Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OLEJ ROŚLINNY w Megane/Megane Scenic silnik F9Q - KTO LEJE ?

Featured Replies

Napisano

czy ktoś z Was ma doświadczenia z olejem roślinnym/ rzepakowym w silniku F9Q w Megane lub Scenicu ???

ktoś na tym jeździ ?

jestem powaznie zainteresowany !

bardzo proszę o opinię !

Napisano

Nie jest to troszkę zbyt nowoczesny silnik,żeby lać tam fryturę? Do meśka "beczki" bym się nie bał, tak jak i chyba do każdego silnika z rzędową pompą wtryskową, ale tutaj... hmm.gif Ale idea ogólnie słuszna i każdy pomysł na to, żeby jeździć taniej i czyściej jest dobry smile.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano

odswieze troche watek mam zamiar lac olej roslinny do mojego scenica 97 rok 1.9 td jest tylko male ale pompa lucas ale z tego co czytalem nie ma jakis wiekszych udowodnionych problemow co do tej pompy ludzie pisza ze sie nie da ale sa tez tacy (przeczytajcie watek na elektrodzie) co leja do samochodow z pompa lucas i nie maja wiekszych problemow wiec moze sie da jak tylko dostane czesci z polski i poskladam silnik to bede startowal na oleju roslinnym w proporcji 50 na 50 i zobaczymy co sie bedzie dziac jak co to dam info pozdrawiam

Napisano

> odswieze troche watek mam zamiar lac olej roslinny do mojego scenica

> 97 rok 1.9 td jest tylko male ale pompa lucas ale z tego co

> czytalem nie ma jakis wiekszych udowodnionych problemow co do

> tej pompy ludzie pisza ze sie nie da ale sa tez tacy

> (przeczytajcie watek na elektrodzie) co leja do samochodow z

> pompa lucas i nie maja wiekszych problemow wiec moze sie da jak

> tylko dostane czesci z polski i poskladam silnik to bede

> startowal na oleju roslinnym w proporcji 50 na 50 i zobaczymy co

> sie bedzie dziac jak co to dam info pozdrawiam

ja bym się do lucasa bał lać oleju mimo wszystko, ale to już twoje ryzyko;)

a z tym olejem to poczekaj do wiosny, bo zimą nawet proporcja 1/3 oleju na 2/3 ropki zajeździ ci pompe, bo za gęste to będzie, chyba, że dwa zbiorniki chcesz montować

Napisano

> ja bym się do lucasa bał lać oleju mimo wszystko, ale to już twoje

> ryzyko;)

> a z tym olejem to poczekaj do wiosny, bo zimą nawet proporcja 1/3

> oleju na 2/3 ropki zajeździ ci pompe, bo za gęste to będzie,

> chyba, że dwa zbiorniki chcesz montować

a masz moze jakies doswiadczenia na jezdzie na oleju roslinnym

ja do swojego samochodu zakupilem cos takiego http://cgi.ebay.co.uk/Vegetable-Oil-Fuel...1QQcmdZViewItem

oraz http://ssl.allegro.pl/item146964857_146964857.html

mysle ze spelni to wymagania ja jestem w UK a tu zimy praktycznie nie ma wiec mysle ze nie bedzie problemow z olejem ale caly czas zastanawiam sie nad ta pompa dlaczego wszyscy mowia ze te pompy nie sa dobre do jazdy na OR moja pompa wraz z wtryskami tez jest w polsce u pompiarza w naprawie jak narazie wiem tylko tyle ze jakis modol od turbiny w niej szczelil ale bedzie wymieniony hm koszt nie jest taki niski ale jak zaczne jezdzic na OR to jak mi sie rozleci to bede wiedzial dlaczego lecz jak sie nic nie stanie to bedzie to powod do obalenia mitu o tym ze pompy lucasa sie nie nadaja pozdrawiam i czekam na jakies wskazowki badz linki do stron o tematyce OR i zachowania pomp lucas

Napisano

> a masz moze jakies doswiadczenia na jezdzie na oleju roslinnym

> ja do swojego samochodu zakupilem cos takiego

> http://cgi.ebay.co.uk/Vegetable-Oil-Fuel...1QQcmdZViewItem

> oraz http://ssl.allegro.pl/item146964857_146964857.html

> mysle ze spelni to wymagania ja jestem w UK a tu zimy

> praktycznie nie ma wiec mysle ze nie bedzie problemow z olejem

> ale caly czas zastanawiam sie nad ta pompa dlaczego wszyscy

> mowia ze te pompy nie sa dobre do jazdy na OR moja pompa wraz z

> wtryskami tez jest w polsce u pompiarza w naprawie jak narazie

> wiem tylko tyle ze jakis modol od turbiny w niej szczelil ale

> bedzie wymieniony hm koszt nie jest taki niski ale jak zaczne

> jezdzic na OR to jak mi sie rozleci to bede wiedzial dlaczego

> lecz jak sie nic nie stanie to bedzie to powod do obalenia mitu

> o tym ze pompy lucasa sie nie nadaja pozdrawiam i czekam na

> jakies wskazowki badz linki do stron o tematyce OR i zachowania

> pomp lucas

nawet na tej aukcji z ebay masz napisane, że lucasy sie nie nadają: ''Vehicles with Lucas-, CAV- and CommonRail engines are not suitable.''

