Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mała umywalka scianie na szkieletowa OSB.

Featured Replies

Napisano

Znacie jakieś fajne kołki do zawieszenia małej umywalki na ścianie szkieletowej. Płyta OSB grubości 15mm.

Napisano
6 godzin temu, 2000_mc napisał(a):

Znacie jakieś fajne kołki do zawieszenia małej umywalki na ścianie szkieletowej. Płyta OSB grubości 15mm.

marne szanse, OSB 15 mm jest raczej za cienka. Nie ma szansy na trafienie w profile nośne?

jeśli się już uprzesz to coś takiego, ale ja bym dał jakieś wzmocnienie: https://www.tim.pl/kolki-rozporowe-duohm-4x55mm-2-skladnikowe-z-wkretem-pz2-m4x55-do-plyt-karton-gips-i-wiorowych-fischer-25-sztuk/p/0001-00020-59201?gclid=Cj0KCQjwyIPDBhDBARIsAHJyyVgfdzOr65hj2RxkF0TNEM9pRgz96eeJZxk79JDFLK3Xqk47F-mx7OkaAhKjEALw_wcB

Napisano
  • Autor

Zobaczymy, czy uda się trafić w konstrukcje ściany przynajmniej jednym kołkiem. Rozstaw punktów w umywalce jest wąski.

A takie kołki metalowe w kształcie kotwicy? Wkładasz w otwór w płycie i on się zakotwia z drugiej strony dzięki sprężynie. Nie wiem jak one się nazywają.

Napisano
9 godzin temu, 2000_mc napisał(a):

A nie chcesz od razu w komplecie z szafką ?

Wtedy odpada problem powieszenia, szafka jednocześnie trzyma umywalkę i zakrywa armaturę.

Do OSB przykręcisz kątownikami.

Napisano
12 godzin temu, 2000_mc napisał(a):

Zobaczymy, czy uda się trafić w konstrukcje ściany przynajmniej jednym kołkiem. Rozstaw punktów w umywalce jest wąski.

A takie kołki metalowe w kształcie kotwicy? Wkładasz w otwór w płycie i on się zakotwia z drugiej strony dzięki sprężynie. Nie wiem jak one się nazywają.

żyrandol sobie na tym możesz zawiesić. Dałem Ci profesjonalne rozwiązanie. Żaden kołek nie zwiększy nośności konstrukcji, która jest słaba.

Ja w podobnej sytuacji (właśnie montowałem w weekend) zdecydowałem się na stelaż.

Napisano
13 minut temu, bergerac napisał(a):

żyrandol sobie na tym możesz zawiesić. Dałem Ci profesjonalne rozwiązanie. Żaden kołek nie zwiększy nośności konstrukcji, która jest słaba.

Ja w podobnej sytuacji (właśnie montowałem w weekend) zdecydowałem się na stelaż.

Mimo wszystko jednak 15 mm OSB to już jest coś na czym można coś wieszać.

Jakby dać listwy to nawet szafki spokojnie utrzyma.

Punktowo to wiadomo, że można wyrwać.

Napisano
  • Autor

Szafki nie chcę, to ma być tymczasowe rozwiązanie do czasu wybudowania kibelka.

Będę jutro w Obi, zobaczę czy mają jakieś stelaże, ewentualnie czymś wzmocnie.

Napisano
16 minut temu, 2000_mc napisał(a):

Szafki nie chcę, to ma być tymczasowe rozwiązanie do czasu wybudowania kibelka.

Będę jutro w Obi, zobaczę czy mają jakieś stelaże, ewentualnie czymś wzmocnie.

https://www.obi.pl/zestawy-mebli-lazienkowych/defra-zestaw-alfa-szafka-z-umywalka-bialy-47-cm/p/6885347

Kupowałem ostatnio na działkę - w takiej cenie to nawet opłaca się tymczasowo.

Napisano
4 godziny temu, Tomo napisał(a):

Mimo wszystko jednak 15 mm OSB to już jest coś na czym można coś wieszać.

Jakby dać listwy to nawet szafki spokojnie utrzyma.

Punktowo to wiadomo, że można wyrwać.

jak się da listwy albo wzmocnienie to zupełnie inna sprawa. Ja jednak uważam (ale ja lubię raczej porządną robotę, a nie drutowanie), że sama płyta OSB nie jest materiałem, na którym się powinno wieszać ceramiczną umywalkę, która nie dość, że jest ciężka to jeszcze ktoś się może o nią oprzeć, szarpnąć, itp.

Jak już miałbym mocować to dałbym te kołki: https://www.fischerpolska.pl/pl-pl/produkty/zamocowania-do-plyt-z-pustymi-przestrzeniami/kolek-uchylny/nylonowe-mocowanie-uchylne-fischer-duotec/542591-fischer-duotec-12-s-ph-m

może warto też kupić stelaż albo szafkę za 2 stówy i mieć temat z głowy, bo na dobre mocowania też się parę złotych wyda.

Napisano
6 minut temu, bergerac napisał(a):

jak się da listwy albo wzmocnienie to zupełnie inna sprawa. Ja jednak uważam (ale ja lubię raczej porządną robotę, a nie drutowanie), że sama płyta OSB nie jest materiałem, na którym się powinno wieszać ceramiczną umywalkę, która nie dość, że jest ciężka to jeszcze ktoś się może o nią oprzeć, szarpnąć, itp.

Jak już miałbym mocować to dałbym te kołki: https://www.fischerpolska.pl/pl-pl/produkty/zamocowania-do-plyt-z-pustymi-przestrzeniami/kolek-uchylny/nylonowe-mocowanie-uchylne-fischer-duotec/542591-fischer-duotec-12-s-ph-m

może warto też kupić stelaż albo szafkę za 2 stówy i mieć temat z głowy, bo na dobre mocowania też się parę złotych wyda.

Szafka załatwia sprawę bo ukrywa też armaturę.

Napisano

Kołki Molly. Jak nie będziesz figlować na tej umywalce, to spokojnie wytrzyma.

Napisano
  • Autor

Też ciekawe kołaski.👍

Tymczasowo jest tak.

Dzięki Tomo.👍

20250812_162617.jpg

Edytowane przez 2000_mc