Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teraz to i ja całkiem zgłupiałem - wyjścia RCA(long)

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio dużo pracuję więc cierpię na względny brak czasu- jednak wczoraj po robocie postanowiłem raz kolejny sprawdzić różnicę miedzy wzmacniaczem do subwoofera podłączonym zarówno pod przednie wyjścia RCA jak i SUB OUT(tylne wraz z włączonym sterowaniem suba).

Już dawno zauważałem że różnica jest i wsumie bardziej podoba mi się gdy podłączony jest pod przednie wejścia, jednak gdy korzystam z wyjścia na suba mam trochę więcej opcji i zapewne za pewien czas będę zmuszony korzystać z tegoż wyjścia;].

Otóż pod wyjściem na suba , bass "wytwarzany" przez subwoofer staje się mniej dominujący, bardziej zgrany z przodem. Jest natomiast go znacznie mniej przy flacie(absolutne 0 podbić-wg ustawień radyjka oczywiście), jednak przy porządnym podbiciu potrafi wytworzyć znacznie większe ciśnienie niż podłączony pod przednie RCA(daszek z blachy falowanej obok mego garażu fajnie gra, niektóre rzeczy w domu dzwonią).

Kiedyś myślałem że jest to wina przesunięcia fazowego spowodowanego przez filtr w radiu(Pion deh 3300 r), jednak teraz rozkładam ręcę.

Dodatkowo przy sporym podbiciu(i stosunkowo głośnym słuchaniu- jednak tak by nie uszkodzić głośników) i chociażby utworze BASS I LOVE U w przednich tweeterach słyszać przy bassie zniekształcenia - ale tylko w przypadku gdy korzystam z przedniego wyjścia RCA, gdy wykorzystuję SUB out, nie ma takiego problemu - wogóle przód dostaje wtedy jakoś "więcej mocy"(jeśli można to tak nazwać).

Zaciekawiło mnie także to że z wyłączonym filtrem we wzmacniaczu i pod sub out(przy wyłączonym silniku) przy porządnym korzystaniu z mocy wzmacniacza, potrafi on się wyłączyć na chwilę przy mocnym bassie(spadek napięcia), natomiast gdy włącze filtr LPF we wzmaku - problem ustaje.

Jeżeli jeszcze nie zasnełeś czytając moje wypociny to gratuluję;]

Napisano

> Witam

> Ostatnio dużo pracuję więc cierpię na względny brak czasu- jednak

> wczoraj po robocie postanowiłem raz kolejny sprawdzić różnicę

> miedzy wzmacniaczem do subwoofera podłączonym zarówno pod

> przednie wyjścia RCA jak i SUB OUT(tylne wraz z włączonym

> sterowaniem suba).

> Już dawno zauważałem że różnica jest i wsumie bardziej podoba mi się

> gdy podłączony jest pod przednie wejścia, jednak gdy korzystam z

> wyjścia na suba mam trochę więcej opcji i zapewne za pewien czas

> będę zmuszony korzystać z tegoż wyjścia;].

> Otóż pod wyjściem na suba , bass "wytwarzany" przez subwoofer staje

> się mniej dominujący, bardziej zgrany z przodem. Jest natomiast

> go znacznie mniej przy flacie(absolutne 0 podbić-wg ustawień

> radyjka oczywiście), jednak przy porządnym podbiciu potrafi

> wytworzyć znacznie większe ciśnienie niż podłączony pod przednie

> RCA(daszek z blachy falowanej obok mego garażu fajnie gra,

> niektóre rzeczy w domu dzwonią).

> Kiedyś myślałem że jest to wina przesunięcia fazowego spowodowanego

> przez filtr w radiu(Pion deh 3300 r), jednak teraz rozkładam

> ręcę.

> Dodatkowo przy sporym podbiciu(i stosunkowo głośnym słuchaniu- jednak

> tak by nie uszkodzić głośników) i chociażby utworze BASS I LOVE

> U w przednich tweeterach słyszać przy bassie zniekształcenia -

> ale tylko w przypadku gdy korzystam z przedniego wyjścia RCA,

> gdy wykorzystuję SUB out, nie ma takiego problemu - wogóle przód

> dostaje wtedy jakoś "więcej mocy"(jeśli można to tak nazwać).