Ja jeździłem na oleju pół na poł z ropą ale silnikiem z pompą rzędową boscha i śmigał aż miło( bez żadnych podgrzewaczy, dlatego proporcja pół na pół a nie 100% oleju), a co do lucasów, to własnych doświadczen nie mam.

Napisano

przeciez ja nie napisalem ze chce jezdzic na 100% oleju tylko na 50 na 50 przeczytaj dokladnie post a co do tego ze pisza ze sie nie da a na dole jest moje auto w autach do przystosowania (Megane Scenic 1.9 TD)sprawdz? wiec albo nie wiedza co pisza albo nie sa pewni czy to bedzie dzialac w samochodach z pompa lucas

Napisano

> przeciez ja nie napisalem ze chce jezdzic na 100% oleju tylko na 50

> na 50 przeczytaj dokladnie post a co do tego ze pisza ze sie nie

> da a na dole jest moje auto w autach do przystosowania (Megane

> Scenic 1.9 TD)sprawdz? wiec albo nie wiedza co pisza albo nie sa

> pewni czy to bedzie dzialac w samochodach z pompa lucas

wiesz. podobnie jest z astrami f 1,7dtl. Niby te same silniki, ta sama moc, a cześć motorów ma pompe lucasa a druga cześć boscha. Możliwe, że z twoją renówką jest tak samo hmm.gif

Napisano

> wiesz. podobnie jest z astrami f 1,7dtl. Niby te same silniki, ta

> sama moc, a cześć motorów ma pompe lucasa a druga cześć boscha.

> Możliwe, że z twoją renówką jest tak samo

mozliwe ale watpie z tego co sie dowiadywalem to w niej byly montowane tylko pompy lucas a powiedz jak jezdziles na zepaku to z jakimis podgrzewaczami czy tylko mix i to wszystko

Napisano

> mozliwe ale watpie z tego co sie dowiadywalem to w niej byly

> montowane tylko pompy lucas a powiedz jak jezdziles na zepaku to

> z jakimis podgrzewaczami czy tylko mix i to wszystko

od maja do końca września pół na pół bez żadnych podgrzewaczy, ale to było przy pompie rzędowej a one są ponoć nie do zajeżdżenia, tzn dużo bardziej wytrzymałe niż rotacyjne

Napisano

z tego co czytalem na forum mercedesa i na elektrodzie a przeczytalem lacznie okolo 130 postow z tych 2 forow to nikt nie nie potrafi powiedziec co jest z tymi pompami nie tak czesciej padaja bosch niz lucas moze z tego wzgledu ze ludzie boja sie jezdic na OR samochodami z zamontowana taka pompa badz jak jezdza to po prostu nic sie nie dzieje

Napisano

jak to jest nie ma na tym forum nikogo kto by jezdzil na oleju roslinnym i nie chcial sie podzielic swoimi komentarzami pozdrawiam

Napisano

> jak to jest nie ma na tym forum nikogo kto by jezdzil na oleju

> roslinnym i nie chcial sie podzielic swoimi komentarzami

> pozdrawiam

Tak jest że chyba wszyscy czekają na Twoją opinie jak zrobisz testy , któś musi byc pierwszy, więc śmiało, trzymam kciuki bo tez jeżdze klekotem.

Napisano

> Tak jest że chyba wszyscy czekają na Twoją opinie jak zrobisz testy ,

> któś musi byc pierwszy, więc śmiało, trzymam kciuki bo tez

> jeżdze klekotem.

no do common rail'a to oleju bym nie wlał yikes.gif

Napisano

no i klekot poskladany instalacja zalozona wszystko podgrzewa jak trzeba tylko troche nie rowno chodzi bo mi zawor przestawiania kata wtrysku poszedl na piwo i musze go wymienic co do samej pracy silnika jest ok male problemy przy rozruchu ale prawdopodobnie to przez zawor ale sama jazda malina jak narazie pompa nie robi zadnych exscesow zobaczymy potem na elektrodzie rozmawialem z goscie co jego ojciec mial w samochodzie pompe lucasa i nic sie z nia nie stalo wiec i ja bede ryzykowal za jakis czas dam fotki instalacji acha pompka wspomagajaca zostala odlaczona ze wzgledu na to ze nie dawala takich efektow jakich ja bym sobie zyczyl to tyle narazie prosze o jakies komentarze pozdrawiam niech temat nie umiera cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.