Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krótkie pytanie o klimatyzację

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Samochód ma dwa lata, nie robiłem jeszcze żadnego przeglądu klimatyzacji, wszystko działa (choć ostatnio zauważyłem jakieś mokre plamy pod samochodem, ale wyczytałem już, że to nic złego...), więc się zastanawiam. Czy przyszedł już czas na przegląd klimy i ile taka przyjemność kosztuje?

niewiem.gif

Napisano

Wymien filtr pp, zmierz termometrem temperature przy kratce nawiewu - jesli oscyluje w okolicy 5 stopni C to NICZEGO NIE DOTYKAJ busted.gif

Napisano

> Jak w temacie. Samochód ma dwa lata, nie robiłem jeszcze żadnego przeglądu klimatyzacji, wszystko działa (choć ostatnio zauważyłem jakieś mokre plamy pod samochodem, ale wyczytałem już, że to nic złego...), więc się zastanawiam. Czy przyszedł już czas na przegląd klimy i ile taka przyjemność kosztuje?

Nic nie rób. Żadnego przeglądu. grinser006.gif Jedyne co możesz zrobić to zdezynfekować sprayem i zmienić filtr przeciwpyłkowy. Ale to wszystko zrobisz w 20 minut we własnym zakresie za 1/4 ceny ASO. Poszukaj w archiwum pod kątem hasła "filtr" oraz "przeciwpyłkowy".

A tutaj link do większej dyskusji na motokąciku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki. W zasadzie z to lubię ten samochód. Lepiej nic nie robić, i jeździ... (byle nie zapeszyć)

> Nic nie rób. Żadnego przeglądu. Jedyne co możesz zrobić to

> zdezynfekować sprayem i zmienić filtr przeciwpyłkowy. Ale to

> wszystko zrobisz w 20 minut we własnym zakresie za 1/4 ceny ASO.

> Poszukaj w archiwum pod kątem hasła "filtr" oraz

> "przeciwpyłkowy".

> A tutaj link do większej dyskusji na motokąciku

Napisano

Ja robiłem ale po 4 latach i okazało się że mimo że klima chłodziła. Okazało się że olej który jest wymieszany z chłodziwem dla lepszego smarowania tak się utlenił że nie było go już wcale.

Dziwią mnie takie wypowiedzi że jak chłodzi to żeby nie ruszać. Ja zrobiłem przegląd i wcale nie chodzi gorzej a tylko lepiej chłodzi i mam przynajmniej olej. Tak więc następnym razem z przeglądem napewno nie będę czekał 4 lata tylko maks 2.

Napisano

zmierz termometrem temperature przy kratce nawiewu -

> jesli oscyluje w okolicy 5 stopni C to NICZEGO NIE DOTYKAJ

To ma być jakiś elektroniczny termometr? Już czytałem nie raz o termometrze do mierzenia temperatury przy kratce, ale dalej nie wiem jaki to ma być. smile.gifniewiem.gif

Napisano

> zmierz termometrem temperature przy kratce nawiewu -

> To ma być jakiś elektroniczny termometr? Już czytałem nie raz o

> termometrze do mierzenia temperatury przy kratce, ale dalej nie

> wiem jaki to ma być.

Chyba najłatwiej bedzie mierzyc elektronicznym z sonda na kablu. Możesz wkładac nawet głeboko oink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ja robiłem ale po 4 latach i okazało się że mimo że klima chłodziła.

> Okazało się że olej który jest wymieszany z chłodziwem dla

> lepszego smarowania tak się utlenił że nie było go już wcale.

> Dziwią mnie takie wypowiedzi że jak chłodzi to żeby nie ruszać. Ja

> zrobiłem przegląd i wcale nie chodzi gorzej a tylko lepiej

> chłodzi i mam przynajmniej olej. Tak więc następnym razem z

> przeglądem napewno nie będę czekał 4 lata tylko maks 2.

poza tym nie ma na swiecie idealnie szczelnej klimy takze trzeba robić regularne przeglady i kwita

jestem tego goracym zwolennikiem .Mam klime w autach od dobrych 8 lat i zaden przeglad jeszcze jej

nie zaszkodził a wrecz pomógł - tylko do profesjonalnego serwisu trza jechać. palacz.gif

Napisano

Czy przyszedł

> już czas na przegląd klimy i ile taka przyjemność kosztuje?

Ja na twoim miejscu podjechal bym i zrobil sobie przegladzik,2 lata to dosc dlugo i diabli wiedza co za syf tam siedzi yikes.gif

Ja z nabiciem nowym czynnikiem zaplacilem ok 180 zl 20.GIF

Napisano

> Czy przyszedł

> Ja na twoim miejscu podjechal bym i zrobil sobie przegladzik,2 lata

> to dosc dlugo i diabli wiedza co za syf tam siedzi

> Ja z nabiciem nowym czynnikiem zaplacilem ok 180 zl

Ja w ASO Górka zapłaciłem 149zł rotfl.gif jeszcze odjąć rabat dla kącikowiczów wink.gif

Polecam szybko i sprawnie tam robią

ASO Górka

Napisano

> Ja robiłem ale po 4 latach i okazało się że mimo że klima chłodziła.

