Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki skuter na dojazdy

Featured Replies

Napisano

Witam

Jaki polecili byscie skuter. Jego jedynym zadaniem ma byc sijezdzanoe do pracy. Chodzi mi o to by zaoszczedzic na paliwie i omijac korki. Skuter ma rowniez zaiszczeszic katowania samochodu na codzienne stanie w korkach.

Napisano
2 godziny temu, rulek napisał(a):

Witam

Jaki polecili byscie skuter. Jego jedynym zadaniem ma byc sijezdzanoe do pracy. Chodzi mi o to by zaoszczedzic na paliwie i omijac korki. Skuter ma rowniez zaiszczeszic katowania samochodu na codzienne stanie w korkach.

Ogólnie to honda pcx

Ale jak napiszesz więcej jaki budżet, ile masz wzrostu, jakie przebiegi mniej więcej Ci wyjdą, czy to ma być 125 - to możemy polecić coś bardziej konkretnego.

Napisano

Jesli kupujesz skuter tylko do oszczedzania paliwa a sama jazda jednosladem cie nie kreci to nie wiem czy to ma sens .Oszczednosci wbrew pozorom sa niewielkie,ryzyko urazu spore,jazda w deszczu niebezpieczna i generalnie niefajna,w lecie bedziesz sie pocil,w zimie marznal.

Jednak jesli lubisz jezdzic -to te wszystkie minusy magicznie znikaja;]

Napisano

zgadza się, oszczędności na paliwie nie będzie bo wywalisz kasę na co innego

jak ja śmigałem skuterem to oszczędzałem czas i droga do pracy była zabawą a nie katorgą ;] 

Napisano
6 minut temu, bielaPL napisał(a):

zgadza się, oszczędności na paliwie nie będzie bo wywalisz kasę na co innego

jak ja śmigałem skuterem to oszczędzałem czas i droga do pracy była zabawą a nie katorgą ;] 

Czemu nie ma oszczędności na paliwie? 

Masz auto i masz skuter. Auto pali w mieście 10, skuter 2,5. 

Na 100km oszczędzasz ok 48zł zł, to 4800 rocznie. 

Oczywiście liczenie na okrągło ;) ale jakieś tam założenia trzeba przyjąć. 

Napisano
34 minuty temu, Olas1 napisał(a):

Zależy ile km tym zrobi. Myślisz że 10k rocznie? Ja jestem bardziej za 5k. 

Spadek wartości 1500 + ubezpieczenie (najlepiej oc i ac) + serwis + przydałyby się jeszcze ciuchy

Po bożemu jak patrzę to nie będzie za bardzo oszczędności. Oczywiście można zawsze na czymś przydziadować i będzie do przodu ;] 

Napisano
41 minut temu, Olas1 napisał(a):

To policzmy.

Poniewasz gosciu pyta na forum to raczej nie ma skutera ani doswiadczenia.

Aby skuter palil 2,5l w miescie  to musi byc ze start stopem.

Z drugiej strony zakladajac auto kompaktowe (tez ze startstopem ) to bardziej spali 8-9 niz 10.

Czyli na 100km to jest raczej 40 pln.

Caly rok raczej nie bedzie jezdzil-nie wyobrazam sobie aby majac auto jezdzic w ulewie lub mrozie/sniegu.

zalozmy 5 tys rocznie-a to  juz sa tylko 2 tysiaki.

Skuter+ciuchy+kask+ubezpieczenie +akcesoria to blizej 20tysiakow.

Czyli juz za 10 lat wyjdzie na zero -oczywiscie jesli przez te 50kkm nie bedzie musial nic robic w skuterze.

Zestawiajac to z prawdopodobienstwem wypadku/urazu przez te 10 lat-to ja w to nie wchodzilbym za zadne skarby.

Co innego gdy lubie jezdzic -wtedy to tylko pretekst dla zony aby mozna bylo smigac :oki:

Napisano
  • Autor

Ok wiec rozwine.  Kednoslad mi moestraszny.co prawda wlasnego nieposiada. Ale za mlodu troche jezdzile a teraz sporsdycznie sie zdaza jakas  wycieczke zrobic na  nieduzym motorze. Co co moich gabaraytow to 70kg 186 wzrostu.

