Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.5 dCi

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów! jestem z sąsiedniego kącika - skośnookie - i postanowiłem się tu poradzić. Mam pytania dotyczące silnika 1.5 dCi 82 KM - produkcja renault (mam taki w nissanie almerze):

1. Jak sprawuje się ten silnik i na co zwracać uwagę (np. ponoć po jeżdzie należy zostawić go na biegu jałowym na 2-3 min, aby turbina ostygła)?,

2. Jaki olej do niego stosować (zalecana klasa lepkości 10W40) i co ile najlepiej wymieniać (ksiązka serwisowa: przeglądy co 30000 km lub co 2 lata)?,

3. Czy to prawda, że te silniki szybko "wysiadają" (niektórzy już jej wymieniali na nowe)?

Za wszelkie odpowiedzi i inne sugestie z góry dziękuję! smile.gif

Napisano

> Witam kolegów! jestem z sąsiedniego kącika - skośnookie - i

> postanowiłem się tu poradzić. Mam pytania dotyczące silnika 1.5

> dCi 82 KM - produkcja renault (mam taki w nissanie almerze):

Witam! Mam taki motor w moim cliaku ok.gif

> 1. Jak sprawuje się ten silnik i na co zwracać uwagę (np. ponoć po

> jeżdzie należy zostawić go na biegu jałowym na 2-3 min, aby

> turbina ostygła)?,

Puki co przejechaem nim 60kkm i poza czyszczeniem takiego zaworu powrotnego od spalin (lekko traci moc) za 80pln, jedzi bezbłędnie, trzeba pilnować żeby nie zatankować badziewnego paliwa (jeden wtryskiwacz ponoć kosztyje ok. 1,5kpln sick.gif), nie wstawiać w palnik "na zimno" i nie gasić "na gorąco" i będzie ok ok.gif ale to zasada dotycząca wszystkich silników z turbiną.

> 2. Jaki olej do niego stosować (zalecana klasa lepkości 10W40) i co

> ile najlepiej wymieniać (ksiązka serwisowa: przeglądy co 30000

> km lub co 2 lata)?,

taki olej jest fabrycznie , ja leję Mobil 5W50, jak skrócisz dystans między wymianą to nic się nie stanie, jeśli ostro wstawiasz lub jazda po mieście to nawet wskazane ok.gif

> 3. Czy to prawda, że te silniki szybko "wysiadają" (niektórzy już jej

> wymieniali na nowe)?

nigdy o tym nie słyszałem, wymieniali niektórzy turbinę ale to wskutek zlej eksploatacji (patrz wyżej), więcej info dostaniesz na stronce www.krc.prv.pl tam ten motorek jest dość popularny ok.gif

> Za wszelkie odpowiedzi i inne sugestie z góry dziękuję!

z czystym sumieniem polecam ten silnik, ładna dynamika przy niskim spalaniu (w trasie miałem 3,8 l/100km) ok.gif i dużej kulturce pracy. Tej zimy zapalił bez problemów przy mrozie -32 st. C, bez zadnych dodatków do paliwa, leję głównie Shell Vpower i Orlen Verva, przy takim spalaniu można sobie pozwolić 270635636-JUMP2.gif

Powiem ci tylko, że sam rozważałem zmianę auta na Almerę z tym motorem, ale Nissan przestał je oferować crazy.gif, więc chyba nie kupię nissana frown.gif

imo ten silnik jest najfajniejszą częscią mojego auta brawo.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

Dzięki za dobre 20.GIFsmile.gif rady, bo już wątpiłem beksa.gif (po wypowiedziach na innych forach) w ten silnik. Postanowiłem, więc sięgnąć do żrodła - renault smile.gif

Napisano

Robilem ostatnio takie clio z 1.5 dci

- po 80 tysiach jedna szklanka regulacji zaworow do wymiany.

(walek zacza wyluszczac material ???80 tysie???)

- samochod jezdzi w firmie i po nastepnych 15 tysiach zaczal brac 2 l oleju na 1000 km!!!!!!

Jak juz wyzej kolega powiedzial , sprawne uzytkowanie to podstawa,ale nei mam przekonania co do jakosci materialow z ktorych jest wykonany osprzet silnika, poniewaz takie zuzycia po takim przebiegu to masakra.

Pozdr.

Napisano

Ten silnik to jakaś pomyłka , bierze olej od nowości ( 1 litr /10tyś km).

Według Reno to jest OK "nalezy dolewać" - cytat z Kiljańczyka.

Olej biorą wszystkie , które znam , około 15 sztuk.

W zimę bardzo długo się rozgrzewa , w środku jest zimno , ja nie polecam tego motoru.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ten silnik to jakaś pomyłka , bierze olej od nowości ( 1 litr /10tyś

> km).

> Według Reno to jest OK "nalezy dolewać" - cytat z Kiljańczyka.

> Olej biorą wszystkie , które znam , około 15 sztuk.

no to ja mam jakiś "felerny" egzemplarz i moich dwóch sąsiadów też grinser006.gif bo od wymiany do wymiany (30kkm) ubywa tak na oko ok 0,2- o,4 l.

> W zimę bardzo długo się rozgrzewa , w środku jest zimno , ja nie

> polecam tego motoru.

długie rozgrzewanie się potwierdzam, jest to spowodowane wysoką sprawnością energetyczną silnika. Po prostu mniej pracy idzie w ciepło (czyli straty) a więcej w siłę napedzającą pojazd. Niema nic za darmo.

Weź za przykład stare diesle, 2- 2,5 l pojemności a moce 60-80 KM, ale grzanie miały prima sorta, teraz 100KM z silnika 1,5l nie jest dziwne i przyspieszenie do 100km 10-12s. też. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.