> Okazało się że olej który jest wymieszany z chłodziwem dla lepszego smarowania tak się utlenił że nie było go już wcale.

> Dziwią mnie takie wypowiedzi że jak chłodzi to żeby nie ruszać. Ja

> zrobiłem przegląd i wcale nie chodzi gorzej a tylko lepiej

> chłodzi i mam przynajmniej olej. Tak więc następnym razem z przeglądem napewno nie będę czekał 4 lata tylko maks 2.

Pierwsze pytnko ..... jak dlugo macie zamiar miec autko....tez jestem zwolennikiem przegladow..ale pamietac trzeba o jednym...ze przeglad musi zrobic ktos co sie na tym zna !!!

a w ASo...nie tylko Fiata jest gorzej niz cienko a w szczegolnosci jezeli dotyczy to klimy

mam autko...autko 8 lat i nic z klima nie robilem...chodzi jak zyleta (oczywiscie filtry byly wymieniane-pamietac trzeba ze jak duzo w terenie z piaskiem jezdzicie to trzeba robic to czesciej) i jezeli autko nie mialo jakiejs kolizji...oraz pecha to klimka bedzie chodziila...zapewne rozsadne jest pozbyc sie nieproszonych gosci...jakas dezynfekccja...przyznam ze jak autkiem sie jezdzi codziennie a klimke uzywa nawet w zimie (Stilo na taki konfort nie pozwala - temp. zewn. czujnik) to nawet klimka nie jest taka zabrudzona...no moze wejscie powietrza z zewnatrz...kurz zrobil swoje

podsumowujac...polecam moze popytac jakis ekspertow od klimy niekoniecznie samochodowej i uwzglednic ich wypowiedz co powinno sie zrobic..

osobiscie wydanie kasy bez sensu aby poprawic swoje samopoczucie ze zrobilo sie wszystko co nalezy...mi nie pomaga smile.gif nie wiem jak kolegom..kojarzy mi sie troszke z naiwnoscia

P.S.

powyzej kolega napisal iz wymienil "czynnik" i zaplacil tylko 180PLN

nie rozumiem skoro klim chodzila ok to po co wymieniac czynnik...a co do oleju w czynniku...to raczej popytal bym czy to ma sens...jezeli mamy jakies tluste plamki na klimce..to raczej to swiadczy o nieszczelnosci frown.gif

..a ile tego czynnika wpompowano koledze??? jezeli mozna wiedziec

ok cosik sie rozpisalem...jakies wieczorne pobudzenie smile.gif

ja mowie...jak chodzi..olac..nie grzebac...tylko dbac o czystosc !

Napisano

Nie wiem dokładnie jakie proporcje dlatego powiedzmy że czynnika czy czegoś tam miało być 500 g, a było 430 i oleju nie było wcale. W drugim aucie znowu wykryto nieszczelność i wymieniono łącznik bo zaniedługo klima przestałaby chodzić i jeżeli stałoby się to w 30 stopniowe upały to bym się zdenerwował, a tak całe szczęście że pojechałem na przegląd. Poza tym cena była mega promocyjna;]

Napisano

> Nie wiem dokładnie jakie proporcje dlatego powiedzmy że czynnika czy czegoś tam miało być 500 g, a było 430 i oleju nie było wcale.

A skąd wiesz, że oleju nie było. Prędzej Ci czynnik wyparuje niż olej ucieknie. 270751858-jezyk.gif

> W drugim aucie znowu wykryto nieszczelność i wymieniono łącznik bo zaniedługo klima przestałaby chodzić i jeżeli stałoby się to w 30 stopniowe upały to bym się zdenerwował, a tak całe szczęście że pojechałem na przegląd.

Ale jak była nieszczelność, to czynnik powinien uciekać i klima powinna przestać działać. niewiem.gif Coś mi się tu nie podoba. hmm.gif

> Poza tym cena była mega promocyjna;]

Żadna kwota powyżej 100 złotych nie jest promocją w przypadku klimy. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Wiem że nie było bo ta maszyna wszystko wyciąga i potem wyświetla na ekranie ile było czynnika i oleju, a ile faktycznie powinno go być i potem napełnia we właściwych proporcjach. Trwa to prawie 2 godziny. W drugim przypadku była minimalna nieszczelność i czynnika ubywało całkiem prawdopodobne że np. za 30 min. już klima przestałaby działać, a może już nie działała bo w ten dzień akurat jej nie właczałem. Po podpięciu maszyny praktycznie odrazu pokazała stop nieszczelność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.