Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopoty - poradźcie coś

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie - jak sprawdzić (na razie domowym sposobem) sprawność układu chłodzenia a mojej Asterce. Chodzi mi np: o to czy załącza się wentylator ( bo na razie posiadając Astrę 1 rok słyszałem go chyba jeden raz), jak sprawdzic czy termostat sie otwiera ewentualnie na duzy obieg czy mały (wiem ze kiedys na forum było coś o sprawdzaniu nagrzewania sie jakis wezy dochodzących do chłodnicy). Ewentualnie moze ktos ma zdjecie silnika takiego jak moj i mogłby mi zaznaczyc który wąż sprawdzić , który powinnien byc gorący itd.

I co to może byc ze postój klikudziesiecio sekundowy na swiatłach to wskazówka temp wedruje na umowne 100 stopni. Bo w czasie jazdy nawet w takich temp. oscyluje miedzy 93- 95 stopni (tak na oko).

Napisano

czesc

odpal astre i zostaw na pół godziny (masz gaz) a układ chłodzenia sam sie przetestuje. (nie odchodz za daleko)

Napisano

Wygląda na to, że w Twoim silniczku chłodzenie działa prawidłowo.

Widzę, że masz podobny charakter do mojego i sam organoleptycznie musisz się przekonać, że wszystko jest ok.

A więc uruchamiasz zimny silnik i obserwujesz wskaźnik temperatury, cały czas sprawdzając czy przewód doprowadzający płyn do chłodnicy robi się coraz cieplejszy (jak staniesz przed samochodem przodem do silnika, to taki gruby czarny przewód u góry chłodnicy po lewej stronie).

Na samym początku powinien być zimny i jak wszystko ok to niewiele się rozgrzeje do momentu gdy strzałka wskaźnika temeratury znajdzie się w okolicach 90 st. C. Jeżeli stwierdzisz, że przewód rozgrzewa się zdecydowanie wraz ze wzrostem temperatury silnika to zoonk (termostat nie trzyma, do wymiany). W momencie otwarcia termostatu wskazówka zdecydowanie wykonuje ruch do dołu (po niżej 90 st. C) i szybko sprawdzamy przewód jak poczujesz, że staje się zdecydowanie gorętszy to wszystko w porządku termostat trzyma i otwiera się. W cześniej pisałeś, że raz słyszałeś wentylator to należy przypuszczać, że jemu też nic nie dolega. grinser006.gif

W silniczkach o dobrej kondycji wentylatory włączają się tylko w ekstremalnych warunkach np. upalne dni stanie w korkach.

Pozdrofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.