Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

185/65 R 15 do Marei ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanie, czy ktoś z Forumowiczów używa takich opon w swojej marei (jak w tmeacie 185/65/15)?

Wiem, że to ok 3% więcej niż standartowe, ważniejsze jednak czy takie koło nie zawadzałoby o coś i mieściło się w tym aucie ?

A pomysł stąd, że do swojego auta kupiłem nowe felgi razem z oponami, felgi o innym rozmiarze, więc "starych" opon już nie będę używał. Stare w cudzysłowiu, bo to nówki prawie, mają 3-4 tys przejechane. Sprzedać to trudnoi, a jednocześnie w ojca Marei 1.6 kończą się standartowe opony i chciał kupować.

Więc taniej by było kupić komplet stalowych felg 15" (ma 14" w tej chwili) i założyć te 185/65 R15 sprezentowane ode mnie.

Chyba, że jest gdzieś haczyk, o kórym nie pomyślałem, najbardziej obawiam się po prostu czy się zmieszczą... wskazania licznika się zmienią, ale to nie jest istotne, auto robi rocznie nie więcej jak 5tys km, więc i błąd będzie niewielki, jeździ głównie po mieście, czy podmiejskie wycieczki spokojnie, pogorszenie osiągów, wzrost oporów też przy takiej jeździe zdaje mi się pomijalny.

Więc jeśli ktoś ma w Marysi koła o takim rozmiarze - prosze o podzielenie się uwagami z eksploatacji!

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

Andrzej

Napisano

Jeżeli u ciebie w bravce się mieściły, to w maryśkę też wejdą .

Napisano
  • Autor

> Jeżeli u ciebie w bravce się mieściły, to w maryśkę też wejdą .

Nie! one nie były w Bravie nigdy.

Nie dodałem do podpisu jeszcze, były w AR 156.

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> Witam,

> mam pytanie, czy ktoś z Forumowiczów używa takich opon w swojej marei

> (jak w tmeacie 185/65/15)?

Ja mam 195/60/15 (albo 195/65/15 za gorąco żeby iść do auta...) seryjne na alusiach. Lewe przy max skręcie w prawo ociera o nadkole, które jest pęknięte. Więc gdyby nie to, to by nie ocierało i wszystko ok.

Napisano

> Chyba, że jest gdzieś haczyk, o kórym nie pomyślałem, najbardziej

> obawiam się po prostu czy się zmieszczą... wskazania licznika

Średnica koła nowego koła (musi być taka sama jak oryginału +/- grubość bieżnika). Nie wiem czy inna średnica koła - jeżeli po obu stronach taka sama - ma wpływ na mechanizm różnicowy.

Inny haczyk to cena opon 15". Ale jeśli przebieg roczny taki jak piszesz to raz na parę lat można się szarpnąć.

Napisano
  • Autor

> Inny haczyk to cena opon 15". Ale jeśli przebieg roczny taki jak

> piszesz to raz na parę lat można się szarpnąć.

ale teraz te opony mam jakby za darmo, a następne znów kupi 14tki bo stare felgi tato by zostawił, więc to odpada.

Co do rozmiarów , jeśli masz seryjne to masz 195/60/15 chyba ? (tzn to są "opcjonalne seryjne" smile.gif ) to masz średnicę koła 615mm, te które ja mam mają 621,5mm, a te seryjne "zwykłe" , które teraz są na aucie mają 596mm.

Więc między Twoimi a 185/65/15 jest jednak pare mm różnicy (moje 6mm większe).

Teraz przyszło mi do głowy jeszcze - zapas! będzie mniejszy o 25mm na średnicy, trochę głupio, ale może się doturla do wulkanizacji w razie czego tfu tfu.

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> Teraz przyszło mi do głowy jeszcze - zapas! będzie mniejszy o 25mm na

> średnicy, trochę głupio, ale może się doturla do wulkanizacji w

Doturlać tak, trochę więcej wątpię - kolega w "Hunday'u" - czy jakkolewik to się pisze - śmigał kilka dni na dojazdówce i rozwalił mechanizm różnicowy w skrzynii z powodu różnych średnic kół na tej samej osi.

Tak tylko straszę.. wink.gif

Różnica w średnicy 6 mm nie powinna dać się odczuć - bieżnik na zimówce ma tyle (licząc na promieniu koła, a średnicy więcej).

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.