstra. wink.gif Nic się później nie dokręca.

Mam nadzieję, że uszczelka dobra i dobrze położona i nie ogranicza przekroju kanałów w bloku, co mogłoby powodować wzrost temperatury.

Termostat termostowi nie równy. Mają odchyłki dochodzące do kilku stopni. Najważniejsze, żeby wskaźnik nie wchodził szybko na pole gdzie załącza się wentylator, a to że się szybko nagrzewa to dobrze i zostanie docenione zimą.

Po remontach tak już jest, że odczuwa się, że auto jkby nie to samo. Trzeba się przyzwyczajć.

Pozdrawiam. smile.gif

Napisano

> Co masz na mysli piszac jak wszystko zrobione to nie trzeba nic

> robic?

Dokładnie to co napisał powyżej kolega Marcin61

> Co do termostatu to wynika z tego ze tamten Twoim zdaniem

> byl zwalony skoro wskazowka na wskzniku podosila sie wolniej a

> przy tym po ok 2 km mam juz ok 90 C TAK?

Jest ciepło, więc i silnik szybciej się nagrzewa. Sam zauważysz, że gdy temperatury opowietrza znacząco spadną, to proces nagrzewania się troszkę wydłuży. Z tego, co piszesz wszystko jest OK,nagrzewa się tak jak powinien. ok.gif

Powody do zmartwienia byłyby dopiero, gdyby wskazówka zaczęła wjeżdżać na czerwone pole

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.