Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chrobot z okolicy zegarów!

Featured Replies

Napisano

Pojawił się niedawno przy zwalnianiu i ruszaniu - na małych prędkościach. Coś jakby ocieranie plastiku czy gumy. Podejrzenie padło na linkę prędkościomierza, więc rozkręciłem zegary, wypiąłem linkę od strony zegarów (niezła gimnastyka !!!) lekko wd40 żeby nie zalać zegarów, trochę smaru na końcowkę linki i spowrotem do kupy. Niestety dźwięk pozostał - pytania:

1. Jeżeli to linka, to czy mój sposób podejścia do sprawy był nieskuteczny, a jeżeli tak, to czy można to inaczej potraktować, żeby chrobot zniknął (więcej smaru, albo co ???)

2. Jeżleli to nie linka - to co ???? (jakieś doświadczenia, pomysły...)

Napisano

ja tez miałem taki sam problem crazy.gif takie stuki jakby sie coś zacieło.. i okazało się że to licznik(dolny-"kasownik")się zaciął..musiałem nacisnąć przycisk kasowania km no i było ok cool.gifsmile.gifwink.gif

zobacz czy to u ciebie to nie to samo wink.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

Nie licznik dzienny chodzi oki, zresztą też go zerowałem.

Teraz jestem niemal pewien, że to linka prędkościomierza przy jeździe, gdy wskazóka opiera sie o licznikowe 20km (stawanie i ruszanie).

Tylko czy można to zniwelować jakoś ???

Napisano
  • Autor

Panowie - żeby było cicho w zegarach trzeba wyminić linkę na nową, czy można jej jakoś pomóc???

Napisano

> Panowie - żeby było cicho w zegarach trzeba wyminić linkę na nową,

> czy można jej jakoś pomóc???

ostatnio wymianialem linke predkosciomierza i na pewno nie polecam zaminnikow jednoczesciowych - szumi jak cholera nie oplaca sie kompletnie kupowac, jedyna opcja to dwuczesciowa linka albo oryginal albo uzywka, koszt nowa dwuczesciowa 78 zł w bialymstoku na wierzbowej 8 , w aso 120 zł, wymiana ok 50zł w warsztacue albo 4 godziny samemu, bardzo kiepski dostep w silniku x16xel ale mozliwe

Napisano
  • Autor

> 4 godziny samemu, bardzo kiepski dostep w

> silniku x16xel ale mozliwe

A z czym największy problem - odpięcie od strony zegarów mam już opanowane - a z drugiej strony jak?

Napisano

U mnie w C16Nz orkrecam od slimaka przy pomocy dziadka do orzechow zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie w C16Nz orkrecam od slimaka przy pomocy dziadka do orzechow

Bez problemów, czy trzeba jakiegoś specjalnego traktowania: wd-40 itp.?

Napisano

U Ciebie linka bedzie prawdopodobnie dzielona - u mnie jest "calosc".

Przy skrzyni linka zamocowana jest na plastikowego slimaka, wiec powinno sie obyc bez WD-40 (Gwint na slimaku jest plastikowy, na lince jest taki metalowy pierscien).

W razie czego zawsze mozna wyjac calego slimaka - trzyma sie na jednym wkrecie - potem troche trzeba poruszac (na koncu slimaka od strony skrzyni jest taka zebatka) i mozna wyjac calego slimaka i z linka kambinowac "na zewnatrz".

Raczej jednak wydaje mi sie, ze rozsondniej jest odkrecac linke bez demontowania slimaka.

Dodam jeszcze tylko, ze ja praktycznie od roku nie mam dzialajacego predkosciomierza - stara linka mi sie wystrzepila i kupilem zamiennik - ten niestety rozsypuje sie po kilkuset km...

Teraz bede szukal oryginalu.

Jakbys wiec chcial wymieniac cala linke - nie warto kupowac zamiennikow - sa naprawde do pupci.

I jak wyciagniesz linke - wyjmij tez slimaka i zobacz czy w tym gniazdku gdzie wchodzi linka nie zostaly jakies "smieci" wink.gif

Napisano
  • Autor

Dziś właśnie jadę, a tu na zegarze nagle "0". Linka się ukręciła w tym łączeniu nad serwem (jest rzeczywiście dwuczęściowa).

No więc rozkopałem zegary i chciałem się brać za dół (od skrzynki przekładniowej), ale kiedy rozpiąłem jedną część linki okazało się, że została ukręcona za łączeniem - w stronę zegarów. Także ta pierwsza cęść od dołu jest dobra.

W ASO powiedzieli, że są te dwuczęściowe i w związku z tym zastanawiam się, czy nie wymienić na razie tylko góry - bez ruszania dołu. Mniej grzebania.

Co o tym sądzisz?

Napisano

A da sie kupic tylko jedna czesc czy kupujesz od razu "calosc"?

Moze i ja strasznie leniwy jestem, ale jesli z ta "dobra" czescia linki jest wsio OK to bym jej nie ruszal - wydaje mi sie, ze im mniej tam grzebania tym wiecej linka pozyje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A da sie kupic tylko jedna czesc czy kupujesz od razu "calosc"?

No niestety w ASO kupiłem "całość" za 116zł. Poczytałem forum i doszedłem do wniosku, że nie będę kupował tanich zamienników, poza tym dwuczęściowa linka gwarantuje lepsze odłączanie zegarów w razie potrzeby.

> Moze i ja strasznie leniwy jestem, ale jesli z ta "dobra" czescia

> linki jest wsio OK to bym jej nie ruszal - wydaje mi sie, ze im

> mniej tam grzebania tym wiecej linka pozyje

Wymieniłem tylko górną część i po złąćzeniu ze starą jest git. Trochę słychać pracę linki przy zegarach, ale nie jest to chrobot i ufam, że niebawem zniknie.

Miałem nóż na gardle, bo jutro wyjeżdżamy na urlop i nie chciałem za długo grzebać przy aucie, ani szukać po szrotach. W razie czego najgorsza część roboty jest już za mną (przeciągnięcie linki przez grodzie do licznika i umocowanie gumy izolującej w ściance grodziowej silnika.

Drugą część mam w razie czego przy sobie 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.