> Zaciekawiło mnie także to że z wyłączonym filtrem we wzmacniaczu i

> pod sub out(przy wyłączonym silniku) przy porządnym korzystaniu

> z mocy wzmacniacza, potrafi on się wyłączyć na chwilę przy

> mocnym bassie(spadek napięcia), natomiast gdy włącze filtr LPF

> we wzmaku - problem ustaje.

> Jeżeli jeszcze nie zasnełeś czytając moje wypociny to gratuluję;]

Zastanawiają mnie te przednie tweetery....

Odnośnie wyłączającego sie wzmacniacza, to problem raczej lezy w nim.

Filtracja z wyższych czestotliwosci nijako odciąza wzmacniacz.

Subwoofer powyzej czestotliwości do ktorych go stosujemy ma znaczny spadek impedancji na duzym zakresie czestotliwości. To powoduje wiekszą moc odkładaną na nim.

Odnośnie radia to prawdopodobnie takie odczucia spowodowane są innym torem sygnału dla wyjścia sub w procesorze audio i innym dla sygnału FRONT.

Z racji dodatkowych możliwości dla SUB na pewno istnieją dodatkowe elementy w torze, ktore przy tej serii pionka mają wiele do życzenia. frown.gif

Napisano
  • Autor

Tzn wzmacniacz nie wyłącza się przy wyłączonym silniku - więc musiałbym pomierzyć napięcie zasilające przy mocnym uderzeniu bassu. Całkiem możliwe jest to że aku ma już dość - często był rozładowywany i ładowany - używałem go do testowania sprzętu;]

Napisano

> Tzn wzmacniacz nie wyłącza się przy wyłączonym silniku - więc

> musiałbym pomierzyć napięcie zasilające przy mocnym uderzeniu

> bassu. Całkiem możliwe jest to że aku ma już dość - często był

> rozładowywany i ładowany - używałem go do testowania sprzętu;]

btw

co to za pora masz w avatarku rotfl.gif

Napisano
  • Autor

POR - NO mam w avatarku zlosnik.gif

Ja tam pora lubię - jednak to jest pewna może i mało inteligentna "zagadka" słowna zlosnik.gif

Napisano

Quote:

Otóż pod wyjściem na suba , bass "wytwarzany" przez subwoofer staje się mniej dominujący, bardziej zgrany z przodem.

Bo dublują ci się filtry w radiu i we wzmacniacu przez to masz większe wypadkowe nachylenie charakterystyki fitra 18-24dB niż w samym wzmacniaczu.

Quote:

Dodatkowo przy sporym podbiciu(i stosunkowo głośnym słuchaniu- jednak tak by nie uszkodzić głośników) i chociażby utworze BASS I LOVE U w przednich tweeterach słyszać przy bassie zniekształcenia - ale tylko w przypadku gdy korzystam z przedniego wyjścia RCA, gdy wykorzystuję SUB out, nie ma takiego problemu - wogóle przód dostaje wtedy jakoś "więcej mocy"(jeśli można to tak nazwać).

Mogą ci wchodzić jakieś "śmieci" zakłócenia porzez czincze na przednie kanały wzmacniacza radia teoretycznie wzacniacz ma separację masy na trafie ale występuje jescze pojemność między uzwojeniami i w ekstremalnych przypadkach daje o sobie znać.

Quote:

Zaciekawiło mnie także to że z wyłączonym filtrem we wzmacniaczu i pod sub out(przy wyłączonym silniku) przy porządnym korzystaniu z mocy wzmacniacza, potrafi on się wyłączyć na chwilę przy mocnym bassie(spadek napięcia), natomiast gdy włącze filtr LPF we wzmaku - problem ustaje.

Przypuszczalnie zmniejsza się nieco głośność po włączeniu dodatkowej filtracji ew wzmacniaczu i dlatego sie nie wyłącza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.