Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie równa praca opel X18XE1

Featured Replies

Napisano

Witam 

Od jakiegoś czasu mam problem z nie równą pracą silnika w Astrze G 1.8 z LPG. Wcześniej było to tylko na rozgrzanym silniku a teraz pracuje nie równo praktycznie cały czas na zimnym silniku potrafi się dusić wydaje mi się że na gazie chodzi trochę lepiej niż na benzynie. Wcześniej wyświetlał się błąd sondy lambda ale przyczyną okazała się uszkodzona sonda która w ogóle nie pracowała i błędu już nie ma ale co ciekawe gdy zapalał się błąd to silnik chodził lepiej. Aktualnie żadnych błędów nie ma sonda też pracuje w pełnym zakresie nieszczelności żadnych nie ma przepustnica wyczyszczona świece mają około 10tys podmieniałem też cewkę przepływomierz czyściłem egr i żadnej poprawy. Nie mam już pojęcia co to może być bo praktycznie wszystko już sprawdziłem  jedyne co przychodzi mi jeszcze do głowy to sterownik silnika ale był już wymieniany jakieś  6 lat temu. Aktualnie nie mogę za wiele zrobić bo samochód stoi u blacharza. Byłbym bardzo Wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł rozwiązać problem bo już mi ręce opadają 

Napisano

Nie tędy droga kolego, sonda na pracy na PB - ta nowa działa czy wisi na bogatej tak jak stara?

Jeżdżąc cały czas na LPG  jest problem, bo mapa PB się rozjeżdża i zarówno sonda wisi na bogatej i przepływomierz pokazuje na wolnych 15 kg/h a prawidłowo jest około 9-10 kg/h.

Właśnie wczoraj udało mi się przywrócić pracę tegoż silnika na PB do normalnej pracy, bez duszenia i skakania na zimnym (u mnie trochę to trwało bo cały wydech musiałem wymienić bo był nieszczelny), oczywiście na LPG praca cały czas jest wzorowa, obecnie jeżdżę tylko na PB aby mapy benzyny dobrze się poustawiały, a wszystko  robię według tej procedury i póki co się sprawdza, cytuję i podaję link 

"Panowie podam wam moje rozwiazanie kiedy sonda zaczyna sie zawieszac na wysokiej wartosci typu 4870 mV lub cos podobnego. Informacja dotyczy silnika x18xe1 z LPG (to bardzo wazne!!!) Otoz gaz po jakims czasie sam sie porzestawia, rozjezdza sie mapa itd, szczegolnie jesli mamy niskiej jakosci elementy instalacji, na przyklad czerwone wtryskiwacze valtek czyli syf i malaria. Otoz przez wiekszosc czasu jezdzimy na lpg majac instalacje gazowa. Jesli mapa sie rozjechala to komputer benzynowy po przejsciu na gaz wysyla inne impulsy na wtryskiwacze benzynowe gdyz widzi zmiane w skladzie mieszanki. My jezdzac na tym gazie caly czas go coraz bardziej zasypujemy tymi glupimi danymi po czym on dostosowuje sobie mape benzyny do gazu. Po jakims czasie juz ma tak zle poukladane mapy ze moze i ten sa mochod jakos jezdzi ale zaczyna miec problemy z wolnymi obrotami, z praca na zimnym rano na benzynie ( wciskasz gaz do oporu, a samochod nie jedzie tylko chwile mysli i nagle szarpnie) objawem tego tez zaczynaja byc problemy z odczytem z sondy. I teraz daje rozwiazanie , ktore u mnie pomoglo juz dwa razy, a u znajomych kilka razy wiecej. Otoz nalezy odpiac akumulator, polaczyc klemy(moze byc odizolowanym przewodem bo pewnie nie siegnie jedna do drugiej), pamietajmy zeby jakos zabezpieczyc jeden biegun akumulatora przed przypadkowym zwarciem. Nalezy nastepnie wlaczyc kluczyk w polozenie zaplonu na kilkadziesiat sekund. Nastepnie go wyjac i zostawic tak polaczone klemy na pewien czas ( ja zostawiam na caly dzien jak jestem w pracy ale niektorzy mowia, ze starczy godzina - chodzi o rozladowanie kondensatorow wsterowniku) Kiedy juz wrocimy do samochodu, zakladamy klemy, odpalamy auto i musi chodzi na wolnych obrotach na benzynie az do zalaczenia wentylatorow, mozna nawet troche dluzej. Teraz juz sonda powinna pracowac w pelnym zakresie. Nastepnie nalezy sobie ulozyc mape benzyny jezdzac tylko na benzynie trasa/miasto. Na trasie najlepiej 3,4,5 bieg, zakres obrotow 3000-4000 (zdania sa podzielone dotyczace zakresu), oraz wykonac hamowania silnikiem na tych biegach. Jezeli wszystko w porzadku to wtedy mozna sobie ukladac mape gazu. jesli macie sprzet to mozna wykonac autokalibracje i ustawic pozniej mnoznik. Dodatkowo jesli macie w tym silniku zamontowane czerwone wtryskiwacze Valtek to mozecie je zdemontowac i rozp....ć o sciane gdyz tylko do tego sie nadaja. Na jakie zmienic polecam forum lpg. Jesli macie tam wlozony AT-09 Alaska tomasetto - parownik to on tez sie nie nadaje do tego silnika gdyz przy cut off ma duze przerosty, oraz drastyczne spadki cisnien i tez robi sieczke z mapami oraz ... zaworami. ten parownik jest w stanie obsluzyc 90 KM a nie 136 jak podaje producent. Mam nadzieje , ze komus przydadza sie te porady. Powtarzam , ze nie daje gwarancji ale na kilku wozach w tym moim to zostalo przetestowane. Dotyczy silnika X18XE1 ! ps: co do tego ze mapy lpg byly sprawdzone to moze byc tak ze wszytsko wyglada dobrze i linie lpg i benz sie pokrywaja ale gaz jest wlasnie ulozony pod fatalna juz mape benzyny i dlatego wychadza takie cuda."

Dobrze mieć też podłączony komputer aby na bieżąco widzieć czy sonda zaczyna pracować i skasować błędy.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2405066-60.html

Pozdrawiam

Edytowane przez benypb