Rowerem dojezdzalem do pracy i w zime i bylo spoko. Ale ze teraz zmienilem robote i miejsce zamieszkania i na powrot mam pod gore a prace mocno fizyczna to niekoniecznie mam sile wracac rowerem.

Skuter przedewszystkim mial by codziennie pokonywac trase 25km dojazd w ta i zpowrotem do roboty.

Glowne powody to

1 oszcednosc czasu!!!!! Trase ktora normalnie pokonuj w 30 minut, w godiznach dojazdu i powrotu zajmuje mi 2 h.  Wiec mogl bym albo zostac dluzej w robofie i zaribuc a byc w domu o tej samej pirze co autem, lub poprostu byc szybciej w domu a rano pospac dluzej :D.

2. Moje auto pali 10-11 multivan. Jest to autko ktore dopieszczam i z zalozeniq mialo sluzyc na wypady wekendowe za miasto. I troche szkoda mi sprzegla skrzyni biegow i nabijania km na ciagle stanie w korkach

3. Jest to tez pretekst by w koncu kupic sobie jednoslad:).

takie sa moje motywacje. Z gory dziekuje za wszystkoe za i przeciw ktore pomoga podjac odpowiednia decyzje.

Myslalem o 50cc max 125cc budzet. Tak do 4-5k- uzywany. 

Edytowane przez rulek

Napisano
2 godziny temu, wlad napisał(a):

To policzmy.

Poniewasz gosciu pyta na forum to raczej nie ma skutera ani doswiadczenia.

Aby skuter palil 2,5l w miescie  to musi byc ze start stopem.

Z drugiej strony zakladajac auto kompaktowe (tez ze startstopem ) to bardziej spali 8-9 niz 10.

Czyli na 100km to jest raczej 40 pln.

Caly rok raczej nie bedzie jezdzil-nie wyobrazam sobie aby majac auto jezdzic w ulewie lub mrozie/sniegu.

zalozmy 5 tys rocznie-a to  juz sa tylko 2 tysiaki.

Skuter+ciuchy+kask+ubezpieczenie +akcesoria to blizej 20tysiakow.

Czyli juz za 10 lat wyjdzie na zero -oczywiscie jesli przez te 50kkm nie bedzie musial nic robic w skuterze.

Zestawiajac to z prawdopodobienstwem wypadku/urazu przez te 10 lat-to ja w to nie wchodzilbym za zadne skarby.

Co innego gdy lubie jezdzic -wtedy to tylko pretekst dla zony aby mozna bylo smigac :oki:

Ale ja tylko odniosłem sie do stwierdzenia, że nie ma oszczędności na paliwie 😉

No jak nie ma, jak jest 😁

Napisano
2 godziny temu, rulek napisał(a):

Myslalem o 50cc max 125cc budzet. Tak do 4-5k- uzywany. 

Na świeżą 125ccm trochę za mało, zazwyczaj z używek to kymco people albo jakaś włoszczyzna.

Z 50ccm średni wybór, chińszczyzne zipp czy barton masz za 5.7 nowe. Ale to maluchy. Tu też jest problem, ja mam 180 a na kymco agility city było ciasnawo.

Raczej bym szedł w 125 bo to zazwyczaj większe sprzęty.

Albo prawie nowe chiny

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-skutera-barton-falcon-125-4t-CID5-ID14c6tI.html

Albo jakaś japonia np

https://www.olx.pl/d/oferta/honda-s-wing-125-CID5-ID14fjx4.html

Tylko musisz poszukać w okolicy żeby nie wozić się po całej polsce...

Napisano

Nie chce mi się prostować "bajania" poprzedników. Kup używaną 125 najlepiej na wtrysku i "będzie Pan zadowolony". Producent dowolny, liczy się stan. Pamiętaj, że oprócz samego pojazdu potrzebujesz co najmniej kask i rękawiczki (dodatkowy wydatek).

Edytowane przez Woockush