Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

XC 60 D3 2016r Wypalanie DPF na postoju

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie dotyczące wypalania DPF podczas postoju. Mam dość daleko do najbliższej autostrady czy drogi ekspresowej, więc wypalanie DPF podczas jazdy nie bardzo wchodzi w grę. Mam to auto około 3 tygodni, a poprzedni właściciel dojeżdżał nim do pracy około 5 km przez miasto. W związku z tym zastanawiam się nad dwiema opcjami i która jest skuteczniejsza i mniej szkodliwa dla silnika.
1/ Jazda na niskim biegu i wysokich obrotach (między 2.5 a 3 tys) przez kilkanaście minut
2/ Wypalanie na postoju na wysokich obrotach.
Nie mam na desce rozdzielczej ikonki mówiącej konieczności wykonania tej czynności, więc pozostaje mi to zrobić na 'wszelki wypadek'.
Jakie mogą być ewentualnie oznaki, że filtr ten wymaga wypalenia? Auto ma 226tys km i podczas jazdy spisuje się świetnie, przyspieszenie całkiem całkiem (prędkości jeszcze nie miałem okazjo sprawdzić). Jest to wersja D3, ale z chiptuningiem, więc ma 190KM.
Jeszcze przy okazji pytanie odbiegające od tematu. Czy podczas jazdy sugerujecie się informacją o konieczności wrzucenia wyższego biegu, co z kolei wiąże się z jazdą na niższych obrotach, np podczas jazdy z prędkością 80km/h obroty na 4 biegu są lekko ponad 2,1 tys/min, a komputer chce, abym wrzucił 5 bieg i obroty spadają do około 1500. Nie robię tego, bo wydaje mi się, że jednak lepiej, aby obroty były co najmniej 2 tys. Oczywiście autko ma manualną skrzynię

Edytowane przez jacekni

Napisano

Miałem takie auto z tym silnikiem i raz w miesiącu przeganiałem je po autostradzie z maxymalną dozwolona szybkością!

I w sumie nawet nie wiedziałem ze jest jakiś dpf :skromny:

• 9 miesięcy później...
Napisano
W dniu 12.04.2023 o 20:56, jacekni napisał(a):

Mam pytanie dotyczące wypalania DPF podczas postoju. Mam dość daleko do najbliższej autostrady czy drogi ekspresowej, więc wypalanie DPF podczas jazdy nie bardzo wchodzi w grę. Mam to auto około 3 tygodni, a poprzedni właściciel dojeżdżał nim do pracy około 5 km przez miasto. W związku z tym zastanawiam się nad dwiema opcjami i która jest skuteczniejsza i mniej szkodliwa dla silnika.
1/ Jazda na niskim biegu i wysokich obrotach (między 2.5 a 3 tys) przez kilkanaście minut
2/ Wypalanie na postoju na wysokich obrotach.
Nie mam na desce rozdzielczej ikonki mówiącej konieczności wykonania tej czynności, więc pozostaje mi to zrobić na 'wszelki wypadek'.
Jakie mogą być ewentualnie oznaki, że filtr ten wymaga wypalenia? Auto ma 226tys km i podczas jazdy spisuje się świetnie, przyspieszenie całkiem całkiem (prędkości jeszcze nie miałem okazjo sprawdzić). Jest to wersja D3, ale z chiptuningiem, więc ma 190KM.
Jeszcze przy okazji pytanie odbiegające od tematu. Czy podczas jazdy sugerujecie się informacją o konieczności wrzucenia wyższego biegu, co z kolei wiąże się z jazdą na niższych obrotach, np podczas jazdy z prędkością 80km/h obroty na 4 biegu są lekko ponad 2,1 tys/min, a komputer chce, abym wrzucił 5 bieg i obroty spadają do około 1500. Nie robię tego, bo wydaje mi się, że jednak lepiej, aby obroty były co najmniej 2 tys. Oczywiście autko ma manualną skrzynię

Raczej nie sugeruj się tym co podpowiada komputer. Chyba zawsze pokazuje dużo za wcześnie. 

Z tego co mi mechanik w serwisie podpowiadał, najlepiej wypalać DPF jadąc normalnie bez zbyt mocnego dawania w palnik bo wtedy jest jeszcze więcej sadzy. 

Zainstaluj jakąś aplikację do monitorowania DPF i pojeździj po okolicy zobacz czy podejmie próbę wypalania. 

I nie jest konieczna autostrada czy ekspresówka, dobrze rozgrzej auto i jedź około 80km/h z obrotami 2-2,5 tys i sprawdzaj czy podejmuje próbę wypalania.

Jesli nie, to trzeba będzie szukać przyczyny.

Napisano

Zainstaluj w OBD2 i program car scanner.
U mnie w d5 2400 pięknie pokazywał stan dpf.

Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka